Nobelprisvinner beklager kvinne-kommentarer

Nobelprisvinner og økonom Chris Pissarides beklager og føler seg misforstått.

Fornærmet kvinner: En bemerkning fra nobelprisvinner Christopher Pissarides under en paneldebatt på Starmus vakte sterek reaksjoner blant kvinner.  Foto: STEFAN WERMUTH/Reuters

Saken oppdateres.

Nobelprisvinner og økonom Chris Pissarides, som til vanlig er professor ved London School of Economics, dro en vits som mange av deltakere mente var helt upassende.

- Tåpelige kommentarer

– Jeg vil beklage til alle kvinner og Starmus, sier Pissarides til Adresseavisen torsdag ettermiddag.
Les også: - Gidder ikke å hisse meg opp

Pissarides er nå hjemme i England, hvor han har fått med seg de siste bruduljene i Trondheim. Først og fremst føler økonomen seg misforstått for mandagens og onsdagens uttalelser.

– Onsdagens vits var ikke ondsinnet ment, og mine intensjoner er helt misforstått. Kommentaren ble gjort i en useriøs atmosfære, og jeg forstår nå at de ikke er innafor, sier han.
Les også: Nobelprisvinner fornærmet kvinner under Starmus-foredrag

Mandagens utspill skyldes også en misforståelse:

– Jeg var forsiktig på mandag under paneldebatten. Jeg siterte andres forskning, som viste at kvinner tar mindre risiko, og på mange måter kan det tolkes som et kompliment til kvinner. Det var vært så mye ødeleggelse i denne verden på grunn av menn, og vi ville aldri hatt finanskrisen.Videre mener han at hans arbeid bør snakke for seg selv.

– I 40 år har jeg satt lys på fattighet, lønnsgapet mellom kvinner og menn, og kvinners deltakelse i arbeidsstyrken, sier han.

Ifølge Pissarides ville han aldri holdt så lenge ut i akademia om han hadde holdninger som kritikerne påstår han har.
Les også kommentaren: Machokulturens fall

- Fornærmer halve verdens befolkning

Det var den verdenskjente astronomen Jill Tarter som reagerte på uttalelsen om at han ville stolt mer på en mannlig enn en kvinnelig talestemme på Apple-tjenesten Siri.

– Jeg lurer på hvorfor en klok, adlet nobelprisvinner har brukt to anledninger til å fornærme halve verdens befolkning, spurte Tarter, til spredt jubel og applaus fra salen.

– Hva sa jeg, spurte Pissarides etterpå, tilsynelatende lett forvirret.

– Det er problemet. Du er ikke engang klar over at du sa det, svarte Neil DeGrasse Tyson i panelet.

Hør også omadressert: - Starmus ble overraskende vellykket

Les også: Moser lot hjernecellene lage musikken

Interessert i flere saker fra Starmus? Ta en titt her

Tarter beklager

Jill Tarter er også medlem i Starmus-festivalens rådgivende styre.

- Som styremedlem føler jeg et personlig ansvar for å lage et miljø som ikke var inkluderende da vi hadde et panel med syv menn. Det er briljante kvinner på festivalen her som kunne bidratt i panelet. Det var en feil, og det er jeg veldig lei meg for. Det skal ikke skje igjen.

Tarter sier andelen av kvinner blant talerne er økt på årets festival, men at den må økes til neste gang.

- Ikke fremhevet kvinner nok

– Dette er av og til en vanskelig sak å få til, men vi er bevisst på det. Vi har også begynt å snakke om å få et større mangfold på andre måter.

Tarter ventet seg ikke noen unnskyldning fra Pissarides.

LES OGSÅ: Kjente romforskere på kollisjonskurs med Hawking

- Dette er ubevisst forutinntatthet. Jeg blir alltid overrasket når jeg ser det, men jeg kunne ikke la det gå upåaktet hen.

Tarter mener det ikke er noen voldsom kjønnsubalanse på festivalen, men at Starmus ikke har fremhevet kvinnene godt nok.

- Vi fikk en del siste liten endringer som rotet det til. Vi gjorde ikke en god nok jobb, og vil gjøre den bedre, sier Tarter.

Kvinner avslår

Starmusgeneral Garik Israelian vil ikke kommentere nobelprisvinnerens bemerkning.

- Han kom med uttalelsen. Spør ham.

LES OGSÅ: Universet forteller om menneskets plass

- Hvorfor besto panelet av bare menn?

- Det er enkelt å forklare. Panelet på sosiale problemer inkluderte sosiologi, økonomi og datasikkerhet. Vi inviterte seks topp klasse kvinnelige sosiologer. Alle sa nei. Neil deGrasse var invitert av Larry King, og det var King som ville ha diskusjonen.

LES OGSÅ: Ut i verdensrommet på sommerskole

- Hvorfor er kjønnsbalansen blant talerne på festivalen så skjev?

- Høyprofilerte kvinner i vitenskapen er mye mer opptatt enn menn. Sjansen for avslag fra dem er 90 prosent, mens den er 20 prosent blant menn. Vi har sendt invitasjoner til langt flere kvinner enn menn. Alle får akkurat samme behandling. Det er ikke aktuelt å fire på kravene for å få til kjønnsbalanse, men jeg tror at vi med to år til neste festival har større mulighet til å få tak i flere kvinner, sier Garik Israelian.

På forsiden nå