DAB-overgangen

Les dette før du skroter den gamle FM-radioen din

DAB-adapter og overganger fra gamle plugger til nye kan gi nytt liv til gamle radioklassikere.

Gamle FM-radioer kan få nytt liv med DAB-adapter. 

Saken oppdateres.

– Ikke kast radioen, oppfordrer Tone Pettersen Olden, kommunikasjonssjef i Trondheim Renholdsverk.

Hun ber folk sjekke om radioen har en inngang for eksterne apparater. Da er det mulig å koble til en DAB+-adapter. Hun oppfordrer også til å velge adapter i bilen, fremfor å kaste den FM-baserte bilstereoen.

– Det er utvilsomt best for miljøet om man fortsatt bruker de gamle apparatene, sier hun.

Renholdsverket har foreløpig ikke opplevd økt innlevering av gamle radioer. Kanskje er det stille før NRK tas av FM-nettet på onsdag, eller kanskje har folk funnet løsninger ved å oppgradere sine gamle radioer? Pettersen Olden er ikke sikker, men håper folk tenker seg om før de gjør radiovalget, og bidrar til at søppelberget av brukt elektronikk blir litt mindre.

LES OGSÅ: Nå er DAB-sinkene i trøbbel

LES OGSÅ: «Radioaktiv» grønn vogn ruller rundt i Trøndelag med hjelp til deg

Tone Olden i Trondheim Renholdsverk. 

 

Slik får du DAB i den gamle radioen

Om du følger renholdsverkets anbefaling må du leve med at din gamle radio får selskap av en ny liten dings oppå, eller ved siden av seg. Miksen av et vakkert radioklenodium og en digital plastboks er kanskje ikke optimal, men det gjør nytten. Prismessig ligger en DAB-adapter fra rundt 600 kroner og oppover. Noen av dem har også mulighet for å spille av internettradio, strømme lyd fra musikktjenester og har flere muligheter for tilkobling av andre eksterne kilder.

Har du for eksempel en Tivoli-radio for FM-sendinger – den er det solgt svært mange av i Norge – har den en linje-inngang (også kalt AUX-inngang eller «Line In») hvor du enkelt kan koble inn en adapter for DAB+.

Om du vil ha en ekstra dings oppå den lille kjøkkenradioen din er ikke sikkert. Men det er mulig å koble til en DAB-adapter inn i «AUX IN»-inngangen bak på radioen. 

Stereoanlegg har også ekstrainnganger hvor du kan koble på eksterne kilder som en DAB-adapter.

LES OGSÅ: Forventer DAB-sjokk og ville tilstander

DIN-plugger

Dersom du har et eldre apparat, for eksempel Tandbergs populære Sølvsuper, har disse en fem-pins DIN-inngang for eksterne apparater.

Da kan du bruke en overgangskabel med DIN til stereo jack eller phono som du plugger i DAB-adapteren, nettbrettet eller datamaskinen.

Gamle radioanlegg med DIN-inngang bak kan kobles til adapter ved hjelp av en rimelig overgangskabel som du får kjøpt på de fleste elektronikkbutikker. 

 

Da må du bruke inngangen på det gamle apparatet som ofte er merket «TAPE» eller «EXTRA».

Fem-pins DIN-plugg som må til for å koble på eksterne apparater på mange gamle radioer og stereosystemer. 

 

Det finnes også sendere som overfører DAB-signalet til din gamle radio via FM-båndet.

Spesialavfall

Om radioen ikke har inngang til en adapter, eller om du av en eller annen grunn vil kvitte deg med den, bør du levere den til gjenvinningsstasjonen eller til en butikk som selger nye radioer. Du kan også putte den i den røde spesialavfallsboksen, hvis den får plass der. Det er mulig å gjenvinne 90 prosent av komponentene i en radio, forteller Olden.

– De inneholder blant annet gull, kobber og aluminium. Det er viktig å ta vare på ressursene og bruke ting lengst mulig. Men dersom det ikke går er det viktig at de går til riktig behandling, slik at vi kan gjenvinne det som er går an, sier Olden.

LES OGSÅ: Telefonstorm til NRK under FM-slukking

LES OGSÅ: Slik blir Sivilforsvarets varslingssignal etter FM-slukkingen

Tandberg TR200 fra tidlig 70-tall. 

LES OGSÅ: - Slukking av FM-nettet er en gavepakke for lokalradioen


DAB-tips for bedre mottak
 • 1. Oppdater kanallista Sikrer at du får inn kanalene som er tilgjengelig der du er, og ikke går glipp av nye kanaler og endringer. DAB-radioen "husker" frekvensen der du gjorde oppdateringen sist, og vil lete etter denne. Tar du med radioen til hytta uten å oppdatere kanallista, kan radioen bli stille. Se etter “scan”, “full scan” eller "rescan".
 • 2. Sjekk antenna Sikrer godt mottak. Alle DAB-radioer trenger antenne. Hvis antenna ikke er montert riktig, kan mottaket bli dårlig. Antenne i bil skal stå vertikalt. Mange DAB-adaptere krever antenner som er jordet, da må en del av antenna være i kontakt med bilens metallkarosseri. 
 • 3. Bruk automatisk frekvenssøk i bil Sikrer at bilradioen automatisk plukker opp et nytt signal for kanalen du lytter til. Kjører du fra en NRK-region til en annen uten at denne er aktivert, kan du miste mottaket. Funksjonen har flere ulike navn,  se etter DAB to DAB, DAB-DAB, DAB kanalforfølgelse, Service Following eller alternative frekvenser hvis du mistenker at funksjonen er deaktivert. Kanallista må oppdateres manuelt om radioen ikke har  funksjonen.
 • 4. Sjekk kanalpakka der du bor Sikrer godt mottak. Radio på DAB sendes over to riksdekkende nett med ulik dekning. Nettet med kommersielle kanaler som P4 og Radio Norge har noe lavere dekning enn NRKs nett, som dekker 99,7 prosent av befolkningen. NRK P13, NRK Sport, NRK Klassisk og NRK Jazz sender i det kommersielle nettet frem til 11. januar 2017.
 • (KIlde: radio.no
Fakta DAB

DAB (Digital Audio Broadcasting)

 • Digital Audio Broadcasting (DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger.
 • Standarden krever nytt mottakerutstyr (DAB-radioer).
 • FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.
 • I 1995 startet NRK prøvesendinger med DAB som gir plass til flere kanaler.
 • En oppgradert versjon av DAB, kjent som DAB+, ble lansert internasjonalt i 2007, og ble tatt i bruk i Norge fra 2010. DAB+ gir plass til flere radiokanaler, rom for flere tilleggstjenester. DAB+ fungerer ikke på gamle DAB-radioer.
 • NRK og andre landsdekkende radiostasjoner ønsket raskest mulig overgang til DAB+ for å spare penger.
 • De ble bønnhørt i 2015 da regjeringen vedtok at Norge som foreløpig eneste land, skal stenge FM-nettet i løpet av 2017. Slukkingen av FM-nettet ble innledet i Nordland onsdag 11. januar klokken 11.11.
 • Det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet etter at hovednettet er slukket. 
 • (Kilde: NTB)
På forsiden nå