Har funnet i alt fire kirker ved Peter Egges plass:

- Dette er unikt - noe vi ikke kommer til å oppleve igjen

- Vi var fornøyde med én kirke, men nå har vi fire kirker, sier utgravingsleder Anna Petersén om de nye funnene på Peter Egges plass ved Folkebiblioteket i Trondheim.

Utgravingsleder Anna Petersén. 

Saken oppdateres.

Utgravingsleder Anna Petersén forteller om funnene på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

- Ekstaordinært

Arkelogene har nå funnet to tidligere faser av Klemenskirken. De er eldre enn Olav Haraldssons kirke, og ligger lenger ned i bakken.

- I denne ekstraordinære, fantastiske utgravingen som bare produserer den ene kirken etter den andre, kan vi nå presentere nye funn. Vi har nå en kirke nummer fire som er eksponert i felt, og i forrige uke fjernet vi kirke nummer tre, sier Petersén, som er ansatt i Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Les portrettintervju med Petersén her

Hun står i koret i kirken under pressekonferansen.

- Kirken er sannsynligvis fra 1000-tallet. Den er en stolpekirke bygd med jordgravde stolper. Steinkonstruksjonene er fundamentet til alteret i kirke fire, sier Petersen og viser fram alterfundamentet. Den fjerde kirken er betydelig mindre enn den tredje.

Dette er fire versjoner av Klemenskirken. Da trekirkene brant, ble de dekket med et sandlag og en ny trekirke ble bygd på samme sted.

- Vi har funnet brent leire som er brannlaget til kirke fire, sier utgravingslederen.

Hun viser fram en alterstein klart skadet av brann. Alteret er trolig flyttet mellom tredje og fjerde kirke.

- Det er uvanlig å flytte et alter. Mellom kirke tre og fire tror vi det har skjedd noe viktig, det må være en grunn til at kirken er større og alteret er flyttet. Men vi må vente på dateringer, sier hun.

Arkelogene har funnet flere graver knyttet til den tredje kirken, fra 1100-tallet.

- Det er litt spektakulært å si det, men nå er vi mye lenger tilbake i tid. Vi tror vi har en sekvens med kirker fra 1000-tallet opp til 1200-tallet. Jeg tror ikke det finnes noe annet sted i verden, der en så nøyaktig sekvens med kirker er utgravd. Andre sier også at dette er unikt.

- Dette kan være Olav Haraldssons kirke eller Oalv Tryggvasons kirke. Det er ikke merkelig at funnet er gjort i Trondheim. Det var et religiøst og kongelig senter, påpeker arkeologen.

LES OGSÅ: Her lå Olav den hellige i 25 år

Tror kongsgården lå ved Peter Egges plass

- Det sentrale for oss nå er å se hvordan kirke fire egentlig har sett ut, sier Petersén.

- Vi har veldig mange detaljer fra alle kirkene.

- Det store spørsmålet er: har vi flere kirker under her? spør hun.

- Vi tror fortsatt at kongsgårdsområdet ligger nord for oss og i Dronningens gate. Hele arealet mellom vårt område og ned til Cicignons plass har det det store kongsgårdsområdet som var sentralt kanskje for både Olav Tryggvason og Olav Haraldsson, sier hun.

De har også funnet en blyremse med runer på, som en språkekspert nå skal tyde.

Anna Petersén tør ikke lenger spå om hva arkeologene kan finne på utgravingsstomta i Trondheim framover.

- Jeg tør ikke si noe som helst lenger. Vi var fornøyde med én kirke, men nå har vi fire kirker. Vi må bare grave oss ned og se hva vi finner, sier Petersén til NRKs direktesending etter pressekonferansen.

Klemens var den tredje paven, som Olav valgte som kongelig skytshelgen.

LES OGSÅ: Koteng får bygge over sensasjonsfunnet

Fant alter

Funnet ble varslet i forrige uke. NRK meldte da at det skulle ha blitt funnet et alter som nå er fraktet bort fra utgravningsområdet. 

Fra før har arkeologene meldt om to kirkefunn. Først varslet de funnet av det de mente var Klemenskirken som Olav Haraldsson fikk reist, med pallen Olav den helliges kiste ble satt oppå i 1031 og sto i 25 år.

LES OGSÅ: Olav den helliges kirke på arkeologisk toppliste

Deretter ble det gravd fram rester etter kirken Olav Tryggvasons fikk bygd, samtidig som det ble konstatert at det har vært urban aktivitet på Nidarneset før år 997.

På topp ti-liste

At restene var så godt bevart ble forklart med to flommer som førte mye sand med seg som «sikret» kulturlaget under. Den første flommen kom sent på 900-tallet før Olav Tryggvasons Klemenskirke ble reist, og det ble konstatert seks stolpemerker etter denne kirken. Senere, tidlig på 1000-tallet, kom en ny flom med sand og stein som dekket til det som var der fra før, og som Olav Haraldsson i 1015 fikk reist en ny kirke oppå.

Funnet av Klemenskirken havnet på listen over de ti mest spennende arkeologiske funn i verden i 2016.

Utgravingen skjer i forbindelse med at det skal bygges et større kontorbygg på tomta.

I tilknytning til næringsbygget skal det lages et visningssted for funnene for publikum. 

Arkeolog Anna Petersén ved det opprinnelige alteret i den fjerde Klemenskirken. 
        
            (Foto: GRETE HOLSTAD)

Arkeolog Anna Petersén ved det opprinnelige alteret i den fjerde Klemenskirken.  Foto: GRETE HOLSTAD

På forsiden nå