Måke la reir på fotballtribunen

Ett sete på Trondheims-Ørns fotballstadion på Lade er allerede opptatt før søndagens hjemmekamp.

Ett sete på rad fire er opptatt av måkemor som har bygd reir og lagt to egg. Nå må trolig viltpatruljen ta hånd om reiret.   Foto: Karen Pettersen

Saken oppdateres.

En måke har nemlig bygd et stort reir på rad fire, og før noen oppdaget det hele, var to egg lagt i reiret.

- Det er jo egentlig litt artig. Det har vært kamp-pause her som følge av landslagssamling, så derfor har det ikke vært så mye publikum på tribunen, forteller Karen Pettersen, daglig leder i Trondheims-Ørn.

Kamp-fri

Det var mandag kveld hun fikk tips om reiret med eggene, og tirsdag tok hun en runde på tribunen. I dag la hun ut bildet på Trondheims-Ørns Facebooksiden, og fikk raskt en kommentar om at dette må være Ørn-unger.

- Det spørs hvem som er faren, da. Men mora ser ut til å være en måke. Hun fløy over meg og skrek noe voldsomt da jeg var bortom reiret, sier Pettersen.

Ørn Arena på Lade er Trondheims-Ørns hjemmebane, og de har ikke spilt noen hjemmekamp siden 27. mai. Pettersen mener måken må ha tatt seg til rette etter denne kampen, fordi det vanligvis er mye folk på tribunen.

- Og publikum setter seg gjerne bakerst, så det ville blitt oppdaget om det hadde vært et reir da, sier hun.

Ny hjemmekamp

Nå er hun imidlertid usikker på hva hun skal gjøre med reiret. Søndag er neste hjemmekamp, og når Trondheims-Ørn skal banke Medkila så kan ikke reiret være på tribunen.

- Vi kan ikke ha det der. Det bruker å være fullt her når det er kamp, sier Pettersen.

- Måken har ikke kjøpt billett?

- Nei, ler hun.

Og sier at hun skal ta kontakt med Trondheim bydrift slik at de kan finne en løsning.

LES OGSÅ: Kan dette være de siste vipene i Trondheim?

Unntaktstilfelle

Morten Haugen, naturforvalter i Trondheim kommune, sier at dette er en sak for kommunens viltpatrulje.

- De må dra ut for å se på reiret, og vurdere hva som kan gjøres. Men i utgangspunktet så er det ikke lov å flytte verken reir, egg eller bo, sier Haugen.

Men det finnes unntak:

- I spesielle tilfeller så kan en flytte eller fjerne egg med reir, når det er åpenbart at reiret ikke er på et gunstig sted. Fuglen er ikke tjent med å ha reir på et sted med mange forstyrrelser. Hvis den ikke kan ligge uforstyrret, vil den sannsynligvis ikke klekke unger, sier Haugen.

En mulighet er å flytte reiret, men da er det en fare for at måken ikke vil følge med. En annen mulighet er å fjerne både egg og reir.

- Da vil måken bygge reir og legge egg på nytt. Det kan skje i løpet av et døgn, sier han.

- Men det kan hende at eggene klekker snart, og da er problemet løst. Det er enklere å flytte unger, sier Haugen.

Han sier at kommunen får voldsomt mange henvendelser fra folk som vil ha reir fjernet, og at det ofte er måkereir som er uønsket. Mange frykter perioden når eggene er klekket og måkemor skal vokte sine små med nebb og klør.

LES OGSÅ: Slik unngår du at måke-mammaen blir sint

- Men det er veldig sjelden vi flytter på reir. Det kan skje hvis det er reir i en barnehage, ved inngangen til en blokk eller et kjøpesenter, sier Haugen.

På forsiden nå