- Jeg gir ikke opp. Vi er innstilt på å ta denne saken til retten. Men akkurat nå ser jeg mest frem til å møte familien min som jeg ikke har sett på nesten ett år, sier Hamideh Kaffash fra flyplassen på Værnes.

Takknemlig

Hun har vært et voldsomt press helt siden denne saken startet, og at hun nå har behov for en pause.

- Det er totalt uakseptabelt det som skjer. Dette er ikke kamp for å få bli i Norge, men det er en kamp for det arbeidet som jeg har nedlagt, sier hun.

Hun er full av takknemlighet for det som NTNU har gjort for henne.

- De har gjort alt det de har kunnet for å beholde meg. Jeg er innstilt på å komme tilbake dersom vi vinner frem i rettssaken. Det skylder jeg NTNU og det skylder jeg mine mange kolleger og folk i Norge, sier Hamideh Kaffash.

Omstridt utsendelse

Det er en omstridt utsendelse som både NTNU og et samlet norsk fagmiljø stiller seg uforstående til.

Hamideh Kaffash sin advokat Brynjulf Risnes sier at hun ikke har noe valg.

- Nei, det er uunngåelig. Hun har frist på seg til i dag til å reise, og hun vil unngå ulovlig opphold i Norge. Da kan hun risikere å bli utvist, sier Risnes.

Sensitiv kunnskap

Hamideh Kaffash må avslutte sine studier ved NTNU grunnet sikkerhetsmessige årsaker og faren for overføring av sensitiv kunnskap. Mens andre iranske studenter har fått oppholdstillatelse, har Kaffash blitt nektet opphold. Dette har både ledelsen ved NTNU med Gunnar Bovim i spissen og fagmiljøet ved Institutt for materialteknologi stilt seg uforstående til.

PST står bak

Det er UDI som står bak vedtaket om utsendelsen, men dette skjer på anbefaling fra PST.

Det har lenge vært klart at Hamideh Kaffash og hennes advokat vil gå til rettssak mot norske myndigheter. Rettssaken vil skje med Hamideh Kaffash på videolink fra Iran. Risnes sier at han regner med at saken vil gå ved Oslo tingrett tidlig neste år.

- Ingen begrunnelse

- Jeg stiller meg nokså uforstående til at hun sendes ut. Dette skjer uten begrunnelse fra PST sin side. Jeg har aldri opplevd noe lignende tidligere, sier advokat Risnes. Han sier at det skal bli interessanr å hvilke andre eksperter PST vil bygge på når NTNU har vært så klare.

- NTNU stiller jo seg også uforstående til utsendelsen. Vi har masse eksempler på iranske studenter som studerer ute i Europa og som ligger mye nærmere kjernefysikk enn hva som er tilfellet med Hamideh Kaffash, sier Brynjulf Risnes.