Verdensdagen for pyskisk helse

- Alle har en psykisk helse, og vi må snakke om det

Mange av oss har noe vi strever med i livet. Da kan det være godt å snakke om det.

Vil ha åpenhet: Kjersti Huseby og Leif Conrad Selasky bruker verdensdagen for psykisk helse til å snakke med folk. 

Saken oppdateres.

- Vi snakker om livet vårt, og det vi ønsker å endre på, forteller Leif Conrad Selasky. Han er deltaker i en selvhjelpsgruppe gjennom Link Trondheim.

- Alle har psykisk helse. Det er om å gjøre å snakke om det.

LES OGSÅ: Vilde vil vise vei

Åpenhet

Kjersti Huseby er omsorgskoordinator i Røde Kors og koordinerer Link Trondheim. Hun er opptatt av at vi må snakke om det som er vanskelig. Dagens honnørord er åpenhet. Link er et senter for selvhjelp og mestring og er en møteplass for alle som har problemer de gjerne vil jobbe med sammen med andre. Gruppene er selvstyrte og selvorganiserte, men Link plukker ut folk som passer sammen i en gruppe. De har alle evne til å bidra i en gruppe. De har ulik alder, er i ulik livssituasjon og sliter med ulike problemer, men har likevel noe felles. De har noe de strever med.

Kjersti Huseby og Leif Conrad Selasky står på Torget i Trondheim for å fortelle at det er hjelp å få. Her er det grupper for pårørende, for folk med angst og hjelp til selvhjelp – for å nevne noe. Alle vil ha åpenhet og tilbyr noen å snakke med. Det er verdensdagen for psykisk helse, og på Torget i Trondheim står organisasjonene som jobber for åpenhet omkring psykisk helse side om side.

Ville utvikle seg i fellesskap

- Jeg hadde behov for å snakke om meg selv og få hjelp til å utvikle meg i fellesskap med andre, sier Leif Conrad Selasky om hvorfor han er med i en selvhjelpsgruppe med fem deltakere.

- I gruppa kler vi av oss rollene vi har til vanlig og er bare oss selv.

Gruppa er satt sammen av Link. Ellers bestemmer de alt selv. Hva de skal snakke om og hvordan. De bestemmer tema og regler for samtalen. Deltakerne bestemmer om de i det hele tatt skal snakke og om de vil ha tilbakemeldinger og råd fra de andre.

LES OGSÅ DEBATTINNLEGGET: Når gjelden blir for stor

Regelen i gruppa

- Min gruppe har bestemt en regel, og det er at vi ikke skal ha kontakt ellers. Dersom vi møtes tilfeldig, hilser vi bare, men snakker ikke sammen. Gruppa er isolert fra resten av livet, forteller Leif Conrad Selasky. Det syns han er bra.

- Slik opprettholder vi oppmerksomhet på de indre prosessene og ikke det vi snakker om i vanlig sosial kontakt. Vi snakker om de viktige tingene.

Han syns det er tilfredsstillende, trygt og godt å ha denne gruppa å åpne seg i.

LES OGSÅ: Aldri vært så mange unge uføre

Selvutvikling er hensikten

- Jeg kan si og være den jeg er på et mye dypere plan enn vanlig. Vi strever med de store spørsmålene som hva jeg ønsker meg med livet og hva jeg kan gjøre for at livet mitt skal bli bra. Vi snakker om usikkerhet, skolegang, sex og fysisk helse for eksempel.

Selasky sier at hensikten er selvutvikling. Folk er med i gruppa for å snakke om sitt liv og høre på andre. Det er en helt annen setting enn andre sosiale sammenhenger.

Onsdag deltar Leif Conrad Selasky på et åpent møte i rådhuset i Trondheim med tittelen «Historien om da livet forandret seg». Han er en av foredragsholderne.

- Verdensdagen for psykisk helse skal bidra til bedre helse, sier Kjersti Huseby i Link.

- Vi har lyst til å bidra med åpenhet rundt psykisk helse og vise hvor mange som tilbyr hjelp og noen å snakke med. Det er så mange som strever. Alle har psykisk helse.

LES OGSÅ: Valborg åpnet døra for rømlinger fra Reitgjerdet

Verdensdagen for pyskisk helse: Det er mange å snakke med om det du strever med. 

Verdensdagen for pyskisk helse: Det er mange å snakke med om det du strever med. 

Tilbakemeldinger: Dette skriver noen av deltakerne på selvhjelpsgruppene til Link. 

Tilbakemeldinger: Dette skriver noen av deltakerne på selvhjelpsgruppene til Link. 

Verdensdagen for psykisk helse i Trondheim:
  • Søndag 9.oktober «Min pappa kunde också spela piano», konsertforestilling om å vokse opp med en alkoholisert far. Med: Stefan Nilsson, Mikael Rahm og Syng deg friskere-koret. Arrangør: Kirkens Bymisjon. Sted: Vår Frues Kirke, klokken 19.00
  • Mandag 10.oktober «Livet i endring, hva lar jeg det gjøre med meg?»Åpent møte om selvorganisert selvhjelp. Klokkeslett: 18-20. Sted: Magistratsalen Biblioteket. Arrangør: Selvhjelp Norge. «N/OFF» konsert i Frimurerlogen. Kl. 19-22. Inngang kr. 155,- Artister er bl.a.: Børge Pedersen, Skjalg Raaen, Bjørn Røstad, Bipolar Superstar m.fl. Arrangør: Bipolarforeningen Trøndelag. «Fremtidens psykiatri». Foredrag og brukererfaringer.Innlegg ved Liv Sjøvoll, divisjonssjef for psykisk helsevern, samt historier fra brukere av psykisk helsehjelp. Arrangør: Vårres Brukerstyrt senter og ADHD Norge Sør Trøndelag. Sted: Peisestua på Østmarka Kl. 18.00 – 20.00
  • Onsdag 12.oktober «Historien om da livet forandret seg». Folkemøte i Storsalen på rådhuset. Klokkeslett: 18.30-20.30. Spennende innlegg fra fire organisasjoner: "Min angstkarriere", "Håpløst håp", "Vilde" og "Gruppearbeid". Arrangør: Angstringen Trondheim, Mental Helse, Bipolarforeninga og LINK Trondheim.
  • Torsdag 27.oktober Angstringens 30-årsjubileum! Vi deler våre historier og byr på underholdning. Kl. 18.30-20.30. Sted: Storsalen på rådhuset. Gratis inngang.
Dette skriver deltakerne:
  • «Det har innvirkning på meg å høre andres historier. De surrer i hodet i mange dager etterpå, og gir meg innspill i mange dager etterpå.»
  • «Jeg var så utlåmodig i starten. Ville gå fort fram. I ettertid ser jeg hvor viktig det var å ta seg god tid. itive med gruppa, har vært å høre ulike historier. Jeg ser paralleller til eget liv og får ny input. »
  • «Det første møtet var så tøft, men jeg er kjempeglad jeg fortsatte å komme.»
  • «Det som kanskje har vært det aller mest positive med gruppa, har vært å høre ulike historier. Jeg ser paralleller til eget liv og får ny input.»
På forsiden nå