Jaktet gjennom natta på raner:

«Diamonds, give me diamonds»

Politiet jaktet gjennom natta på raner med pistol i Trondheim. Raneren skal ha truet til seg verdier for flere hundre tusen kroner.

Raneren skal ha fått med seg verdier for flere hunder tusen kroner.  Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

- Diamonds, give me diamonds. Det var det raneren sa på gebrokkent engelsk ifølge de ansatte vi nettopp har avhørt, sa krimvaktleder Geir Langaas ved Sentrum politistasjon til Adresseavisen ved 21.30-tiden.

Operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Ebbe Kimo, opplyser tirsdag morgen at ingen er pågrepet i forbindelse med gullsmedranet i løpet av natten.

Krimvaktleder Berit Wibe Hilmarsen sier at de ikke har noen konkret mistenkt i saken.

- Vi jobber fremdeles med å få ut overvåkningsbilder, og det gjenstår en god del etterforskningsskritt, sier hun tirsdag morgen.

Ingen skadd

Det var klokken 17.49 mandag ettermiddag, at ransalarmen gikk ved Gullgalleriet AS i Munkegata i Trondheim. Tre ansatte var på jobb under ranet. Ingen av dem ble fysisk skadd i hendelsen.

- Det er ingen mistenkte i saken, men alle opplysninger vi sitter med handler om at det er én person vi leter etter, sa Langaas.

Sikrer spor

I avhørene kom det frem at mannen som ranet butikken snakket gebrokkent engelsk, og at han ikke kom fra et engelsktalende land.

- Det var tre personer i butikken under ranet, og disse har tegnet og forklart bevegelsene til raneren. Vi har folk inne i lokalet som sikrer spor, fortalte Langaas.

- Hvordan har de ansatte det?

- Etter forholdene har alle det bra. Ingen ble fysisk skadd. For én av de ansatte ble det ekstra spesielt ettersom det var første dag på jobb. Alle har fått tilbud om profesjonell hjelp etter hendelsen, sa han.

Lys i huden

Rett før midnatt sier krimvaktleder Kristian Mørkved at jakten på raneren fortsetter utover natta.

- Vi har ikke noe mer konkret enn det vi har sagt tidligere i kveld. Det er umulig å si om han fortsatt er i Trondheim eller ei. Men vi er interessert i tips, og selv om han snakket gebrokkent engelsk kan det like gjerne være en nordmann som står bak ranet, sier Mørkved.

Vel 20 minutter etter at alarmen gikk, la politiet ut en etterlysning av raneren på Twitter:

Raneren er en mann, som er cirka 180 cm høy. Han var kledd i mørk jakke, hadde lue og skjerf, mørkeblå boblejakke og grå bukse med logo/merke på låret. Mannen var lys i huden og snakket engelsk. Han truet med en pistol, og fikk med seg varer av ukjent verdi.

Etterlyser vitner

- Vi har kalt inn ekstra mannskaper for å bistå i etterforskningen, og bruker alle tilgjengelige ressurser.  Vi har krimteknikere på åstedet, og flere vitner har meldt observasjoner i det aktuelle tidspunktet. Disse tipsene gjennomgåes nå. Vi jobber på flere fronter, og ser blant annet på folk som kan være i modus for å begå et slikt ran, sa krimvaktleder Johan Aae til Adresseavisen ved 18-30-tiden.

Stoppet biler

Raneren hadde truet til seg varer for flere hundre tusen kroner da han forlot butikken.

- Gjerningsmannen forlot butikken til fots, men ingen så hvilken retning han tok. Vi ber derfor eventuelle vitner om å melde observasjoner til oss. For oss er det viktig å gå bredt ut. Vi sperrer utfartsårene og kontrollerer kjøretøy og prøver å få gjort mest mulig den første timen. Jo lenger tid som går, jo vanskeligere er det å finne raneren, sa Aae.

Politiet stoppet utover kvelden samtlige kjøretøy på E6 ut fra Trondheim, ved Klett i sør og på ulike punkt i nordlig retning ut av byen.

Ønsker video

– Vi arbeider nå med å innhente videomateriale fra overvåkingskameraer, og vi ønsker veldig gjerne å komme i kontakt med folk som kan bidra med videomateriale, sa Langås.

Han vil gjerne ha videoer som er tatt opp i tiden rett før 17.47 og i etterkant. Han understreker at det ikke spiller noen rolle om videoovervåkingen er satt opp lovlig eller ikke, så lenge det kan bidra til oppklaring.

Forsiktig

Etter at ransalarmen gikk jaktet væpnet politi og politi med hunder på raneren i trondheimsgatene. Politiet satte opp ulike kontrollpunkt, der politiet stopper bilister på vei ut av byen. 

- Raneren er bevæpnet, hvordan skal folk forholde seg til det?

- Hvorvidt vi har med en farlig person å gjøre, kan vi ikke si noe sikkert om. Gjerningsmannen har pistol, så folk må være forsiktige, sa Aae.

Ifølge innsatsleder Roger Mogstad, var raneren veldig målrettet og ut etter verdier.

Væpnet aksjon mot gullsmed i Ravnkloa. Krimteknikere sjekker butikken.  
    
      (Foto: Kim Nygård)

Væpnet aksjon mot gullsmed i Ravnkloa. Krimteknikere sjekker butikken.   Foto: Kim Nygård

Denne plakaten er hengt opp ved butikken. 

Denne plakaten er hengt opp ved butikken. 

Krimteknikere undersøker stedet der en raner truet til seg verdier fra gullsmedbutikken. 
    
      (Foto: Kim Nygård)

Krimteknikere undersøker stedet der en raner truet til seg verdier fra gullsmedbutikken.  Foto: Kim Nygård

Området ved gullsmedforretningen er sperret av. 
    
      (Foto: Torsten Hansen)

Området ved gullsmedforretningen er sperret av.  Foto: Torsten Hansen

Flere politifolk er satt inn for å finne ransmannen. 
    
      (Foto: Torsten Hansen)

Flere politifolk er satt inn for å finne ransmannen.  Foto: Torsten Hansen

Politiet brukte også hunder i søket.  
    
      (Foto: NTB / Scanpix)

Politiet brukte også hunder i søket.   Foto: NTB / Scanpix

Innsatsleder Roger Mogstad på stedet der en en gullsmedforretning ble mandag ranet av en mann som truet betjeningen med en pistol. Mannen fikk med seg varer av ukjent verdi. 
    
      (Foto: NTB scanpix)

Innsatsleder Roger Mogstad på stedet der en en gullsmedforretning ble mandag ranet av en mann som truet betjeningen med en pistol. Mannen fikk med seg varer av ukjent verdi.  Foto: NTB scanpix

På forsiden nå