Nobelprisvinner med negative utsagn om kvinner på Starmus:

- Gidder ikke å hisse meg opp

May-Britt Moser mener «sleivete kommentarer» er noe som skjer.

Saken oppdateres.

Nobelprisvinner Chris Pissarides har ved to anledninger kommet med bemerkninger om kvinner som har fått  Starmus-deltakere til å rynke på nesen. Under paneldebatten mellom 11 nobelprisvinnere på mandag antydet Pissarides at kvinner er middelmådige forskere sammenliknet med menn.

Onsdag sa han fra scenen at han ville stolt mer på en mannsstemme enn en kvinnestemme på Apple-tjenesten Siri. Det vakte sterke reaksjoner.

Vil heller tilgi

Nobelprisvinner og professor ved NTNU, May-Britt Moser, mener vi må akseptere at det kommer uheldige kommentarer.

- Hva synes du om kommentarene til Pissarides?

- Vi kan ikke noe for at sleivete kommentarer noen ganger skjer. Folk er folk, og jeg vil ikke drive med sensur, sier Moser, som mener han får stå for sine egne uttalelser.

Chris Pissarides har kommentert utsagnet sitt til forskning.no etter paneldebatten.

- Jeg mente det ikke på den måten. Jeg prøvde å ta en sarkastisk vits, sier han til forskning.no.

- Starmus gjør en fantastisk jobb

- Mener du Starmus bør gjøre en bedre jobb neste gang for å unngå lignende situasjoner?

- Jeg vil si at Starmus i år har gjort en fantastisk jobb med å finne gode kvinnelige innledere, sier Moser.

LES OGSÅ: Moser lot hjernecellene lage musikken

Hun mener at de få kvinnelige forsker-tjernene overrøses med invitasjoner til festivaler som Starmus, og at hun selv får tre til fire eposter med forespørsler hver dag.

- Jeg har blitt en «nei-general» for å skåne arbeidet jeg gjør i laboratoriet, som jeg elsker, sier Moser.

Hele to år i forveien må en festival kontakte henne for at hun kan love å møte opp.

Starmus beklager

Starmus kom torsdag med en offisiell beklagelse. «Starmus deeply regrets the sexist comments made by Chris Pissarides during a panel discussion and we accept the outrage that this has sparked», står det i pressemeldingen.

- Programmet vårt består av fantastiske kvinner og menn fra hele verden, og vi har gjort det klart at kommentarer av denne typen ikke vil bli tolerert på vår festival. Vårt eneste mål er å formidle vitenskap til et bredt publikum og rekruttere verdens ledende forskere uavhengig av kjønn, skriver festivalledelsen videre i pressemeldingen.

Opoku: skal arrangementet tilbake til Trondheim, må mye endres

Varaordfører i Trondheim, Hilde Opoku, var til stede på paneldebatten, og reagerte på det hun hørte.

Torsdag skrev hun denne Twitter-meldingen:


- Hva var din første reaksjon på det Pissarides sa?

- Aller først tenkte jeg mitt om sammensetningen på panelet og formen på diskusjonen. Jeg synes det var modig og veldig på sin plass at Jill Tarter, en person med like mye forskningspondus, tok til orde. Etterpå skjedde det som ofte skjer, sier Opoku, og forklarer:

- Neil DeGrasse Tyson tok henne i forsvar, men det ble fort avviklet, og selv om det nærmet seg avslutning, hadde det vært på sin plass med noen ord om dette, mener Opoku, som også kommenterte angående saken på Facebook i går kveld.

– Hva mener du med at mye bør endres om arrangementet skal tilbake til Trondheim?

– Jeg tenker at skal Trondheim være en del av å arrangere dette videre, må det være en skikkelig evaluering av konferansen. Hvem som er på hovedscenen, er viktig. Jeg ser at det er mange eldre hvite menn, og at de unge slipper lite til. Jeg synes lokale stemmer også kan få slippe til. Moserne er jo til stede, men jeg tenker at dette er en anledning til at folk kan være med og reflektere, selv om de ikke er nobelprisvinnere. Nå er vi passive tilskuere, og det er kanskje greit, men vi må ha et mål om å få noe ut av dette i form av forskning og utvikling.

- Er Starmus hypet?

- Det må vi evaluere etterpå. Det skal berømmes at man kan hive seg rundt på kort tid og lage et stort arrangement. Når festivalen er over, må vi se på hva vi fikk ut av det. Vi gjør mye fantastisk her i byen, blant annet har vi Technoport. Kanskje skal vi tilføre noen millioner og utvikle det arrangementet, sier Opoku.

- Forskningsmiljøet har en lang vei å få

- Uttalelser som dette kan se ut som de tilhører fortiden, men de indikerer at sexisme eksisterer i mange deler av forskningsmiljøet, skriver britiske Angela Saini. 

Hun har skrevet boka Inferior om forskningens problematiske forhold til kvinner.

- Denne kulturen påvirker ikke bare livene og karrierene til kvinnelige forskere, men også forskningen, skriver britiske Angela Saini, som avslutter med at hun synes «det er synd Starmus ikke har vært flinkere til å få kvinnelige innledere».

Interessert i flere saker fra Starmus? Ta en titt her

På forsiden nå