Saken oppdateres.
Instansen er skjønnsretten, og foranledningen er sør-gruppa i Fosen reinbeitedistrikt sin protest mot at Fosen vind skal få anlegge vindpark i reinbeiteområdet deres på Storheia på Fosen.
Det ventes stort oppmøte av urfolk og sympatisører av samenes sak.
Dersom det ender med en avgjørelse i samenes favør, og denne blir rettskraftig, kan det bety en saga blott for vindkraftplanene på Fosen.
Kommentar: Reindriftssamene kjemper videre
Gigantisk utbygging
Bak Fosen Vind står Statkraft, Trønderenergi og Nordic Wind Power. Planen deres er å bygge Europas største landbaserte vindkraftanlegg der parkene skal ligge på Hitra og i Snillfjord i tillegg til Fosen. Den største parken vil komme på Storheia i Åfjord kommune, og vil okkupere en sentral del av vinterbeitene til reindriftsnæringen på Fosen.
De reageres også mot at selve utbyggingen på Storheia skal pågå året rundt i fem år. Det mener samene er brudd på NVEs konsesjonsvilkår der det ble lagt til grunn at utbyggingen bare skal skje i perioder reinen ikke bruker området.
Arbeidet med bygging av 60 kilometer med internveier, 80 vindmøllefundamenter og øvrig infrastruktur er allerede godt i gang.
Samer kjemper også mot vindparken på Stokkfjellet i Selbu
Viser til urfolks rettigheter
Samene viser også til ILO-konvensjon om urfolks rettigheter og FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter- Det er om samene har rettigheter etter folkeretten, at skjønnsretten blant annet skal ta stilling til.
LES OGSÅ: Vindmøllene vil ødelegge fjellet mitt
Ti dager lang rettssak
Det er satt av ti dager til saken, og allerede onsdag skal retten på befaring på Storheia.
Sør-gruppa i Fosen reinbeitedistrikt vil være representert med advokat Geir Haugen som har ført en lang rekke saker på vegne av Norges urfolk siden 1970-tallet. Under Alta-saken var han prosessfullmektige.
- Storheia-saken er en klart større sak enn Alta-saken, sier Haugen.
- Dette handler om Europas største vindkraftanlegg på land og overkjøring av en liten gruppe sørsamer som har vært utsatt for overgrep i flere hundre år ved at de blant annet er blitt fratatt fjellområder uten deres samtykke. Vi vil bruke folkeretten og urfolksvernet for å prøve å rette opp noe av uretten mot dem. I moderne tid er de også rammet gjennom inngrep i reinbeiteområdene i form av hytte- og vegbygging. Får vindkraftutbyggingen fortsette vil det bety at reineiere må gi opp driften, sier Haugen.
Kronikk: Fosen vårt Standing Rock?
Fosen Vind: Reindriftsutøverne er hørt flere ganger
- Har en sterk sak
Retten vil bli administrert av sorenskriver Hans Hugo Kristoffersen som har flere juridisk fagkyndige ved sin side.
Haugen kommer til å føre 10 – 12 vitner, deriblant professor i folkerett Mattias Åhrén.
- Jeg mener vi har en sterk sak, men utfallet er alltid vanskelig å spå. Skulle vi tape, kommer vi til å anke saken videre. Vi er innstilt på å føre saken helt til menneskerettighetsdomstolen, sier Haugen.
For sør-gruppa i Fosen reinbeitedistrikt stiller Leif Arne Jåma og Arvid Jåma i retten.
Protesten deres har tidligere blitt behandlet i tingrett og lagmannsrett, hvor de tapte i begge instanser. Behandlingen foregikk da bare skriftlig. Møtet i skjønnsretten er første gang partene møtes fysisk til rettsforhandlinger.
- Har mange nye momenter
- Dette er den viktigste prosessen i kampen vår mot vindkraften. I skjønnsretten kommer vi til å legge fram mange nye momenter. Jeg har store forhåpninger om et godt utfall. Dette er noe vi har kjempet for i mange år, sier Arvid Jåma til Adresseavisen.
Støttemarkering
På Facebook-gruppen «Fosen for folket» er folk oppfordret til å følge saken. «Dette er en av de viktigste og største skjønnssakene noen sinne i det sørsamiske reindriftsområdet. Et negativt utfall vil få meget alvorlige følger for mange i sijten», heter det i posten.
Samme sted annonserer Norske Samers Riksforbund og Noerthe-Trøndelagen saemien siebrie en støttemarkering torsdag.
LES den store fotoreportasjen om Maja Kristine Jåma og reindriftsutøvernes liv.