Mannen er varetekstfengslet i fire uker. To av ukene er i full isolasjon.

Mannens forsvarer, Kolbjørn M. Lium, sier at hans klient nekter straffskyld i saken.

Mannen, som er i 60-årene, ble pågrepet 22.mars. Samme dag ble mannens bopel og arbeidssted ransaket. Pågripelsen skjedde i samarbeid med lokalt politi.

Mannen er siktet etter både ny og gammel straffelov for seksuell omgang med barn under 16 år, besittelse av overgrepsmateriale og menneskehandel. Forholdene har en strafferamme fra tre til ti år.

Mannen ble fremstilt for varetekstfengsling i Sør-Trøndelag tingrett lørdag.

Mannens forsvarer, Kolbjørn M. Lium, opplyser at hans klient nekter straffskyld i saken. Foto: Rune Petter Ness

- Etterforsker videre

Politiadvokat Line Thorsberg opplyser til Adresseavisen at kjennelsen i saken er unntatt offentlighet på grunn av fare for bevisforspillelse.

- Siktede erkjente seg ikke straffskyldig i henhold til siktelsen. Han stiller seg uforstående til beskyldningene om seksuell kontakt med barn, opplyser Thorsberg.

Mannen får brev- og besøksforbud og medieforbud i hele fengslingsperioden. Han er ikke tidligere straffedømt og bosatt i Trøndelag.

- Kan flere bli siktet i saken?

- Det er noe av det vi vil etterforske videre. Generelt kan man si at i slike saker er det ofte noen som fasiliterer overgrepene - de bidrar til at de lar seg gjennomføre. Det kan gjelde noen her i Norge, eller i utlandet, sier Thorsberg.

- Er noe av materialet spredt videre?

- Det er også noe av det vi vil etterforske videre. I dag har vi ingen konkret informasjon angående dette.

Voksne setter opp web-kamera

Kommunikasjonsrådgiver ved Kripos, Axel Due, forklarer hva direkteoverføring av overgrep innebærer:

- Det settes opp et web-kamera på et rom på Filippinene, og så organiseres det der nede av foreldre eller andre med tilgang på barn. Disse tar imot penger fra eksempelvis norske menn, som har sendt en bestilling på hva barna skal gjøre. Så sørger de voksne der nede for at dette skjer, sier Due til Adresseavisen.

- Skal ikke føle seg trygge

Mistankegrunnlaget mot siktede er blant annet informasjon Kripos har fått fra filippinske myndigheter. Ifølge Kripos utgjør bestilling og direkteoverføring av seksuelle overgrep på internett en stadig økende trussel.

- Norske menn som bestiller direkteoverførte seksuelle overgrep av barn i utlandet skal stilles til ansvar for sine handlinger. De skal ikke føle seg trygge, selv om de sitter i sin egen stue og bestiller overgrep, sier Laila Søndrol, leder av Seksjon for seksuallovbrudd på Kripos i en pressemelding.

Gjennom flere år har Kripos, sammen med resten av norsk politi, arbeidet målrettet med å forebygge og etterforske direkteoverføring av seksuelle overgrep mot barn på Filippinene. Bestilling og direkteoverføring av seksuelle overgrep på internett utgjør en stadig økende trussel, opplyser Kripos.