Jenteaksjonen 2016:

- Det er ufattelig. Barn skal ikke føde barn

Leon Bafondoko (18) bruker Snapchat i kampen mot barneekteskap.

Støtter kampen mot barneekteskap: : Selma Reinhart (fra venstre), Leon Bafondoko, Serhat Güven, Marcus Sponås, Live Vinje og Ingunn Aflekt.  

Saken oppdateres.

- Dette er en viktig kamp. Ungdom og barn helt ned til 8-årsalderen blir tvangsgiftet bort til eldre menn, de mister retten til skolegang og til å bestemme over sine egne liv. I tillegg risikerer de livene sine når de må føde barn i så ung alder. Det er ufattelig. Barn skal ikke føde barn, sier Leon Bafondoko til Adresseavisen.

Han er en av 40 ungdomsambassadører landet rundt som står bak Jenteaksjonen 2016. Ett ledd i aksjonen er en kampanje på Snapchat der ungdom har fått muligheten til å gi sin støtte i kampen mot barneekteskap.

Som fosterbarn vet Leon Bafondoko godt hvor viktig det er med trygge rammer i oppveksten

Snapchat-aksjon

Alle som ønsker å være en aktivist mot barneekteskap ble oppfordret til å sende inn en snap til Plan International Norge. Det måtte helst være et bilde av dem selv, eller flere, med brudeslør og med påskriften «Lytter du Erna? #Stoppbryllupet».

Over 400 bidrag har kommet inn, og tirsdag på FNs internasjonale jentedag, skal en collage av bildene bli overrakt statsminister Erna Solberg.

Plan Internasjonal Norge har som mål å utrydde barneekteskap innen år 2030.

LES OGSÅ: Plan Norge: – Barneekteskap er verdens viktigste kvinnesak

- Jeg har troen på at det nytter å engasjere seg om man har et ønske om å redde verden. Det skal ikke så mye til for å engasjere seg og vise at man bryr seg. Sammen skal vi ungdommer legge press på norske myndigheter, og kreve at de tar en internasjonal pådriverrolle gjennom FN i kampen mot barneekteskap, sier Bafondoko.

Leon Bafondoko (18) fra Trondheim er sterkt engasjert i Plans jentekampanje. 

 

Engasjert ungdom

Aksjonen foregår på Snapchat fordi kampanjen skulle være et lavterskeltilbud og gjøre det enkelt for ungdom å bidra.

- Vi så en dokumentar om barneekteskap på skolen, og etterpå kom to av mine venner bort og lurte på om de kunne få låne et brudeslør. De syntes det var trist å høre om barneekteskap og ville bidra til aksjonen ved å sende inn et snapbilde. Det viser at temaet berører ungdommer, selv om det er litt vanskelig for oss å forestille oss hvordan det er andre steder i verden. Men 15 millioner jenter giftes bort årlig. Da forstår man at dette er en viktig kvinnesak, sier 18-åringen.

I tillegg til Snapchat-kampanjen har ambassadørene holdt foredrag på flere skoler, vist fram Aftenpostens film «Stuck» som omhandler barneekteskap, og noen skoler har arrangert en dag der alle har kledd seg i rosa for å vise sin støtte til Plans jentekampanje.

- Grunnen til at jeg er så engasjert er fordi dette handler om barn, og for meg er det viktig at barn skal få lov til å være barn. De skal ikke bli frarøvet barndommen sin og bli tidlig voksne, sier han.

Bafondoko er opprinnelig fra Kongo, men kom til Norge som treåring i 2001. Nå bor han på Nidarvoll og går på Tiller videregående skole i Trondheim. Han er også juniorrådgiver i URO, nestleder i AUF i Trondheim og skribent og blogger i FN-sambandets ungdomspanel.

Fakta om barnebryllup
  • Hvert år blir over 15 millioner jenter i verden gift som barn. Det er én jente hvert annet sekund. 40 tusen jenter blir giftet bort hver dag.
  • Over 700 millioner jenter og kvinner som lever i dag ble giftet bort som barn. Det tilsvarer 10 prosent av verdens befolkning.
  • I utviklingsland blir én av tre jenter giftet bort før de er 18, og én av sju før de er 15.
  • Barnebruder kan være så unge som åtte år.
  • 90 prosent av tenåringsgraviditeter i utviklingsland skjer innenfor ekteskap.
  • Graviditet og fødselskomplikasjoner er blant de vanligste årsakene til dødsfall blant jenter i alderen 15-19 år i lav- og mellominntektsland.
  • Kilde: Plan Norge
På forsiden nå