Reitan gir to millioner kroner til «Helsesista»

Hun måtte overføre penger fra sparekontoen for å betale drosjeregninga fra Værnes til Trondheim tirsdag morgen. Et par timer etter tok Tale Tale Maria Krohn Engvik imot to millioner kroner og prisen Årets Ladejarl fra Odd Reitan.

Korps: Småbispan spilte til ære for Årets Ladejarl og de mange inviterte på Lade Gaard tirsdag. Odd Reitan og en rørt prisvinner Tale Maria Krohn Engvik trampet takten. 

Saken oppdateres.

Tale Maria Krohn Engvik fikk prisen på to millioner kroner under en seremoni på Lade Gaard tirsdag formiddag. 39-åringen var tydelig rørt og veldig glad for hederen - og ikke minst pengene.

- Det føles ut som tusen lykkebobler som poffer inni meg. Jeg er skjelven, stolt og glad og takknemling, sa Engvik til Adresseavisen etter utdelingen.

Hun er helsesøster og står bak Snapchat-kontoen «Helsesista», hvor hun har 40 000 følgere. Flesteparten er ungdommer i alderen 13–19 år, og Engvik tar opp tema som kropp, grenser, press, alkohol, sex, ensomhet og selvfølelse.

«Vinneren er et engasjert medmenneske som ved bruk av enkel teknologi, en humoristisk letthet og en ufravikelig faglig tyngde har revolusjonert en hel bransje. Gjennom sosiale medier møter du daglig tusenvis av ungdommer som søker svar om seksualitet, angst, familieforhold, kjærester, grensesetting og mye mer», heter det i juryens begrunnelse.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

 

– Hun har revolusjonert det yrket hun er i med klokskap, sterke verdier og tidsriktig teknologi. Hun er ung, fresk og snakker med og hjelper ungdom. Hun sier at «det lønner seg å være god». Det betyr så mye for andre, og spesielt ungdommer å høre det, sa Reitan etter tildelingen.

Han sitter selv i juryen som deler ut prisen.

LES OGSÅ: «Helsesista» får Tabuprisen 2018

«Positiv og offensiv»

Ideen til Snapchat-kontoen kom ifølge Engvik etter at hun opplevde å ikke strekke til som helsesøster på fire videregående skoler i Oslo. Kontortida til helsesøster på skolene er ofte kort, og det kan være vanskelig for elevene å vite når kontoret er åpent. For Engvik ble løsningen å oppsøke de unge på sosiale medier, og spesielt Snapchat. På det meste er hun oppe i 130 000 seere på én dag. I snitt er det rundt 40 000 personer som ser «snappene» daglig. Mange barn og unge forteller personlige historier eller stiller spørsmål om det de lurer på.

Glede: - Årets Ladejarl sprenger grenser og utviser stort mot. Hun er tøff som revolusjonerer sitt eget yrke med klokskap, sterke verdier og tidsriktig teknologi. En digital helsesøster er så logisk og tidsriktig, vi må jo være der de unge er hvis vi skal nå frem til dem, sa Odd Reitan om vinneren Tale Maria Krohn Engvik.  Foto: Håvard Jensen

 

«Hver eneste dag bidrar du til at unge gutter og jenter har informasjonskanaler som forstår dem og svarer på deres spørsmål. Gjennom dine kanaler får ungdom vite at livet tidvis er tøft, men at flere opplever det samme og at det finnes råd og hjelp. Du er positiv og offensiv i ditt mål om å øke den psykiske helsen til norsk ungdom», skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen: Solfrid Flateby (til venstre), Atle Vårvik, Lars G. Norheim, Marvin Wiseth og Kristin Krohn Devold.  Foto: Håvard Jensen

 

I fjor høst tok Engvik permisjon fra jobben som helsesøster ved fire videregående skoler i Oslo for å jobbe som «Helsesista» på heltid. Nå holder hun foredrag rundt omkring i landet, i tillegg til å holde Snapchat-kontoen i gang. Prispengene kommer godt med for tobarnsmoren som oppdaget at hun ikke hadde dekning på kortet da hun skulle betale drosjen inn fra flyplassen tirsdag morgen.

– Jeg måtte sitte og overføre fra sparekontoen, og det er ikke så mye igjen der etter at jeg satset på «Helsesista». Denne prisen er en stor anerkjennelse, som samtidig gir meg en økonomisk trygghet til å fortsette arbeidet. Og jeg har en drøm om å kjøpe en leilighet til meg og barna mitt etterhvert. Leiekontrakten jeg har nå går bare ut året, fortalte Engvik.

Happy moment: Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik tok en runde rundt på gårdsplassen med mobilen og foreviget øyeblikket til følgerne sine på Snapchat etter at hun fikk prisen Årets Ladejarl av Odd Reitan.  Foto: Håvard Jensen

LES OGSÅ: Når smågutter plages av magen sin, har vi et problem

Kveldene på «snap»

Etter at hun har lagt ungene sitter Engvik ofte utover kveldene og snakker med ungdommene som melder henne på Snapchat.

– Jeg har ingen spesielle arbeidstider, jeg er der når jeg har tid. Og det er er ofte på kveldene de sitter alene på rommene sine. Jeg blir fort sittende til midnatt og ser plutselig at «oi, jeg har ikke skrudd på lysene og der står middagsrestene på bordet, og jeg har ikke forberedt ting til barnehage og skole neste dag». Men det er da de trenger det mest - noen som lytter, når de er alene med de vanskelige tankene sine. Men jeg er ikke på snapchat i helgene, hvis det ikke noe spesielt som skjer, sa Engvik.

– Det å bli en kjent person har sine fordeler og ulemper, det kan noen ganger være leit å dra fra ungene sine for å holde foredrag, for å ta godt vare på alle de andre ungdommene. Men det er verdt det, og jeg er glad for å ha muligheten til å være en være en stemme for dem i samfunnet. Det er meningsfullt og fint.

En tydelig rørt Tale Maria Krohn Engvik mottok prisen Årets Ladejarl fra Odd Reitan.  Foto: Håvard Jensen

 

Hun er opptatt av at skolehelsetjenesten i landet styrkes, at det alltid skal være en helsesøster tilgjengelig, og også psykolog helt ned i barneskolen.

– Jeg ser at det trengs å bygge team rundt elevene der de er. Så har de meg i tillegg. Jeg ser at systemet i Norge ikke er spesielt lav-terskel eller enkelt nok å få hjelp i når man trenger det. Og det kan være akutt, sier Engvik.

Jurymedlem Kristin Krohn Devold mener «Helsesista» gjør en viktig jobb for norsk ungdom. – Det er imponerende hvor mange ungdommer hun når, og hun viser skikkelig idealisme. Det ville være krise om hun ga seg fordi hun ikke har lønn, sier Devold.  Foto: Håvard Jensen

 
På forsiden nå