Starmus beklager etter sexistiskeutsagn fra scenen:

Nobelprisvinner fornærmet kvinner under Starmus-foredrag

Da Chris Pissarides fra scenen sa at han ville stolt mer på en mannsstemme en kvinnestemme på Apple-tjenesten Siri, vakte det sterke reaksjoner blant tilhørerne på Starmus.

Chris Pissarides møter motbør på Twitter for sine nedsettende uttalelser om kvinner.  Foto: MONTASJE: NTB SCANPIX/TWITTER

Saken oppdateres.

Bemerkningen falt under paneldebatten «108 minutter Verden i flammer» onsdag ettermiddag. Ordstyrer Larry King kommenterte ikke uttalelsen.

Greskkyprioten Chris Pissarides er nobelprisvinner i økonomi og deltok også i paneldebatten mellom de 11 nobelprisvinnerne i Trondheim Spektrum tirsdag. Der uttalte han seg om kvinner og forskning og antydet at kvinner er middelmådige forskere sammenlignet med menn.

Pissarides (69) er professor ved London School of Economics. Han er adlet og fikk nobelprisen i økonomi i 2010.

- Fornærmet halve verdens befolkning

I en spørsmålsrunde med salen etterpå tok den verdenskjente astronomen Jil Tarter tak i Pissarides uttalelser. Hun sa at nobelprisvinneren hadde fornærmet halve verdens befolkning og kritiserte Neil DeGrasse Tyson, som satt i panelet, for ikke å ta tak i fornærmelsen. Hun viste til at Jeffrey Sachs samme morgen holdt et inspirerende foredrag om hvordan hele verdens befolkning må jobbe sammen for å løse globale problemer.

Stephen Hawking på Starmus: - Vi må kolonisere nye planeter

- Jeg lurer på hvorfor en klok, adlet nobelprisvinner har brukt to anledninger til å fornærme halve verdens befolkning? spurte Tarter, til spredt jubel og applaus fra salen.

- Hva sa jeg? spurte Pissarides etterpå, tilsynelatende lett forvirret.

- Det er problemet. Du er ikke engang klar over at du sa det, svarte Neil DeGrasse Tyson i panelet.

Chris Pissarides kommenterte utsagnet sitt til forskning.no etter paneldebatten.

- Jeg mente det ikke på den måten. Jeg prøvde å ta en sarkastisk vits, sier han til forskning.no.

LES OGSÅ: Trondheimsolistene spilte musikk etter lyden av hjerneceller

- Vil fly hjem

Sara Seager, profilert astrofysiker ved MIT og en av talerne på Starmus, meldte på Twitter at hun hadde fått nok av fornærmelser på Starmus og ser etter en mulighet til å fly hjem.


 

Fysikeren Jim al-Khalili, vinner av Stephen Hawking-prisen i fjor, skrev på Twitter at han forlot salen i protest mot Pissarides utsagn.Doktorgradsstipendiaten Ellinor Alseth fra Trondheim takker også astronom Jil Tarter for å ta til motmæle mot økonomen.Det har også vært en del kommentarer på sosiale medier om lav kvinneandel på Starmus. Paneldebatten med nobelprisvinnerne besto av ti menn og en kvinne, May-Britt Moser.

Starmus: - Beklager sterkt

Flere deltakere reagerer på Twitter. Både menn og kvinner sier de er skuffet over at forskerens uttalelser ikke ble tatt opp i panelet.

Starmus kommer torsdag formiddag med en offisiell beklagelse. «Starmus deeply regrets the sexist comments made by Chris Pissarides during a panel discussion and we accept the outrage that this has sparked», står det i pressemeldingen.

- Programmet vårt består av fantastiske kvinner og menn fra hele verden, og vi har gjort det klart at kommentarer av denne typen ikke vil bli tolerert på vår festival. Vårt eneste mål er å formidle vitenskap til et bredt publikum og rekruttere verdens ledende forskere uavhengig av kjønn, skriver festivalledelsen videre i pressemeldingen.

- Faller på sin egen urimelighet

NTNU er en av sponsorene til Starmus. NTNU-rektor Gunnar Bovim var ikke tilstede under den aktuelle debatten, men hørte foredraget med nobelprisvinnerne tirsdag. 

- Jeg har ikke hørt denne debatten, og kan derfor ikke kommentere den. Men jeg synes denne typen utsagn hører en fjern fortid til, og i tillegg til å være grovt fornærmende, er det også å neglisjere en masse kompetanse. Det faller på sin egen urimelighet, sier Bovim til Adresseavisen.

Interessert i flere saker fra Starmus? Ta en titt her.

På forsiden nå