Ildrøde Trondheim strammer inn - dette er den nye koronaforskriften

Trondheim er ildrødt. Nå strammes det inn i kommunen med en helt ny koronaforskrift.

Det strammes inn i Trondheim etter høye smittetall.  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Formannskapet strammet til forslaget fra kommunedirektøren til ny midlertidig smittevernforskrift. Tirsdag ble det registrert 47 nye smittetilfeller i byen.

Forskriften gjelder fra og med i dag til 9. juni. Men ordfører Rita Ottervik understreker at det kan bli endringer allerede i neste uke under det ekstra formannsakpet.

Denne forskriften erstatter forrige ukes forskrift. Forrige uke gjorde flere et poeng ut av at innstrammingene ikke var vesentlige, fordi kommunen allerede lå på et strengt nivå sammenlignet med. Samtidig ble det sagt at en ny forskrift kunne komme hurtig om situasjonen endret seg. Det er det som skjer nå.

Tirsdag kveld kom ordfører Rita Ottervik med innstendig oppfordring til Trondheims befolkning. Da sa i tillegg flere politikere at det måtte strammes inn.

LES MER: - Vi tåler ikke mye mer smitte i byen nå. Vi er helt i grenseland på at vi mister kontrollen

Dette er den nye forskriften:

1. Formannskapet vedtar å videreføre følgende påbud i lokal forskrift:

 • Antallsbegrensning i butikker og på kjøpesentre slik at kunder til enhver tid kan holde minimum en meters avstand.
 • Påbud om bruk av munnbind på kollektivreiser.
 • Påbud om bruk av munnbind og registrering av alle reisende i drosje.
 • Påbud om bruk av munnbind hos frisør, hudpleie, tatoverings- og hulltakingtjenester etc.
 • Påbud om bruk av munnbind i butikker/kjøpesentre, på serveringssteder, i tros- og livssynshus og i lokaler for kultur-, trenings-, sports- og fritidsaktiviteter der man ikke kan holde minst en meter. Med unntak av butikker/kjøpesentre gjelder dette inn og ut av lokaler, og ikke utøvere under idretts/kulturaktivitet.
 • Påbud om minimum 2 meters avstand mellom deltagere under fysisk aktivitet på treningssentre, fysikalske institutt etc.
 • Påbud om registrering av alle kunder på serveringssteder.

2. Formannskapet vedtar å innføre følgende nye påbud i lokal forskrift:

 • Påbud om stopp i alkoholservering kl. 22 og ikke innslipp etter kl. 21.

 • Påbud om at alkohol kun kan serveres i forbindelse med middagsmåltid (minimum hovedrett) med unntak for kulturarrangementer på allerede etablerte scener med betalende gjester på faste tilviste sitteplasser, som teater og konserter

 • Påbud om å begrense private innendørs arrangement på offentlig sted til maksimalt 10 personer.
 • Påbud om å begrense gruppestørrelse for breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter for de over 20 år. Innendørs kan det drives med organisert aktivitet i grupper på inntil 10 personer, og utendørs i grupper på inntil 20 personer, så lenge de kan holde minst én meters avstand. Flere grupper kan være aktive samtidig, forutsatt at de holdes adskilt i ulike kohorter.
 • Påbud om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig og hensiktsmessig ut fra arbeidets art.
 • Det tillates maks 100 personer på arrangementer innendørs der det serveres alkohol.

3. Formannskapet vedtar å forlenge følgende sterke anbefalinger:

 • Begrense sosiale kontakter ut over egen husstand/ arbeid/skole/barnehage til 5 personer per uke.

4. Formannskapet vedtar følgende nye sterke anbefaling:

 • Begrense antall gjester i private hjem til maks 2 personer med mindre gjestene tilhører samme husstand, dette gjelder voksne og barn over 13 år.
 • Begrense antall serveringssteder man besøker på en og samme dag.

LES OGSÅ: 47 nye smittetilfeller i Trondheim


Omadressert: Kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim er ukas pod-gjest. Hør henne blant annet snakke om hvor skittlei hun er av korona.Kreditering: Foto: Adresseavisen


Forskjell på nasjonale og lokale regler

I de nasjonale koronatiltakene som gjelder nå, er det også skjenkestopp klokka 22 og pliktig matservering ved inntak av alkohol.

Men fra torsdag er det varsla lettelser i de nasjonale tiltakene. Fra torsdag blir det ikke lenger skjenkestopp klokka 22 i de nasjonale tiltakene. Men kommuneadministrasjonen i Trondheim ønsker altså avlyse de planlagte lettelse ved å innføre strengere skjenkeregler lokalt.

TIRSDAG VAR DET PRESSEKONFERANSE. SE DEN HER!

Kilde: SYSVAK

Grafen over viser hvor mange som nå har fått første dose (lys) og andre dose (mørk) med koronavaksine. FHI, som vi henter tallene fra, oppdaterer oversikten en gang per dag på hverdager.

På forsiden nå