SISTE: Operasjonsleder Arnt-Harald Aaslund ved Trøndelag politidistrikt opplyste i 23.20-tiden at politiet fremdeles var på stedet:

- Det er blitt gjort en kontrollert sprengning av glasset rundt selve stoffet. Det siste som har foregått nå, er en nedbrenning av det krystalliserte stoffet i sagflis. De er snart ferdige på stedet nå, sier Aaslund.

Alt gikk som det skulle, det oppsto ingen problemer underveis.

Torsdag morgen opplyser politiets operasjonsleder Ann Kristin Øie at politiet forlot stedet rundt midnatt.

En kjemisk reaksjon

Det var klokken 16 onsdag at kjemiblokk 3 ved NTNU Gløshaugen ble evakuert.

- Det er NTNU, brannvesenet og politiet i fellesskap som skal gjennomføre evakueringen i forbindelse med en kontrollert håndtering av potensielt brannfarlig materiale på et laboratorium, forklarte operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt.

- Vi skulle avhende og destruere kjemikalier fra et kjemilager da vi kom over en flaske hvor det har skjedd en kjemisk reaksjon inni flasken. Stoffet har endret seg og utgjør en potensiell eksplosjonsfare, sier dekan Øyvind Gregersen ved Fakultet for naturvitenskap.

Dekan, Øyvind Gregersen, ved Fakultet for naturvitenskap. Foto: NTNU

Han forklarer at det er stoffet Tetrohydrofuran som var på flasken og størrelsen er omtrent en liter. Tetrahydrofuran brukes som løsemiddel  i kjemisk industri.

Potensiell eksplosjonsfare

- Innholdet er omdannet til et peroksid og det er potensielt eksplosjonsfarlig ved tilførsel av varme, sier Øyvind Gregersen.

Han sier at det ikke er snakk om stor fare, men at NTNU får bistand fra brannvesen og politi for å være på den sikre siden.

- Kjemillageret er nå tømt og ekspertene tar stilling til hvordan det skal destrueres. Planen er at det skal skje i kveld, etter at hele bygget er tømt. Vi tar alle nødvendige sikkerhetsforanstaltninger, sier dekanen.

Evakuerer området før destruksjon

Det er altså sikkerhetshensyn som gjør at man velger å evakuere bygningen i flere trinn. I første omgang vil etasje U1 og U2 bli tømt, og deretter vil hele bygget bli evakuert fra klokka 19.

- Det vil også bli sperret av rundt bygningen, sier operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt.

Evakueringen er planlagt å vare til 02 natt til torsdag.

Klokken 20.00 onsdag kveld er de i ferd med å tømme lageret for andre kjemikalier.

- Destruksjonen vil foregå i kveld, inne i underkjelleren i Kjemiblokk 3, sier dekan Øyvind Gregersen.

Utrykningsleder Ivar Stenstvedt. Foto: MORTEN ANTONSEN