Tirsdag ettermiddag er sorgenfriselger Ole Jakob Grytbakk på plass utenfor Trondheim torg. Etter å ha stått i rundt to timer har han så langt solgt et eksemplar.

- Jeg skulle gjerne stått inne i stedet. Der er det lettere å selge og det er ikke så kaldt. Dessuten er det mye mer sosialt, sier Grytbakk.

Kaster ut Sorgenfri

Trondheim Torg har en avtale med gatemagasinet Sorgenfri om at en av deres selgere hver dag kan stå rett innafor inngangen til kjøpesenteret mot Leütenhaven.

Nå i førjulstiden er imidlertid Sorgenfri-selgerne henvist til å stå utenfor inngangen til kjøpesenteret, ifølge senterleder Jomar Asbøll.

- Nå i førjulstiden har vi et salgsbord med spekemat på stedet der sorgenfriselgeren vanligvis står. Da er det ikke plass til selgeren, og vedkommende må gå utenfor, sier Asbøll.

Han understreker at regelen bare gjelder når det er salg av spekemat, og at selgerne er velkomne inn igjen etter julaften.

- Har fått tilbakemelding fra kunder

- Hvorfor kan ikke selgerne stå inne samtidig med at det selges spekemat?

- Vi har fått tilbakemeldinger fra våre kunder om at det ikke er noe hyggelig å gå inn og ut av butikker eller å handle spekemat hvis det kommer en selger bort til dem. Dette er uansett bare snakk om en tolvtedel av året.

- Har du forståelse for at selgerne synes det er litt kaldt å stå ute?

- Vi bor jo i nord, så det har jeg full forståelse for, og vi skulle gjerne hatt mere plass inne. Men jeg vil gjerne understreke at det er varmt utenfor også, på grunn av varmluft. Dessuten får selgerne stå under tak, sier Asbøll.

Asbøll kjenner ikke til om Trondheim Torg tidligere har bedt Sorgenfri-selgerne gå utenfor i førjulstiden.

- Skuffende

Daglig leder i gatemagasinet Sorgenfri, Erlend Paxal, er skuffet over at selgerne ikke får stå innendørs på Trondheim Torg i førjulstiden.

- Jeg synes det virker unødvendig at selgerne må bli sendt ut i kulda. Vi legger jo ikke beslag på så stort areal, alt som trengs er en liten kvadratmeter. Jeg forstår godt at kjøpesenteret også vil leie ut plass til andre, og vi krever ingen enerett. Men jeg mener vi kunne ha funnet en mer smidig løsning, slik vi har resten av året, sier Paxal.

SKUFFET: Daglig leder i gatemagasinet Sorgenfri, Erlend Paxal. Foto: Morten Antonsen

Paxal sier Sorgenfri har et godt samarbeid med de fleste av kjøpesenterne i Trondheim, og en avtale om at deres en av deres selgere kan stå innendørs hver dag. Ordningen fungerer ved at selgerne trekker lodd om hvem som skal få stå hvor, og så melder Sorgenfri fra til kjøpesenterne om hvem som kommer.

Han kan ikke huske at noen kjøpesentre tidligere har kastet ut deres selgere i førjulstiden.

Jomar Asbøll kommenterer kritikken fra Paxal slik:

- Dette er helt ukjent kritikk for meg, jeg har ikke hørt noe om dette fra Sorgenfri før. Vi er løsningsorienterte, og Paxal må gjerne ta kontakt direkte med meg dersom han ønsker å diskutere dette, sier Asbøll.

- Kler meg godt

KLER SEG GODT: Selger av gatemagasinet Sorgenfri, Ole Jakob Grytbakk Foto: Martin Andersen

Utenfor Trondheim Torg mener Ole Jakob at det er viktig å kle seg godt når man skal stå ute å selge Sorgenfri i førjulstiden.

Tirsdag var det plussgrader i Tronheim. Men Ole Jakob står ute også når det er kaldere.

- Da det var fire-fem speik var det nesten uholdbart, sier han

- Men du sto ute?

- Ja, jeg gjorde det. Jeg kledde meg godt, ellers ville det ikke ha gått, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter