Kirkens Bymisjon inviterer på julaften:

- Ingen trenger å være alene hvis de ikke ønsker det

I år er det ikke mulig å dekke langbord til julegjestebud i Vår Frue kirke på julaften. Men Kirkens Bymisjon svikter ikke sine brukere.

Gateprest Odd Halvor Moen gleder seg til julaften. Han tror koronautgaven av julegjestebudet vil bli en fin opplevelse for de som ønsker et fellesskap på julaften.  Foto: Terje Svaan

Saken oppdateres.

- Vi er veldig spente, men vi føler oss trygge på at det blir koselig på kirkebakken, sier Odd Halvor Moen, gateprest i Kirkens Bymisjon.

Siden 2004 har Kirkens Bymisjon invitert til julegjestebud i Vår Frue kirke. Her har flere hundre samlet seg til gudstjeneste, julemiddag, kaffe og kaker, gang rundt juletreet og ikke minst, Tore Johansens årlige fremføring av «O helga natt».

Men i år er det ikke mulig å samle 300 i et felleskap ved et langbord inne i kirka.

LES OGSÅ: Norge synger julen inn fra Nidarosdomen

Kjøpte bålpanner

- Vi vet hvor viktig julegjestebudet er for folk, derfor har vi vært opptatt av å lage et trygt og sikkert opplegg på julaften som kan være et godt alternativ, sier Gunhild Holten, konstituert daglig leder i Kirkens Bymisjon.

Allerede første helga etter at landet ble stengt ned, ble det fyrt opp i bålpannene utenfor Vår Frue.  Foto: Håvard Jensen

De har øvd seg i hele år, sier gatepresten. Da landet stengte ned, og Vår Frue som så lenge har vært en åpen kirke måtte lukke dørene, dro gatepresten ut og kjøpte bålpanner. Siden midten av mars har det vært fyr i bålpannene utenfor Vår Frue hver dag.

- Det er godt med folk som kommer, og det er tydelig at mange har bruk for dette faste møtepunktet. Her kan de møte andre, snakke med noen, få servert mat og det blir et sosialt fellesskap. Hvis vi ser at noen strever med helsemessige ting, så kan vi følge opp det, sier Holten.

LES OGSÅ: - Jeg fikk lyst til å lage glede i denne triste tiden

Gang rundt juletreet

De skal samles rundt bålpannene også på julaften.

- En krise får oss til å tenke nytt, og nytenkning kan være revitaliserende. Vi føler at vi har truffet godt med bålpannene, og nå har vi prøvekjørt en oppskrift som heter bål og matservering på en tallerken. Langbordet er borte, men fellesskapet er der. Ingen trenger å være alene hvis de ikke ønsker det, sier Moen.

Det blir servering av gløgg utenfor Vår Frue hele julaften, men en halvtime før jula ringes inn, blir det andakt med juleevangeliet på kirkebakken før klokkene ringer for koronajula og hele landet synger «Deilig er jorden».

Julemiddag blir det også i år, men en variant som kan serveres utendørs. Kokken Inge Johnsen skal lage en varmende julegryte.

Det er tradisjon at Tore Johansen synger «O helga natt» på julegjestebudet. Det gjør han også i år.  Foto: Christine Schefte

Deretter flytter julegjestebudet til Torvet, hvor Tore Johansen synger «O helga natt».

- Vi bruker alltid å avslutte med å gå rundt juletreet. Vi ble så glade da vi kom på ideen om at vi har jo et juletre på Torvet. Vi tar de oransje skjerfene i hendene slik at vi har koronaavstand til hverandre, og så går vi rundt juletreet, sier Moen som gleder seg veldig til årets utgave av julaften.

Julaften blir det gang rundt juletreet på Torvet. Det skjer når Kirkens Bymisjon inviterer til utendørs julegjestebud.  Foto: Rune Petter Ness

LES OGSÅ: For første gang holder utestedet Antikvariatet åpent på julaften

Smittevennlig

Kirkens Bymisjons slagord er «rom for alle», og julegjestebudet har vært åpent for alle. Men det er først og fremst mennesker som har ulike typer utfordringer og de som ikke har noen å være sammen med arrangementet er tiltenkt.

- Det er også mange frivillige som ønsker å bidra, men i år har vi måttet avgrense det av smittevernhensyn, sier Holten.

Gateprest Odd Halvor Moen har deltatt på julegjestebudet i mange år. Han gleder seg til årets utgave, og håper på fint julaftenvær.

- Jeg synes det er så fascinerende å se denne forsamlingen når vi går rundt juletreet og synger «så rekker jeg deg nå med glede min hånd». I fjor hadde jeg med meg mine foreldre, og det å se min far stå med en syrisk flyktning i den ene hånden og en som lever på gata i den andre, det var en tydeliggjøring av hva jula egentlig handler om. Jeg tror mange har gjenoppdaget julas budskap under julegjestebudet, sier Moen.

LES OGSÅ: - Dette er folk som kjemper om hver tikroning de har

På forsiden nå