Gir penger fra «deleuke» i barnehagen til juleinnsamlingen

Tre små ord på en plakat fikk styrer Eli Romstad Helgemo (37) ved Tiller åpen barnehage til å tenke. Resultatet ble en «deleuke» til glede for foreldrene – og Adresseavisens juleinnsamling.

Styrer Eli Romstad Helgemo ved Tiller åpen barnehage fikk ideen om en «deleuke» da hun besøkte en barnehage i Sandnes og så en plakat med ordene «Del med andre»  Foto: Terje Svaan

Saken oppdateres.

I et hjørne i en sal i andre etasje av Tiller menighetssenter, fylles et stativ med brukte barneklær og et bord med utstyr og leker. De som finner noe de kan tenke seg, blir oppfordret om å vippse pengene til nummer 72606.

Ideen til deleuken, ble unnfanget under en studietur til Rogaland først i november, for ansatte ved de 15 åpne barnehagene i Trondheim.

Deleuke. - Det er et flott tiltak at pengene går til mennesker som har dårlig råd, sier Thao Phuong Nguyen, her sammen med sønnen Khai Andre og styrer Eli Romstad Helgemo.  Foto: Terje Svaan

LES OGSÅ: Anita (48) har bare råd å gi julegaver til barna for 40 kroner til sammen

En plakat i Sandnes satte tankene i sving

- Da vi besøkte Tripp Trapp åpen barnehage i Sandnes, la jeg merke til et stativ med brukte klær og en plakat med ordene «Del med andre». Plakaten satte i sving noen tanker hos meg, og jeg fortet meg å ta et bilde før vi dro fra barnehagen, forteller 37-åringen.

Da hun kom tilbake til Tiller, hadde diakonen i Tiller menighet akkurat satt opp informasjon om Adresseavisens juleinnsamling på inngangsdøra til menighetssenteret, i etasjen under barnehagen.

Deleuke. - De brukte klærne, utstyr og leker, selges for en rimelig penge til andre foreldre som trenger de. Inntekten av salget går direkte til juleinnsamlingen, forteller styrer Eli Romstad Helgemo.   Foto: Terje Svaan

LES OGSÅ:- Historien til alenemoren ga oss lyst til å gi penger til de som har lite til jul

- Straks jeg så oppslaget, slo det ned i meg hva pengene av salget av brukte barneklær skulle gå til, smiler Romstad Helgemo. Ideen om en deleuke var født. Underveis ble den utvidet til også å omfatte ulike ting å spise under lunsjen de tre dagene i deleuka barnehagen er åpen.

Julehjerter. Pepperkakehjertene pyntes til jul.  Foto: Terje Svaan

Kronikk: Høytid for ensomhet

Selger brukte klær og leker til inntekt for juleinnsamlingen

- Vi har invitert alle foreldre å ta med barneklær og utstyr de ikke har bruk for lenger. De brukte klærne, utstyr og leker, selges for en rimelig penge til andre foreldre som trenger de. Inntekten av salget går direkte til juleinnsamlingen, forteller 37-åringen.

- Det er opp til hver enkelt hvor mye de vil betale for plagget de finner på stativet eller mandarinene eller vaflene de spiser under lunsjen. Vi har ingen oversikt over hvor mye penger det blir til slutt. De som kjøper noe, vippser pengene direkte til juleinnsamlingen.

Målet er å gi til noen som trenger det, samtidig som vi gjør noe hyggelig ut av det i barnehagen. Det er også flere småbarnsforeldre med dårlig økonomi som kanskje kan få kjøpt klær og barneutstyr til en billig penge, forteller styreren.

Hun oppfordrer andre barnehager i Trondheim om å arrangere lignende deleuker og gi pengene til juleinnsamlingen.

Jjuleoynt. Kristin Risligen pynter pepperkakehjerter sammen med datteren Sanna, mens styrer Eli Romstad Helgemo følger med.  Foto: Terje Svaan

LES OGSÅ: «Reidar» vet ikke hvor han skal feire julaften i år

- Jula handler om å gi

Deleuken er blitt godt mottatt av foreldrene. Det vises på engasjementet.

- Jula handler om å få og å gi. Det er kjempespennende at de som har barneklær og utstyr de ikke har bruk for lenger, kan dele med andre som trenger det, sier Thao Phuong Nguyen (26), som har tatt med seg en stabel vafler til lunsjen. Også de som spiser vafler kan gi penger til juleinnsamlingen.

Deleuke. Brukte leker selges til inntekt for juleinnsamlingen.  Foto: Terje Svaan

LES OGSÅ: Trofaste sanitetskvinner gir årlig titusener til juleinnsamlingen

- Kjenner familier som ikke har nok penger til jul

- Det er et flott tiltak at pengene går til mennesker som har dårlig råd. Jeg kjenner selv familier i mitt nærmiljø som ikke har nok penger til alt som trengs til jul, enten det er mat, gaver, klær og andre juleting, sier Nguyen.

- Man trenger ikke alltid kjøpe helt nytt barnetøy. Det er veldig bra at vi kan dele med hverandre, og at pengene går til en god sak, sier Kathrine Michelsen, og sjekker en liten kjole på stativet.

Julekrybbe. Khai Andre synes det er spennende å utforske hva julekrybben inneholder.  Foto: Terje Svaan

LES OGSÅ: Jubileum for juleinnsamlingen

Julesanger i sangstunden

Selv om kalenderen viser flere uker igjen til julaften, faller deleuken i den åpne barnehagen sammen med startskuddet for førjulstiden. På programmet da Adresseavisen besøker Romemyra 66, står både julesanger i sangstunden, pynting av julehjerter og «produksjon» av julekort.

Styreren har også sørget for å sette fram julebøker og leker og gjenstander som hører julen til.

Det har Khai Andre, den ti måneder gamle sønnen til Nguyen, oppdaget.

Mens mamma spiser lunsj med et titalls andre mødre ved et langbord, har han det travelt med å sjekke en julekrybbe på gulvet.

Med et solid nevegrep utforsker han hva som skjuler seg innenfor veggene i stallen i Betlehem. Det varer ikke lenge før hovedpersonene i juleevangeliet ligger strødd ut over og engelen har dalt solid ned i skjul.

Signert: Engler av glass

LES OGSÅ: - Det føles sårt og veldig nedverdigende

Signert: Fattig i verdens rikeste land

På forsiden nå