– Dette er folk som kjemper for hver tikroning de har. For dem er tusen kroner utrolig mye penger

I år er det hele 1800 personer som får hver sitt gavekort utsendt i Adressavisens juleinnsamling.

Til sammen 16 personer satt i timesvis og pakket gavekort til Adresseavisens juleinnsamling.  Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

Hvert år i 105 år har innsamlingen blitt arrangert, og de siste årene sammen med samarbeidspartnerne Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon.

– Det har vært bortimot 2000 søkere i år. Vi prøver å prioritere familier med små barn og minstepensjonister. I søknadene de sender inn til oss utleverer de seg veldig, sånn at vi får et inntrykk over hvilken situasjon de er i, sier Britt-Marit Sundberg fra Frelsesarmeen i Trondheim.

Se hvordan du kan være med å bidra lengst ned i saken.

LES OGSÅ: I år blir ikke gaveinnsamlingen den samme: - Jeg tror flere barn trenger en julegave i år enn tidligere

Flere nye søkere

Onsdag var det samlet 16 personer fordelt på ulike møterom i 2.etasjen på Adressa-bygget. Her fikk de tildelt hver sin bunke med gavekort, som skulle legges i hver sin konvolutt.

– Vi ser at det er mange som har søkt for første gang. Det har nok vært et utfordrende år for mange, og det er en del som er blitt permittert som følge av pandemien. Det å velge ut hvem som ikke får gavekort er en vanskelig jobb hver eneste år, sier Sundberg.

Britt-Marit Sundberg fra Frelsesarmeen i Trondheim deltok i arbeidet i Adresseavisens lokaler.  Foto: Håvard Jensen Håvard Haugseth Jensen (foto)

Hun sier at de samtidig ser at det er noen færre søkere i år enn det var i fjor.

– Enkelte har faktisk mer penger å rutte med i år. Mange har ikke vært på ferie, og har igjen mer på slutten av året. Trygden er det samme, men utgiftene har derimot endret seg, sier hun.

LES OGSÅ: Vil skape blest rundt juleinnsamlingen

– Like spennende hvert år

Så langt i år er det samlet inn omtrent 359 000 kroner. Det mangler med andre ord 1,5 millioner kroner for at alle gavekortene skal være betalt for.

– Det er like spennende hvert år. Vi gir jo ut gavekortene før vi har fått inn alle pengene. Dette gjør at vi alltid er veldig spente, sier kontorleder Rannei Mesloe i Adresseavisen, som har vært med å administrere innsamlingen i en årrekke.

Hun påpeker også at året i år har vært spesielt, og hun håper folk har mulighet til å gi, også i år:

– Vi vet jo ikke om folk har muligheten til å gi, eller gi like mye som de har gjort før. Jeg håper at folk kan gi noen kroner i år og, sånn at vi kommer i mål, sier Mesloe.

Gavekortene kan brukes på dagligvarer. Inni hver konvolutt står det en liste over butikker gavekortene kan brukes.   Foto: Håvard Jensen

LES OGSÅ: Så mange fikk gavekort fra Adresseavisens juleinnsamling i 2019

– Betyr mye for dem

Kjetil Bye fra Kirkens Bymisjon var én av dem som satt i flere timer og la gavekortene ned i 1800 konvolutter.

– Det er lett å henge seg opp de søkerne som ikke får gavekort. Men det viktigste for meg, er gleden jeg får når jeg møter folk, og gir dem gavekortet. Vi kjenner mange av gavemottakerne, som gjør det ekstra spesielt, sier Bye.

Kjetil Bye fra Kirkens bymisjon synes den største gleden er å se hvor glade folk blir når de får gavekortene.  Foto: Håvard Jensen

Han forteller at det er flere øyeblikk som har gitt inntrykk på han de siste årene.

– Når det er en gammel alkoholisert mann som ser på meg med tårer i øynene når de får gavekortet, blir jeg helt varm inni meg. «Endelig kan jeg også ha litt god mat på bordet i jula», sier de. Det betyr så mye for dem, forteller han.

LES OGSÅ: Anita (48) har bare råd å gi julegaver til barna for 40 kroner til sammen

1800 smil

– Når det er 1800 mennesker som får hver sitt gavekort, er det minst 1800 smil. Jeg har møtt alenemødre som sliter voldsomt med å få endene til å møtes, og et gavekort på tusen kroner kan gi dem et lite pusterom. Da kan de kjøpe inn marsipangris til barna uten å være bekymret for at strømmen blir tatt i jula, sier han.

Han er imponert over hvor mye hver enkelt av gavemottakerne får ut av en tusenlapp:

– Dette er folk som kjemper for hver tikroning de har. For dem er tusen kroner utrolig mye penger.

Gavekortene kan kun brukes på dagligvarer, og kan ikke brukes på verken tobakk eller alkohol.

LES OGSÅ: Det er mange ubesvarte spørsmål før årets jul. Slik løser andre land i Europa julen med smittetiltak

– Et privilegium

I år blir de fleste av gavekortene sendt med posten på grunn av koronapandemien. Likevel er det noen som får gaven utdelt fysisk, eksempelvis de som ikke har fast adresse, eller er vanskelig å nå.

– Det er et privilegium å få være med på å gi ut slike gaver. Det er en glede for meg å få se inn i øynene til de jeg gir gaven til, og de den gleden de får. Det styrker hverdagen min, sier han.

LES OGSÅ: Tidenes største enkeltgave til juleinnsamlingen

Slik gir du penger til juleinnsamlingen

Bidrag kan gis på bankkonto 4202 24 87412. Giroen merkes juleinnsamlingen og det navnet på giver som skal stå på giverlisten i avisen. Det er også mulig å skrive «Anonym» i giverfeltet.

Det er også mulig å gi på Vipps 72606.

På forsiden nå