Nektes utreise fra Gaza på vei til seminar i Trondheim

Menneskerettighetsforkjemperen Hamdi Shaqqura slapp ikke ut av Gaza på grunn av manglende sikkerhetsklarering. - Dette er et uttrykk for Israels økte angrep på menneskerettighetsarbeid, sier palestineren.

Nestlederen i Palestinian Centre for Human Rights, Hamdi Shaqqura, kommer ikke til Trondheim i helgen likevel.  Foto: Pressefoto

Saken oppdateres.

(Saken er oppdatert)

Nestlederen i Palestinian Centre for Human Rights, Hamdi Shaqqura, skulle ta et fly fra Amman i Jordan fredag ettermiddag. Han søkte om den nødvenige utreisetillatelsen i god tid, men hadde verken fått avslag eller svar ved avreise torsdag.

Målet for reisen var et åpent seminar i Erkebispegården i Trondheim førstkommende søndag. Der skulle han møte Amit Gilutz fra den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem og Biskop Atle Sommerfeldt, til et åpent seminar om den aktuelle situasjonen og Norge og norske menigheters rolle i den.

Palestineren forteller at han hadde full utreisetillatelse for tre måneder for halvannet år siden. I det siste har han søkt flere ganger for å delta på arrangementer, men hver gang har det drøyet uten svar inntil det var for sent å reise.

- Avgjørelelsen om å utestenge meg må sees i en kontekst der Israel har økt sitt angrep på menneskerettighetsarbeid, både på israelsk og palestinsk side. Israel lar ikke noen kritiske stemmer mot deres ulovlige praksiser i de okkuperte områdene komme til orde, sier Shaqqua til Adresseavisen.

LES OGSÅ: 16 palestinere såret i gatekamper med israelsk politi i Jerusalem

Skuffede arrangører

- Vi som jobber med dette har vært opprørte, men den som tar det mest med ro er han. Palestinerne er vant til å bli hindret, og har dermed fått en ro til å overleve, sier seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelp, Kirsti Næss, en av arrangørene av seminaret Shaqqura var på vei til.

Hun påpeker at selv om de færreste får denne tillatelsen som Shaqqura søkte om, hadde arrangørene troen på at det skulle gå greit for menneskerettighetsarbeideren.

- De bare lar være å svare helt til det er for sent å reise. Vi var forberedt på at det kunne skje, men håpet at det skulle gå, siden han er en viktig og modererende stemme fra Gaza. Han har fått reise ut før, han har gyldig schengen-visum, og han representerer en respektert organisasjon, sier Ness.

Alternativ gjennom Egypt

I en uttalelse til Adresseavisen sier den israelske ambassaden i Oslo at ettersom Gaza er styrt av Hamas som er en terrororganisasjon, er Israels politikk å bare slippe ut folk på humanitært grunnlag. De påpekter at det finnes en alternativ utreisevei gjennom Egypt, men ønsker ikke å kommentere Shaqquras tilfelle eller svare på Adresseavisens spørsmål i dag.

Shaqqura mener den alternative reiseruten ikke har vært aktuell for ham, og sier til Adresseavisen at grenseovergangen til Egypt har vært stengt i flere måneder, og bare er åpen i perioder, og da hovedsakelig på hummanitært grunnlag.

- Tilgang og fri bevegelse til og fra Gaza er uansett okkupasjonsmakten Israel sitt ansvar etter internationale lov, legger han til.

Sikkerhetsmessige årsaker

Kirsti Næss i Kirkens Nødhjelp mener det er problematisk at Israel begrunner slike avgjørelser med sin egen sikkerhet.

- Selve blokaden er en sikkerhetsrisiko for Israel. Jeg har selv snakket med foreldre i Gaza som er redde for at ungene deres skal bli ekstremister, på grunn av blokaden, sier Næss.

Hun mener at myndighetene har trenert saken så Shaqqura ikke får gjennomført sitt menneskerettighetsarbeid.

- Kontoret vårt har snakket med de myndighetene som utsteder utreisetillatelser der nede, og får til svar at de ennå ikke har fått sikkerhetsklarert han, noe vi ikke får til å gi mening, sier Næss.

- Når avgjørelsen forklares med at din sikkerhetsklarering ikke er klar, hvordan tolker du det? , Spør vi Shaqqura.

- Dette er helt vanlig. De skjuler seg alltid bak ubegrunnede, og aldri avslørte, sikkerhetsmessige årsaker. Dette har faktisk vært begrunnelsen for all ulovlig praksis mot palestinerne, sier Shaqqura.

LES OGSÅ: Palestinerne krever at Istrael fjerner alle sikkerhetstiltak

Videooverføres

Menneskerettighetsforkjemperen blir nå med på søndagens seminar via videooverføring i stedet. Møteleder Biskop Atle Sommerfeldt er ikke overrasket over utfallet.

- Jeg er ikke overrasket over at det legges hindringer i veien for at mennesker som snakker om menneskerettighetene ikke kommer ut av området. Dette er et uttrykk for det nåværende israelske regimets holdning til politikk og menneskerettigheter, sier Sommerfeldt.

LES OGSÅ: Palestinsk filmregissør får likevel studere i Norge

Nylig nedgang

I en FN-rapport fra mai i år (ekstern lenke) heter det at reise inn og ut av Gaza er forbudt, med enkelte unntak: Businessreisende, medisinske pasienter og ansatte i internasjonale organisasjoner, som må søke om tillatelse fra de israelske autoritetene. Antallet søkere som har fått tillatelse har sunket siden siste halvdel av 2016, sier rapporten.

LES OGSÅ: Hamas: – Har pågrepet drapsmistenkt

På forsiden nå