Frykter for laksen etter større kloakklekkasje

Dykkere fant ikke skaden på ødelagt pumpeledning ved Stavne. Den undersøkes igjen om en uke.

Kloakken som renner ut i elva på Tempe er godt synlig.  Foto: Terje Svaan

Saken oppdateres.

- En pumpeledning som går under elva og ut mot Osloveien har fått hull på seg midt uti elva. Det har skjedd 50 meter oppstrøms fra Stavne bru, og det vises godt, sier driftsleder Albert Rødal ved avdeling for vann og avløp i Trondheim bydrift til Adresseavisen.

Trondheim Bydrift og kommunalteknikk jobber med å få oversikt over skaden på ledningen som frakter avløpsvann fra pumpestasjonen ved Valøya.

Dykkere skal undersøke

Mandag ettermiddag forsøkte dykkere å undersøke skaden, men Rødal sier at de bare så et krater i bunnen av elven.

- Vi må forsøke å spyle frem ledningen på bunnen for å avdekke skaden, sier Rødal, som sier at det ligger et halvannet meter tykt lag med grus og stein over den. Han sier at de ikke har anledning til å gjøre nye dykk før om en uke.

- Det vil bli litt forurensning i en ukes tid, sier han.

Flere har ringt bydrift om lekkasjen, men ifølge Rødal har de ennå ikke fått klager på lukt.

Tar to uker å legge ny

Han håper de kan reparere ledningen, men sier et bedre og billigere alternativ er å legge en helt ny. Det vil imidlertid ta tid.

- Å legge ny ledning vil ta to uker. Akkurat nå sjekker vi tilgjengeligheten om vi må bestille et nytt rør, slik at vi ikke mister tid på det. Det vil koste noen kroner, for vi må ordne en liten demnning, så det blir ingen billig operasjon, sier Rødal.

Han legger til at det uansett skal legges en ny ledning i samme område om to-tre år.

- Smertegrensen er nådd

En som er enig i at det bør legges ny ledning, er Kay Arne Olsen i Trondheim og omland fiskeadministrasjon (Tofa). Han sier at den aktuelle pumpeledningen er et kjent problem.

Kay Arne Olsen i Tofa er bekymret for forholdene laksen lever under i Nidelva, med både lav vannføring og kloakklekkasje.  Foto: Frank Lervik

 

- Den sprang lekk senest for et år siden, så dette kjenner kommunen til. Nå er smertegrensen nådd, og det må legges en ny. Det holder ikke å reparere lenger. Vi kan ikke ha det sånn i lakseelva vår, sier han til Adresseavisen.

En rekke fiskere vil bli berørt av lekkasjen.

- Valdene og private grunneiere som ligger nedstrøms fra Valøya blir berørt, i tillegg til fiskerne som har bykortet.

- Mengder med bind og våtservietter

Olsen er bekymret for oppvandringa til laksen, i et år der forholdene var dårlige allerede før kloakklekkasjen.

- Det har gått lite laks i elva, og de fleste står mest sannsynlig fortsatt i sjøen og venter på bedre forhold. For første gang på 70-80 år er det minstevannføring i elva i juni, og nå skal laksen svømme i kloakk i tillegg. Hadde vannføringa vært større, ville kloakken blitt vasket ut tidligere.

Den erfarne Tofa-ansatte er også bekymret for hva som blir liggende igjen i elva.

- Alle disse sanitærproduktene blir liggende på elvebunnen er et problem. Det er ikke ukjent for oss som ferdes under vann i Nidelva at det finnes mengder med bind, våtservietter og ørepinner.

På forsiden nå