Erik og Thomas fra Trondheim skal til OL i matematikk

Katta-elever på topp i Abelkonkurransen

Andreas Alberg fra Oslo katedralskole gikk også i år til topps i Abelkonkurransen, tett etterfulgt av to Katta-elever fra Trondheim.

På pallen: Thomas Thrane (til venstre), Andreas Alberg og Erik Mingjun Ma sikret seg plass i årets OL-tropp i matematikk.    Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

- Det er gøy å vinne, sier en fornøyd vinner, Andreas Alberg til Adresseavisen.

Andre plassen gikk til Erik Mingjun Ma fra Trondheim katedralskole, og Thomas Thrane fra samme skole fikk tredjeplassen.

Bli med på treningsleir i matematikk

 

Kun to poengs forskjell

Det var bare to poeng som skilte de tre i toppen.

- I fjor vant jeg med 38 poeng. I år hadde det bare holdt til en tredjeplass, sier Alberg, som mener sluttresultatet viser at nivået i konkurransen er blitt høyere.

- Det er kun små detaljer som skiller oss.

Selv har vinneren alltid vært interessert i matematikk.

- Det var faren min som viste meg hvor gøy matte kan være. Han ga meg utfordringer. Det skjedde utenom skoletiden. Jeg kjedet meg litt på barneskolen, sier Alberg.

- Vi er alle gode venner som liker matte, sier Alberg.  Foto: Glen Musk

 

- Utfordringer på nett

Erik Mingjun Ma kom på tredje plass i fjor. I år tok han sølvplassen. Han ble for alvor interessert i matematikk på slutten av ungdomsskolen.

- Da fant jeg frem til mer utfordrende mattestykker. De fant jeg på nettsidene til Abelkonkurransen. 

LES OGSÅ: Mattetalent fra Ski vant Abelkonkurransen i 2017

På Katta i Trondheim ble Erik og Thomas kjent.

- Jeg lå alltid litt foran i matte på ungdomskolen. Jeg har hatt utrolig flaks som traff Erik. Det var han som fikk meg interessert i Abelkonkurransen. I tillegg har vi nyskjerrighet og drivkraft.  

- Så det var ikke matematikkmiljøet på Katta som er årsaken til at dere i dag havnet på andre og tredje plass i den prestisjetunge Abelkonkurransen?

- Vi har nok funnet frem til mye selv, sier Thomas, som kom på sjuende plass i fjor. 

25 finalister

Mattetalentet Alberg, Mingjun Ma og Thrane utkonkurrerte mer enn 3400 deltagere fra ungdoms- og videregående skoler i Norge.

De 25 kandidatene til finalen i Trondheim ble plukket ut etter to innledende runder. I helga møttes de unge talentene i matematikk til «bootcamp» i matematikk ved NTNU.

Topp seks: Andreas Alberg, Erik Mingjun Ma, Thomas Thrane, Erik Mjaanes, Olav Hellebust Haaland og Jon-Magnus Rosenblad.   Foto: Glen Musk

 

Tirsdag var det klart for finale.

Prisutdelingen skjedde på Dokkhuset, og det var statssekretær Rikke Høistad Sjøberg i Kunnskapsdepartementet som sto for utdelingen av de gjeve prisene.  

- Det er viktig at dere holder fast ved gløden ved matematikk. Verden trenger dere, både for å løse klimakrisen, og andre utfordringer verden står overfor, sa Sjøberg.

SÅ DU DENNE? Hun er 15 år, tiendeklassing på Birralee og har to matermatikerforeldre. I går deltok hun i Abelkonkurransen

Årets OL-tropp i matematikk 

De tre på topp får også mulighet til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Bath, England den 15. - 22. Juli 2019.

I tillegg velges tre basert på resultater fra finalen og resultatene i den nordiske konkurransen.

Abelkonkurransen eies av Norsk matematisk forening. NTNU har det faglige og administrative ansvaret.


På forsiden nå