Politiet i Trondheim går ut med rusadvarsel

I Nord-Norge ble en tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt. Nå går politiet i Trondheim ut med en advarsel.

Advarer: Jan Erik Mihle, leder for forebyggendeavsnittet ved Sentrum politistasjon, sier at de så langt ikke har indikasjoner på bruk i Trondheim.  Foto: Alexander Killingberg

Saken oppdateres.

Muskatnøtt er et vanlig krydder som fins i hylla på dagligvarebutikken, men det har lenge vært et kjent at nøttene også kan brukes som et hallusinerende rusmiddel.

I januar fortalte flere medier at en tenåring fra Troms havnet på sykehus med muskatforgiftning, og torsdag gikk også politiet i Trondheim ut med en advarsel mot det de kaller en ny rustrend.

LES OGSÅ: Slik avslører du om ungdommen din ruser seg

Kan gi rus i dagesvis

Muskatnøtt kan gi en rus av samme type som man får av LSD, og politiet i Trondheim skriver på Facebook at det blant annet kan gi sterk angst, høyt blodtrykk, rask hjerterytme eller føre til at man blir sløvet eller trøtt

LES OGSÅ: Politiet slår alarm etter tre LSD-episoder med trondheimsungdom

De skriver også at det er særlig farlig hvis man kombinerer det med alkohol, at rusen kan vare i flere dager og at det kan føre til forgiftning.

Jan Erik Mihle leder avsnitt for forebyggende arbeid ved Sentrum politistasjon i Trondheim, og sier at de særlig ønsker å bevisstgjøre foreldrene på at dette er et fenomen blant ungdom.

- Sprer seg på sosiale media

Mihle sier at de så langt ikke har indikasjoner på tilfeller av slik bruk i Trondheim, men at de ønsker å være føre var.

- Dette er et lovlig produkt som ikke er definert som narkotika, og som alle kan kjøpe i butikken. Noen ungdommer er nysgjerrige, og det sprer seg fort på sosiale media at dette er noe de kan prøve, sier Mihle til Adresseavisen.

- Vi går ut med advarselen slik at foreldre kan ta en god prat med ungdommene sine, sier han.


I fjor høst skrev Romsdals Budstikke at en dagligvarebutikk i Midsund i Molde kommune innførte 18-årsgrense for salg av muskatnøtt, etter at de ble kjent med at lokale ungdommer brukte det som rusmiddel.

LES OGSÅ: Dette er rus-trendene i Trondheim

Jan Erik Mihle ber ikke om noe lignende, men mener at butikkansatte godt kan være oppmerksomme på fenomenet.

- Hvis noen butikker opplever at ungdom kjøper muskatnøtt, og gjerne bare det, så kan de godt være litt på vakt og stille noen spørsmål, sier han.

På forsiden nå