Dette er virkningene av eddikessens

I butikkene står husholdningseddik og eddikessens ofte side om side. Men de to bør ikke forveksles.

Til venstre husholdningseddik og til høyre eddikessens på 35 %. Flere produsenter lager de ulike variantene.   Foto: MARTIN ANDERSEN

Saken oppdateres.

Studentene som ble skadd i opptaksprøven som gikk galt tirsdag, drakk eddikessens på 35 prosent blandet med vann. Politiet tror at det har skjedd en forveksling av eddikessens (35 %) og vanlig husholdningseddik (5 eller 7 %).

- Etter det vi har fått av informasjon var det eddikessens som var tynnet ut med vann. Men eddikessens er en farlig væske, så det er ikke nok å blande det ut med vann. Man kan ikke legge opp til at det skal drikkes, sier dekan Olav Bolland ved institutt for ingeniørvitenskap.

«Vi burde ha skjønt at vi ikke skulle brukt eddik, og tar følgelig sterk selvkritikk og vil gjennomgå våre rutiner. Vi håper at ingen får varige skader,» skriver linjeforeningens leder Oscar Lilleløkken i en epost.

- Veldig beklagelig, sier rektor Gunnar Bovim.

Eddikessens på 35 prosent kan gi alvorlige etseskader hos mennesker.

Dette er forskjellene mellom eddikessens og vanlig husholdningseddik:

Eddikessens

Eddik i 35 % oppløsning kalles eddikessens og er sterkt etsende. Den skal behandles som andre farlige væsker, opplyser Giftinformasjonen. Ved kontakt bør man bruke hansker, og den skal oppbevares utilgjengelig for barn.

Eddikessens brukes blant annet til rengjøring.

Seniorrådgiver Lise G. Ringstad ved Giftinformasjonen sier at det ikke er ofte de får telefoner eller henvendelser angående eddikessens.

- Eddikessens er en mer konsentrert form av eddiksyre. Den vil ha et etsepotensiale hvis man drikker den rett fra flasken. Tar man en slurk, kan det gi etseskaper i munn, svelg og mage. Det kan også gi etseskader på huden og i øyet hvis man får en sprut i øynene, sier Ringstad.

– Behandlingen vi gir er å drikke mye vann. Det reduserer syren og dermed avtar skadene, sier Trond Aamo, som er avdelingssjef på avdeling for klinisk farmakologi, legemidler og overdoser til NRK.

Husholdningseddik

Husholdningseddik (selges i 5 % og 7 % oppløsning) brukes i matlaging, blant annet sylting av grønnsaker og marinering, eller til renhold.

Av og til får de ansatte ved Giftinformasjonen spørsmål når barn har svelget en slurk husholdningseddik på 5 eller 7 prosent. Dette vil ikke gi tilsvarende skader, men kunne forårsake kvalme, oppkast og irritasjon, opplyser Ringstad i Giftinformasjonen.


Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Førstehjelp ved uhell med eddiksyre

 

 

  • Kontakt med hud: Skyll med rennende lunkent vann. Det k​an bli nødvendig med lang skylletid Ta kontakt med Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging. Ved blemmer eller sårdannelse, kontakt lege
  • Kontakt med øyne: Skyll straks med rennende lunkent vann. Ta kontakt med Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging. Det kan være nødvendig med lang tids skylling på legevakt/sykehus.
  • Ved svelging: Skyll munnen og gi litt drikke. Ta kontakt med Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging. Ved alvorlige/livstruende symptomer, ring 113.
  • Kilde: Giftinformasjonen
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå