Disse klistremerkene provoserer

Klistremerker som ber flyktninger dra hjem til Afrika har dukket opp i Trondheim.

Slike klistremerker har dukket opp flere steder i Trondheim de siste dagene.   Foto: Frank Lervik

Saken oppdateres.

Ved en gangsti ved Kanalen i Trondheim har det de siste dagene dukket opp klistremerker med en tydelig beskjed til flyktninger her i byen. På merkene står det «Refugees not welcome - bring your families home».

Langs kanalen i Trondheim har det kommet opp mange klistremerker på stolper og søppelkasser. 

 

- Finnes trangsynte overalt 

Ask Ebeltoft jobber som frivillig i Refugees Welcome i Trondheim. Han har selv sett klistremerkene ved asylmottaket på Sandmoen.

- De som bor der reagerer selvfølgelig på det. Det er ikke morsomt å få beskjed om at man ikke er velkommen. Jeg må bare forklare dem at det finnes trangsynte folk overalt, sier Ebeltoft.

Frivillig i Refugees Welcome Trondheim, Ask Ebeltoft, har mye kontakt med asylsøkere i Trondheim. De opplever klistremerkene som er kommet opp som ubehagelige.   Foto: Christine Schefte

 

Stuerent å være kritisk

Han mener det har blitt mer stuerent med slike ytringer det siste halve året.

- Når til og med ledende politikere står for en veldig restriktiv flyktningepolitikk blir det jo lett for andre å følge etter. Det er tydeligvis blitt lettere for vanlige folk å være kritisk til folk som kommer hit. Vi kommer imidlertid til å fjerne de klistremerkene vi kommer over, sier Ebeltoft.

- Totalt uakseptabelt

- Jeg blir kjempetrist når jeg hører om dette. Vi i Trondheim har også et samfunnsansvar for mennesker i nød. Det kunne vært vi som var på flukt, sier varaordfører i Trondheim, Hilde Opoku.

Varaordfører Hilde Opoku vil gjerne snakke med de som har satt opp klistremerkene i Trondheim.   Foto: Rune Petter Ness

 

Hun mener budskapet på klistremerkene er totalt uakseptabelt.

- De som kommer hit har det vanskelig nok om de ikke skal bli møtt med slike holdninger. Jeg håper de som står bak disse ytringene står fram så vi kan komme i dialog med dem. De har tydeligvis et behov for å ytre seg i det offentlige rom. Jeg vil gjerne snakke med dem, sier varaordføreren.

- Ingen trussel

Klistremerkene har siden i fjor høst vært tema flere steder i landet.

- I flere byer på Sørlandet, Østlandet og Vestlandet har man sett slike merker i en lengre periode. I Tyskland er det svært utbredt og der er det høyreekstreme som står bak spredningen, forteller talsperson i Refugees Welcome Norway, Linn Herland Landro.

- Hva tenker dere om slike ytringer på klistremerker?

- Refugees Welcome som navn har jo gått fra et slagord til å bli navnet til mange organisasjoner innen flyktningefeltet. Vi har vært svært synlige og det er vel derfor de som lager klistremerkene har kopiert logoen til folkebevegelsen Refugees Welcome. Men vi ser slett ikke på dette som noen trussel. Klistremerkene kan hvem som helst bestille på nett. Det er kanskje bare enkeltpersoner som står bak, sier Landro.

Slik ser den opprinnelige logoen ut. Den brukes av flere Refugees Welcome-organisasjoner i Europa på klistremerker, t-skjorter og lignende.   Foto: Skjermdump/www.rootsofcompassion.org

 

«Refugees not welcome to Norway» har en egen side på Facebook. Der kaller de seg en politisk organisasjon, men ingen kontaktpersoner er oppført. Dette er svaret de sender når Adresseavisen ber dem kommentere saken:

«Hei. Takk for tilbudet. Vi får den oppmerksomheten vi er ut etter med at aktivister fortsetter å henge opp merkene våre. Mvh Admin.»

På forsiden nå