Reagerer på demonstrasjon på 22. juli-minnesmerke

Gruppe vil demonstrere mot utstasjonering av amerikanske soldater i Trøndelag.

Trondheims minnested for 22. juli åpnet 18. oktober 2016. Dette bildet er fra åpningskvelden, med ordfører Rita Ottervik i bakgrunnen.  Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

Demonstrasjonen mot utstasjonering av amerikanske soldater på Værnes er planlagt lørdag i Tordenskioldparken i Trondheim. Der åpnet nylig minnesmerket for 22. juli.

Amerikanske soldater kan være på plass på Værnes i januar.

- Lite egnet for demonstrasjoner

Pensjonistpartiet i Trondheim reagerer sterkt på valget av sted for demonstrasjonen, og mener at den er lite egnet for demonstrasjoner, skriver NRK.

– Denne gangen er det venstresida som demonstrerer. Neste gang kan der være høyreekstremister som vil gjøre det samme. Da må vi tenke på hva som skjedde den 22. juli. Minnestedet skal være en plass hvor man oppsøker ro og hvor man kan tenke litt over hva som skjedde, sier Svein Otto Nilsen, gruppeleder for Pensjonistpartiet i Sør-Trøndelag, til NRK.

Sist uke ble det også debatt om parken, etter at lokale klesbutikker i Trondheim brukte minneparken til å ta reklamebilder for sine klær.

- Skal ikke stoppe oss

Bak demonstrasjonen står en gruppe privatpersoner, samt blant andre Norges Fredsråd, Rødt, SV og Venstre.

Geir Skavern, som er en av initiativtagerne til demonstrasjonen, mener plassen passer godt til formålet:

– Mye av dette kommer ut ifra behovet for ytringsfrihet og at vi skal fortsette å være aktiv i møte med slike tragedier. Det skal ikke stoppe oss, sier Skavern til NRK.

Les også: USA-general: - En fantastisk mulighet

Les også: Russisk kritikk mot amerikanske soldater i Norge

- Ønsker at parken skal brukes til arrangement

Prosjektkoordinator Sissel Piene i Midtbyen Management mener det er misforstått at parken skal være et stillested.

– Jeg kan forstå reaksjonene. Mange har oppfattet at Tordenskioldparken skal være en minnepark, men ønsket fra AUF og Trondheim kommune er at parken fortsatt skal brukes til arrangement og skal ikke være et stillested. Det er også ønsket at parken skal prioritere ungdom og demokrati, sier Piene til NRK.

Forsker Julie Wilhelmsen ved NUPI mener stasjoneringen av 300 amerikanske soldater på Værnes vil provosere, og planene er trolig i strid med norsk basepolitikk.

På forsiden nå