- Hvis kattungene ikke ble hentet, skulle de avlives

Sunniva Fosse finner hjem til hjemløse katter.

  Foto: Privat/montasje

Saken oppdateres.

- Det er altfor mange katter som dumpes. Denne sommeren har det vært ille, sier Sunniva Fosse fra Trondheim.

Kattunger blir dumpet

Etter flere hendelser den siste tiden der katter har blitt dumpet, er trondheimskvinnen i ferd med å etablere sin egen omplasseringsorganisasjon for katter. Kattene setter hun i «fosterhjem» hos kjente til hun finner et varig bosted for de firbeinte.

- Denne årstiden er den verste, mange katter dumpes, sier Fosse, og bruker en hendelse fra helga som eksempel.

- Vi fikk telefon fra Mosvik, der noen fortalte at to kattunger var dumpet på eiendommen deres. De ville avlive dem hvis ingen tok seg av dem. Vi kjørte dit og hentet kattungene, forteller hun.

Fosse og hennes medarbeidere kjørte til Mosvik, tok seg av kattungene, og samme helg tok de også inn flere kattunger fra Løkken og Orkanger.

I alt har Fosse nå 15 katter inne i fosterhjem som venter på nye hjem. Og flere katter som er forvillet, skal fanges inn med feller.

- Problemet er at folk ikke tror katter er verdt noe. Hunder behandles ikke på samme måte, fordi de koster penger. Lovene bør endres og straffene for dyremishandling og dumping av dyr må bli strengere, mener hun.

LES OGSÅ: - Helt uvirkelig at Torres har dukket opp igjen

Bruker av egne penger

Sunniva Fosse har arbeidet med dyr i årevis, og har et særlig hjerte for katter.

Etter å ha startet opp omplasseringsorganisasjonen SPCSA i Trondheim, vil hun nå starte noe eget, og har fire medarbeidere med seg i «Myas omplassering for pusehjerter».

Fosse skal registrere organisasjonen hos Brønnøysundregistrene. Foreløpig har hun brukt av sparepengene for å finansiere dette.

- Vi tar et gebyr for kattene som kommer inn, og vi skal ha et loppemarked i høst der inntektene går til omplasseringen. Så det går rundt, sier Fosse, som også jobber med å finne sponsorer.

I tillegg til å ta seg av egen familie og kjæledyr, gjør Fosse dette på fritiden.

Fosse understreker at de alltid skanner kattene for å finne ut om de er merket med mikrochip, slik at de i så fall kan komme tilbake til sin eier.

- Kastrering burde vært påbudt

Enkel forebygging ville gjort problemet med hjemløse dyr mye mindre, mener Sunniva Fosse.

- Det er så viktig at folk kastrerer kattene sine. Både kastrering og id-merking burde vært påbudt, og det er helt feil at katter er gratis, mener kvinnen.

En av hennes egne katter er en forvillet katt som hun tok inn.

- Han gjemte seg bak badekaret i fem uker, og nå følger han etter meg som en hund overalt. Kattene som har vært ute lenge, har ikke store krav. De er glade for å være inne og få ligge under en sofa eller i en krok. Det er givende å ta dem inn og se utviklingen de får etter å ha gått for lut og kaldt vann, sier Fosse.

LES OGSÅ: Hvem skar potene av Mittens?

- Blir nedringt

Kirsti Wangberg, leder for Foreningen for omplassering av dyr i Trondheim, synes det er bra at flere vil jobbe for å hjelpe dyr som lider i trondheimsdistriktet.

- Det er plass til alle. Det er alltid mange på venteliste hos oss. Nå blir vi nesten nedringt av private som vil vi skal hjelpe på grunn av for eksempel flytting, dødsfall, allergi også videre, sier Wangberg, som bekrefter at sommeren er FODs travleste sesong.

- Det er ekstra ille om sommeren, og det har nok sammenheng med ferie og flytting, mener Wangberg.

LES OGSÅ: Her ruger katten over andens egg

Sunniva Fosse finner fosterhjem til hjemløse katter. Her med sin egen katt Ruskesnusken, som var hjemløs inntil Fosse tok seg av ham. 
    
      (Foto: Privat)

Sunniva Fosse finner fosterhjem til hjemløse katter. Her med sin egen katt Ruskesnusken, som var hjemløs inntil Fosse tok seg av ham.  Foto: Privat

Disse kattungene ble reddet fra avliving i Mosvik. 
    
      (Foto: Privat)

Disse kattungene ble reddet fra avliving i Mosvik.  Foto: Privat

Denen kattungen ble funnet på Løkken sist helg. 
    
      (Foto: Privat)

Denen kattungen ble funnet på Løkken sist helg.  Foto: Privat

På forsiden nå