- Årets kuleste kveld

Når det er halloween kan selv en liten tur i nabolaget føre til en full bøtte med godteri.
Jenni Marie Nerland-Gundersen og Sander Hagen Solem er lynraske når de skal ut for å samle knask på Halloween.  (Foto: Vegard Eggen)

Jenni Marie Nerland-Gundersen og Sander Hagen Solem er lynraske når de skal ut for å samle knask på Halloween.  Foto: Vegard Eggen

Camilla Hagen Solem syne det er tryggest å være med når sønnen Sander og vennene Ole Marius Formo og Jenni Marie Nerland- Gundersen går Halloween. Se flere bilder ved å bla til høyre.  (Foto: Vegard Eggen)

Camilla Hagen Solem syne det er tryggest å være med når sønnen Sander og vennene Ole Marius Formo og Jenni Marie Nerland- Gundersen går Halloween. Se flere bilder ved å bla til høyre.  Foto: Vegard Eggen

De vil gjerne ha kjærlighet på pinne, men helst ikke lakris, Martin, Henrik og Kristian Storvik Moen og Viktor Strau.  (Foto: Vegard Eggen)

De vil gjerne ha kjærlighet på pinne, men helst ikke lakris, Martin, Henrik og Kristian Storvik Moen og Viktor Strau.  Foto: Vegard Eggen

De går fra hus til hus og samler godteri.  (Foto: Vegard Eggen)

De går fra hus til hus og samler godteri.  Foto: Vegard Eggen

Viktor Strau håpet på full bøtte innen kvelden var omme.  (Foto: Vegard Eggen)

Viktor Strau håpet på full bøtte innen kvelden var omme.  Foto: Vegard Eggen

Selv om det var mørkt og vampyrer overalt, er det slett ikke skummelt å gå Halloween, mente disse. William Husby, Kristian Storvik Moen, William Husby og Henrik Storvik Moen.  (Foto: Vegard Eggen)

Selv om det var mørkt og vampyrer overalt, er det slett ikke skummelt å gå Halloween, mente disse. William Husby, Kristian Storvik Moen, William Husby og Henrik Storvik Moen.  Foto: Vegard Eggen

Line Storvik og familien hadde pyntet huset til Halloween. Hanneli lot seg ikke skremme av spøkelset.  (Foto: Vegard Eggen)

Line Storvik og familien hadde pyntet huset til Halloween. Hanneli lot seg ikke skremme av spøkelset.  Foto: Vegard Eggen

Marius Jusnes er klar med godteriskåla når Herman Jawhar kommer som vampyr. Sønnen Linus skal også ut og gå.  (Foto: Vegard Eggen)

Marius Jusnes er klar med godteriskåla når Herman Jawhar kommer som vampyr. Sønnen Linus skal også ut og gå.  Foto: Vegard Eggen

- Jeg kan gå helt til byen, sier Hermann Jawhar (6).  (Foto: Vegard Eggen)

- Jeg kan gå helt til byen, sier Hermann Jawhar (6).  Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

- Vi har fått masse! Se! Men nå ser jeg et til hus!

Jenni Marie Nerland-Gundersen (5) løper. I hånden har hun en tøybag som er i ferd med å fylles med kjærlighet på pinne, sjokolade og potetgull. I hælene løper Sander Hagen Solan (6) og Ole Marius Formo (5). Vampyrgjengen, kaller mødrene de tre.

Mødrene går hakk i hæl, og passer på.

- Det er greit å være med, i tilfelle de skulle bli skremt, sier de.

Men for vampyrgjengen er dette en av årets kuleste kvelder. For Halloween er alt på en gang: Det er kvelden de kler seg ut i skumle kostymer, det er da de vandrer ut etter at mørket har lagt seg over nabolaget, og det er da de kan håve inn godteri. Bare med å si knask eller knep.

- Men de får ikke spise alt i kveld, forsikrer mødrene. De har ingen sterke motforestillinger mot at den amerikanske skikken nå er i ferd med å bli en liten tradisjon også her til lands. Selv husker de en barndom hvor de gikk julebukk.

LES OGSÅ: Debatten rundt halloween raser - igjen

- Vi kan ikke skru tida tilbake. Halloween er kommet for å bli. Dessuten er det jo litt artig at en kan kle seg ut som noe annet enn prinsesse, sier de.

Halloween-gate

I Pinebergveien på Strindheim er det Halloween-feiring så det holder. Med lykter laget av gresskar, klagende spøkelse over trappa, edderkopper som dingler ned langs veggen og blinkende lys blir vampyrer og hekser ønsket velkommen til å ringe på. Her bor det barnefamilier på rekke og rad, og de er godt forberedt med bugnende godteriskåler som står i gangen og venter på gjestene.

- Vi har en nabo som jobber på Nidar, smiler Marius Jusnes som synes det er artig med liv i gata.

Det synes også Line Storvik, som har et spøkelse hengende over trappa.

- Jeg liker Halloween. Det er fin måte å treffe naboene på, sier hun.

- Kan gå til byen

Eivind Moen danner baktroppen når sønnene Martin, Kristian og Henrik går rundt og ringer på dørene

- Det er ikke slik at jeg går og gleder meg til denne kvelden, men når barna har det bra, så blir kvelden bra, sier Moen.

Han har en regel som guttene må følge:

- Vi går bare dit de har synliggjort at det er ok at vi kommer.

Hermann Jawhar (6) har kledd seg ut som vampyr, for han synes det er så kult med skarpe tenner. Han er klar for en lang tur for å samle godteri:

- Jeg kan gå helt til byen, sier han og putter inn vampyrtennene.

På forsiden nå