Usikker på munnbindreglene? Dette gjelder for Trondheim nå

Kommunedirektøren påpeker at det fortsatt er munnbindpåbud i Trondheim.

Kommunedirektør Morten Wolden.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

19. februar kom det oppdaterte koronaregler i Trondheim. I disse lokale bestemmelsene gjøres det blant annet noen lettelser på munnbindpåbudet.

- Det er fortsatt et munnbindpåbud i Trondheim. Men dersom man kan holde én meters avstand på butikker/kjøpesentre, serveringssteder, i tros- og livssynshus og i lokaler for kultur-, trenings-, sports- og fritidsaktiviteter, kan man la være å bruke munnbind, sier kommunedirektør Morten Wolden.

LES OGSÅ: - Vi har nok ikke mye ukjent smitte i Trondheim nå

Han sier at forskriften er klar på at påbudet varer frem til 3. mars. Da vil saken tas opp i formannskapet. Om det skal gjøres en justering eller ei skal gjennomgås av trondheimspolitikerne i helga.

Les hele den lokale forskriften HER.

- Når det gjelder påbud om bruk av munnbind på offentlige steder, er det litt i overkant i forhold til smittenivået i Trondheim nå. Samtidig har det vært et effektivt tiltak mot smittespredning, sier Wolden.

LES OGSÅ: Hyttebygda får mange tilreisende i vinterferien - har innført tiltak

- Føler seg tryggere med munnbind

I nabokommunene Stjørdal og Malvik er det kun en anbefaling om bruk av munnbind.

- Her ser vi at 99 prosent av alle bruker munnbind. Det gir en trygghet. Det samme viser brukerundersøkelser AtB har gjort, at passasjerene føler seg tryggere med munnbindpåbudet, sier kommunedirektøren.

Han påpeker at butikker ikke kan bestemme selv om de har munnbindpåbud eller ikke.

- Når det ligger i en lokal forskrift, er det kommunens bestemmelser som gjelder, opplyser Wolden.

LES OGSÅ: Dette er koronareglene i Trondheim nå

Anbefaler fortsatt å bruke munnbind

- Med andre ord er det fortsatt munnbindpåbud i Trondheim, men der det er mulig å holde en meter avstand, kan man la være å bruke munnbind, sier Wolden, og fortsetter:

- Men: det anbefales fortsatt å bruke munnbind.

Neste uke skal forskriften om munnbindpåbud diskuteres igjen. Wolden sier at det er helt sikkert at påbudet blir videreført når det gjelder reising med kollektivtrafikk og i drosjer, men at det skal gjøres en vurdering for om det behøver å være et påbud for det offentlige rom eller ikke.

LES OGSÅ: Forklarer hvorfor butikkene nå er mer interessante

Se Adresseavisens store oversikt over koronasituasjonen i Trøndelag

Kilde: SYSVAK

Grafen over viser hvor mange som nå har fått første dose (lys) og andre dose (mørk) med koronavaksine. FHI, som vi henter tallene fra, oppdaterer oversikten en gang per dag på hverdager.

På forsiden nå