- Den eneste skolen der alle klassene sang samlet

Tomasskolen ble kåret til beste barneskole i barnetoget i Trondheim, mens Sverresborg imponerte mest blant ungdomsskolene.

Beste barneskole: Den private skolen Tomasskolen ble kåret til barnetogets beste barneskole når det kom til sang, flaggbruk og orden i rekkene. 

Saken oppdateres.

17. mai-komiteen i Trondheim kårer hvert år den beste barneskolen og ungdomsskolen i barnetoget når det kommer til sang, hurrarop og aktiv bruk av det norske flagget.

I år var det den lille, private skolen Tomasskolen ved Festningen som skilte seg ut i så måte.

- Tomasskolen var den eneste skolen der alle klassene sang samlet og var samstemte. I tillegg utviste elevene respekt for flagget, de holdt det høyt og subbet ikke i bakken med det. De gikk dessuten ordnet og i riktig tempo, sier nestleder Sindre Nilsskog i 17. mai-komiteen.

Upåklagelig fletting

Blant ungdomsskolene var det Sverresborg ungdomsskole som gikk seirende ut.

Best blant ungdomsskolene: 17. mai-komiteen mener Sverresborg var togets beste ungdomsskole. Her hadde elevene som dannet flaggborgen åpenbart øvd i forkant.  Foto: Rune Petter Ness

 

Se din skole i barnetoget!

- Ungdomsskoleelever er i en alder der de har en tendens til å være mer stille enn barneskoleelever, men elevene ved Sverresborg var aktive, ropte hurra og viste respekt for flagget. Ikke minst imponerte de med en godt innøvd flaggborg. De som dannet borgen bar flaggene i samme høyde, samme vinkel og på linje. Flettingen, der de krysset hverandre, var også synkron og upåklagelig, sier Nilsskog som også er bystyremedlem for Høyre.

- Merkbart mindre sang

Ifølge en fersk undersøkelse blant lærere, utført av Framtida.no og Pirion, svarer de spurte lærerne at kun rundt 60 prosent av norske barneskoleelever kan det første verset av nasjonalsangen i Norge, «Ja, vi elsker». Langt færre kan de resterende versene. Første vers av «Norge i rødt, hvitt og blått» og «Nordmannen» er det også bare brøkdeler av elevene som kan.

Hurra, hurra, hurra: Festfine elever ved Hallset skole feiret grunnlovsdagen med hurrarop og flagg i barnetoget.  Foto: Rune Petter Ness

 

Nilsskog i 17. mai-komiteen bekrefter at det er merkbart mindre sang og mindre hurrarop i barnetoget i Trondheim nå enn tidligere.

- Det har blitt mye mindre sang, og vi skulle gjerne hørt mer av både nasjonalsangen, «Norge i rødt, hvitt og blått» og Wergelands «Vi ere en Nation, vi med». Nå er det i stor grad korpsene som tar seg av formidlingen.

Godt vær: Været var på nasjonaldagen sin side i Trøndelag. Selv om det var litt grått da barnetoget gikk, ble det både varmere og mer solrikt utover dagen. Her er elever fra Åsvang skole på vei opp Nordre gate.  Foto: Rune Petter Ness

 

- Men når det er sagt, så er det masse godt humør og flotte, festkledde folk både i og utenfor togene.

På forsiden nå