Tordis (102) er trolig Norges eldste bøssebærer

Til vanlig er det Tordis Bratseth som får hjelp, men på søndag fikk hun mulighet til å hjelpe andre.
Tordis Bratseth er 102 år, og trolig Norges eldste bøssebærer. Søndag var hun Monica Henriksen-Toset fra Sykling uten alder på Solsiden.  (Foto: Rune Petter Ness)

Tordis Bratseth er 102 år, og trolig Norges eldste bøssebærer. Søndag var hun Monica Henriksen-Toset fra Sykling uten alder på Solsiden.  Foto: Rune Petter Ness

Monica Henriksen-Toset fra Sykling uten alder tok med Tordis Bratseth (102) ut på tur. Sykepleiestudent Kristina Jekthammer var også med.  (Foto: Rune Petter Ness)

Monica Henriksen-Toset fra Sykling uten alder tok med Tordis Bratseth (102) ut på tur. Sykepleiestudent Kristina Jekthammer var også med.  Foto: Rune Petter Ness

Bøssebærere Tordis Bratseth (102) sang Rosenborg-sangen for Frank Axelsson og Steinar Bakke på Solsiden.  (Foto: Rune Petter Ness)

Bøssebærere Tordis Bratseth (102) sang Rosenborg-sangen for Frank Axelsson og Steinar Bakke på Solsiden.  Foto: Rune Petter Ness

På Solsiden i sola: Monica Henriksen-Toset fra Sykling uten alder med Tordis Bratseth (102) og sykepleiestudent Kristina Jekthammer.  (Foto: Rune Petter Ness)

På Solsiden i sola: Monica Henriksen-Toset fra Sykling uten alder med Tordis Bratseth (102) og sykepleiestudent Kristina Jekthammer.  Foto: Rune Petter Ness

Tordis Bratseth (102) synes det var gøy og givende å være bøssebærer for Røde Kors.  (Foto: Rune Petter Ness)

Tordis Bratseth (102) synes det var gøy og givende å være bøssebærer for Røde Kors.  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Bratseth er født i 1914 og lever i beste velgående. Hun har to barn som begge er pensjonister.

- Det sier litt om hvor gammel jeg er. Jeg er glad for at jeg er så frisk, og for at alt er i orden oppi der, sier 102-åringen og peker på hodet sitt.

Bratseth er fra Tydal, men har bodd mange år i Trondheim. Nå er hun beboer ved Laugsand og Buran helse- og velferdssenter. Brøseth sier hun ble rørt til tårer da det ble klart at hun kunne være bøssebærer for årets TV-aksjon.

- For meg betyr det at jeg får komme ut en tur, og at jeg kan gi noe til andre. I mitt liv er det vanligvis jeg som får hjelp, men i dag kan jeg hjelpe, sier Bratseth.

LES OGSÅ: Slik er Tordis' dag på sykehjemmet

På tre hjul

Det er organisasjonen Sykling uten alder som har tatt initiativet til at Bratseth kunne bli bøssebærer. Søndag stilte organisasjonen med fire rickshaw-vogner til TV-aksjonen i ulike deler av Trondheim.

Bratseth sier vognen er behagelig å sitte i, og den kalde vinden så ikke ut til å plage 102-åringen på turen fra Buran til Solsiden. Sammen med Monica Henriksen-Toset og sykepleiestudent Kristina Jekthammer samlet Bratseth inn penger fra gående på gata.

På veien diktet hun opp en egen sang, og fremførte også Rosenborg-sangen til noen generøse givere. Bratseth er nemlig en ihuga Rosenborg-supporter, men sangferdigheter vil hun ikke skryte på seg.

- Nei, jeg tror jeg sang mye finere for rundt hundre år siden, sier Bratseth og ler.

- Hva tenker du om at du trolig er Norges eldste bøssebærer?

- Det er kanskje ikke så mange andre hundreåringer ute og går i dag.

LES OGSÅ: Så mye gir Trondheim til årets TV-aksjon

Fylkesleder i Røde Kors Trøndelag, Eirik Hjulstad Iversen, er godt fornøyd med engasjementet rundt årets TV-aksjon. 

 

6500 i Trøndelag

Røde Kors var veldig positive til at Sykling uten alder ville stille opp under årets TV-aksjon. Klokken 12 møtte Eirik Hjulstad Iversen, fylkesaksjonsleder for tv-aksjonen i Trøndelag,  og byaksjonskoordinator Anders Voss Hofset opp på Torget for å overlevere bøsser.

- Det er flott å se at alder ikke er en hindring, og vi synes det var en god idé, sier Hjulstad Iversen.

Totalt deltar om lag 6500 bøssebærere i Nord- og Sør-Trøndelag, hvorav 2500 i Trondheim. Det er Hjulstad Iversen godt fornøyd med.

- Noen lurer kanskje på hvor mye av pengene som faktisk kommer frem. Hva er din kommentar til det?

- Røde Kors sin styrke er at vi er til stede lokalt og har lokalkunnskap. Det er streng kontroll på det som samles inn, og alle kan lese informasjon og rapporter som ligger åpent på nettsiden, sier Hjulstad Iversen.

På forsiden nå