Etterlyser vitner over 27 år etter Siljes død

Silje Redergård (5) ble funnet død i snøen på Tiller i Trondheim 15. oktober 1994. Nå er politiet i gang med den nye etterforskningen av saken.

Politiadvokat Mette Kollstrøm og etterforskningsleder Øyvind Jørgensen møtte pressen mandag.   Foto: Terje Svaan

Saken oppdateres.

Påtaleansvarlig Mette Kollstrøm og etterforskningsleder Øyvind Jørgensen i Trøndelag politidistrikt forteller til Adresseavisen at de holder alle muligheter åpne i starten av den nye etterforskningen.

– Det er litt det mandatet vi har fått. Vi skal se på saken med nye øyne og etterforske alle muligheter, sier Jørgensen.

– Saken vil bli etterforsket ut fra dagens standard til etterforskning, sier påtaleansvarlig Kollstrøm.

Ber vitner ta kontakt

De to har håp om at det er mulig å finne ny informasjon så lang tid etter hendelsen, men legger ikke skjul på at det er svært utfordrende å etterforske en såpass gammel sak. En av grunnene til dette, er at politiet ikke har tilgang på fysiske bevis som eksempelvis avdødes klær. Det er dermed ikke mulig å gjøre nye undersøkelser av dette, for eksempel for å finne DNA-materiale.

– Av krimtekniske beslag finnes det ikke noe igjen av det. Det er nok destruert. Det vi har fra de krimtekniske undersøkelsene, er bilder og de rapportene de skrev ut ifra de undersøkelsene de gjorde den gang, forklarer Jørgensen.

Politiet etterlyser nå vitner som tidligere ikke har meldt seg til politiet. Dette kan være personer som befant seg på eller i nærheten av stedet hvor Silje Redergård ble funnet død lørdag 15. oktober 1994.

Politiet er også interesserte i å få snakket med personer som i etterkant av hendelsen i 1994 har snakket med personer som antas å ha opplysninger som kan opplyse saken.

Vitner kan ta kontakt med politiet i Trøndelag via nettsiden tips.politiet.no/trøndelag eller via telefon 73 48 94 00.

Mette Kollstrøm er påtaleansvarlig i den nye etterforskningen.  Foto: Terje Svaan

Ny etterforskning

Femåringen ble funnet død i snøen på Tiller 15. oktober 1994. Tre gutter i alderen fire til seks år ble etter kort tid mistenkt den gang, men saken ble henlagt på grunn av deres lave alder. Det som ble betegnet som en barnetragedie, rystet hele landet og vakte oppmerksomhet langt ut over Norges grenser.

Silje Marie Redergård (5) ble funnet død i en akebakke.   Foto: ntb SCANPIX

Etter en dokumentar fra NRK Brennpunkt, har Trøndelag politidistrikt nå startet ny etterforskning av saken. Det skjer etter ordre fra statsadvokaten.

– Det kan være begrensede muligheter for å innhente og kontrollere informasjonen fra den gang, men jeg mener vi skal prøve. Det gjelder særlig dette med vitneobservasjonene, sa førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til Adresseavisen i desember i fjor.

– Hvordan vil du karakterisere arbeidet politiet gjorde i 1994?

– Det mest iøynefallende, er at politiet konkluderte så raskt. Det var nok feil. Det kan være konklusjonen var riktig, men de burde ha innhentet mer informasjon før den ble trukket, svarte Soknes.

LES OGSÅ: Nå må politiet gjenoppta Silje-saken: - Jeg mener vi skal prøve

Ingen klar konklusjon

Den nye politietterforskningen er nå i startfasen. Politiet har blant annet hatt innledende møter med statsadvokaten.

Jørgensen og Kollstrøm forteller at de nå ser på flere mulige hypoteser om hva som kan ha skjedd den oktoberdagen i 1994. En mulighet politiet ser på, er om det kan være andre gjerningspersoner enn personene som er omtalt i saksdokumentene fra den gamle etterforskningen.

Jørgensen presiserer at saken i 1994 ikke ble etterforsket som et drap, men som legemsbeskadigelse med døden til følge. Han sier også at det ikke var noen klar konklusjon om dødsårsaken. Jørgensen opplyser at én teori er at femåringen frøs i hjel. En annen mulighet er at skadene hun ble påført indirekte førte til dødsfallet, forklarer han.

– Det er helt hundre prosent sikkert at hun var utsatt for vold på et eller annet vis?

– Om det var forsettlig vold, det er kanskje vanskelig å si. Men at hun har blitt utsatt for noe, at hun hadde skader på kroppen, det er det ikke noe tvil om, svarer påtaleansvarlig Kollstrøm.

Øyvind Jørgensen legger ikke skjul på at det er krevende å etterforske en så gammel sak.   Foto: Terje Svaan

Status som mistenkt

Politiet har nå landet på å gi de tre barna som i 1994 ble mistenkt i forbindelse med dødsfallet, status som mistenkt også i den nye etterforskningen. Jørgensen sier til Adresseavisen at de egentlig ikke hadde noe annet valg. Han og Kollstrøm påpeker at personene får styrkede rettigheter når de har status som mistenkt. Politiet vil be tingretten om å oppnevne forsvarer for de tre mistenkte, men dette er ikke gjort per i dag.

Politiet vil nå også etterforske for å få avkreftet eller bekreftet om de tre guttene på noe vis var delaktige, og mener derfor det er riktig å gi de tre status som mistenkt.

LES OGSÅ: Mor vil ha saken gjenopptatt: - Alltid tvilt på at Silje ble drept av barn

Bistand fra Kripos

Politiet vil fremover lage en etterforskningsplan, nedsette en etterforskningsgruppe og utføre de nødvendige etterforskningsskritt for å komme videre i saken, skriver politiet i en pressemelding. Trøndelag politidistrikt har også bedt om, og fått innvilget, bistand fra seksjon for kalde saker i Kripos, heter det videre.

– At saken er så gammel gir flere utfordringer. Vi tror likevel det kan være mulig å finne informasjon som ikke ble funnet i 1994, som kan opplyse saken bedre. Utover det, er det altfor tidlig å si noe mer om saken og mulige utfall, sier påtaleansvarlig Kollstrøm i pressemeldingen.

Politiet skriver videre at de vil bruke den tiden som er nødvendig på etterforskningen og har ikke satt noen sluttdato.

Når alle etterforskningsskritt som antas å kunne bringe vesentlig informasjon i saken er gjort, vil en innstilling sendes statsadvokaten for videre avgjørelse i saken, heter det i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Forsker til NRK: - Anbefaler å granske Silje-saken

På forsiden nå