Nå blir reglene for PCR-testing strengere i Trondheim

På grunn av den økende smittesituasjonen må nå kommunen prioritere bruken av PCR-tester.

Laboratoriesenteret ved St. Olav hospital.  Foto: Håvard Haugseth Jensen.

Saken oppdateres.

- Smittesituasjonen skaper nå stort press på analysekapasiteten ved St. Olavs hospital og økt pågang på kommunens teststasjoner. Trondheim kommune må derfor prioritere bruken av PCR-spyttester, skriver Trondheim kommune i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Testing av personer med symptomer og nærkontakter til smittede vil nå altså utelukkende skje med hurtigtest, som man bruker selv.

- I forbindelse med siste tidens økning i smittetall er kapasitet på analyse av PCR-prøver ved St. Olavs hospital overskredet. PCR-analyser må derfor prioriteres for situasjoner der nasjonale myndigheter stiller krav om PCR-testing, skriver kommunen.

Dette er:

  • Bekreftelse av positiv hurtigtest
  • Testing ut av innreisekarantene

Nasjonale helsemyndigheter anbefaler at man tar en test ved symptomer som kan skyldes korona og etter nærkontakt med smittet person. For disse formålene likestilles hurtigtest (selvtest) med PCR.

I Trondheim vil du fra torsdag 20. januar ikke lenger kunne velge PCR-spyttest for slik testing, med mindre du allerede har testet positivt på hurtigtest, eller er i innreisekarantene.

- Kommunen forventer en ytterligere økning i smittetallene og behov for PCR-testing av personer som har testet positivt på hurtigtest. Fra 20. januar utvides derfor tilbudet på Tiller teststasjon med innlevering for PCR-spyttester, opplyser de.

Ved positiv hurtigtest skal dette fortsatt meldes inn via Trondheim kommunes hjemmesider.

På forsiden nå