På jakt etter Carlsen-effekten

Kontrasten fra Trondheim sjakkforenings slitne lokale i Kjøpmannsgata til de elegante omgivelsene rundt sjakk-VM i New York, kunne knapt vært større.

Møtte sin overmann. Dag Inge Hansen (til h.) ble knust i sitt første parti av John Ivar Brekke.  Foto: Kim Nygård

Saken oppdateres.

I loftslokalet i femte etasje er ikke veggene tapetsert med sponsorlogoer. Det står ingen godt synlige leskedrikk-flasker på sjakkbordene. Bare noen glass med vann fra springen, eller en kaffekopp.

Men konsentrasjonen er den samme som i VM. Den eneste lyden som høres er den dumpe lyden av sjakkbrikker mot brettet og tikkingen fra en klokken på veggen i rommet utenfor.

Stille kveld

- Vi merker Carlsen-effekten. Det går ikke en dag nå uten at vi får henvendelser fra interesserte. Men det spørs om du valgte rett kveld for å treffe mest mulig folk her. Jeg tror heller folk er hjemme for å følge med på VM-matchen, sier Jarle Pedersen etter at kveldens første parti med hurtigsjakk er over.

Han lener seg mot bordet der pc-en og projektoren står rigget til klar for å vise kveldens VM-parti på storskjerm. Det har ikke startet ennå.

Gjorde comback

På veggen innerst i lokalet henger et sorthvitt minne om en sjakkverdensmester. Bildet er signert «Bobby Fischer», den eksentriske mesteren fra 1975.

Det er ikke fullt så lenge siden Dag Inge Hansen fra Klæbu spilte sjakk. Men han er en av dem som har latt seg rive med av Carlsen-interessen.

- Jeg var med og spilte mens jeg studerte. Siden har jeg ikke spilt i klubb, før nå. Jeg har spilt litt på nettet, men satt hjemme og fulgte med på TV og tenkte at jeg like gjerne kunne ta en tur hit, sier Hansen.

Det samme skjedde med Jarle Pedersen for tre år siden.

- Jeg hadde faktisk aldri spilt i klubb før da, sånn sett er jeg også et resultat av Carlsen-effekten, sier han og snakker om klubbens julesjakkturnering i hurtigsjakk, som et lavterskeltilbud for alle som vil prøve seg.

Begge er spente på om nordmannen til slutt greier å ta hjem seieren.

- Jeg vil si det er 75 prosent sjanse for at Carlsen tar det. Han er fantastisk selvsikker og kommer med en del spenstige uttalelser. Han er en Northug-type, sier Hansen.

Mens vi venter på Carlsen. Fra v. Tore Løvaas, Dag Inge Hansen, Johnny Hanssen, John Ivar Brekke og Bruno Morez. 
    
      (Foto: Kim Nygård)

Mens vi venter på Carlsen. Fra v. Tore Løvaas, Dag Inge Hansen, Johnny Hanssen, John Ivar Brekke og Bruno Morez.  Foto: Kim Nygård

Klare for hurtigsjakk. John Ivar Brekke (i rød genser) spiller hvitt mot Dag Inge Hansen. Til h. Tore Høe Løvaas. 
    
      (Foto: Kim Nygård)

Klare for hurtigsjakk. John Ivar Brekke (i rød genser) spiller hvitt mot Dag Inge Hansen. Til h. Tore Høe Løvaas.  Foto: Kim Nygård

På forsiden nå