Kriseledelsen i Trondheim samles onsdag: - Vi er veldig urolige

Kommunedirektør Morten Wolden er bekymret etter smitten hos Bygger'n, ettersom kommunen foreløpig ikke vet hvor langt det har kommet.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) og Kommunedirektør Morten Wolden sitter begge i kriseledelsen i Trondheim. Onsdag morgen samles de nok en gang til krisemøte.  Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

Klokka 08.00 onsdag morgen samles kommunens kriseledelse til nok et møte for å drøfte koronasituasjonen.

Kommunedirektør Morten Wolden sier til Adresseavisen at den nye smittesituasjonen rundt Bygger'n vil være et av temaene på krisemøtet. De vil også diskutere oppfølging av utenlandske arbeidstakere.

Omtrent 130 personer som sitter i karantene etter at en ansatt på Bygger'n testet positivt. I tillegg sitter deres husstandsmedlemmer i midlertidig karantene inntil smittesituasjon for de 130 er avklart. Det er sterk mistanke om at det er snakk om at vedkommende på Bygger'n er smittet av den britiske varianten - som er svært smittsom.

LES MER: Mistanke om mutert koronavirus hos Bygger'n Heimdal

- I strid med regelverket

- Et viktig tema blir utfordringer knyttet til innreise og innreisekarantene, spesielt når det gjelder utenlandske arbeidstakere. Vi har hatt en dialog med både kommunalministeren, statssekretæren i Justisdepartementet og Statsforvalteren i dag, og vi vil rette formelle henvendelser rundt dette med at vi mener arbeidsgiver skal få et enda større ansvar for å sikre at folk i jobb vil gjennomføre forsvarlig karantene, sier Wolden tirsdag ettermiddag.

I dag har nemlig arbeidsgivere kun ansvar for arbeidstakernes karantene som er i tilknytning til arbeidsgiveren, som for eksempel brakker og lignende hvor arbeidsgiver eier byggene.

- Men vi har jo avdekket, spesielt den siste måneden, at veldig mange utenlandske arbeidstakere har karanteneforhold som er i strid med regelverket. Mange av de som har privat karantene burde vært på karantenehotell, sier Wolden, og fortsetter:

- Jeg tror regjeringen bør styrke innreiserestriksjonene fram til innreiseregisteret har blitt bedre, og til man har fått på plass en bedre karanteneordning enn den vi har i dag.

LES OGSÅ: 27 personer smittet i utbrudd i Trondheim

- Vet ikke hvor langt det har kommet

Tirsdag ble det kjent at politiet har anmeldt to personer etter brudd på koronaisolasjon.

De to personene ble oppdaget av kommunens vektere da de forlot huset de skulle sitte i isolasjon i mandag ettermiddag. Kommunen jobber nå med flerspråklige sykepleiere for å kartlegge hva de to personene har gjort mens de brøyt isolasjonen.

Wolden sier til Adresseavisen at kommunen foreløpig ikke har anmeldt flere personer.

- Men det er et kontinuerlig arbeid, og vi får ta det litt etter hvert. Nå er alt fokuser på å få kontroll på det siste smitteutbruddet, og disse greinene fra Bygger'n. Vi er veldig urolig når det kommer til den saken, da vi ikke vet hvor langt dette har kommet, og om det er mulig å stoppe det før vi må gjøre andre tiltak, sier Wolden.

Per tirsdag ettermiddag er han ikke kjent med at det har blitt påvist flere smittetilfeller i tilknytning til Bygger'n-smitten.

- Vi vet forhåpentligvis mer om saken onsdag morgen, sier Wolden.

LES OGSÅ: Her bor flere smittede av mutantviruset - to er anmeldt for å ha gått ut

På forsiden nå