Barnas verdensdager er en gratis familiefestival med internasjonalt snitt.

Lørdag holdes festivalen i Oppdal, den minste kommunen i landet som arrangerer Barnas verdensdag. Det flerkulturelle miljøet i bygda er involvert gjennom dekor, matlaging og verksteder. Blant annet med drageverksted med utøvere fra Irak og Afghanistan, markedsplass med salg av mat fra ulike land, maleverksted, Capoeira fra Brasil, spansk flamenco, trommer og rytmer fra både Afrika og Sri Lanka. På Verdensscenen opptrer kulturskole, sangkor og diverse lokale utøvere med flerkulturell bakgrunn. Det hele foregår i Oppdal kulturhus.

Trondheim på søndag

Lørdag besøker Barnas verdensdager også St.Olavs Hospital. Lavleen Kaur vil gi barn på kreftavdelingen en opplevelse av Bollywood-dans.

Kultursenteret Isak i Trondheim venter storinnrykk på søndag. Her blir det verksteder, forestillinger, konserter, utstillinger og fargerik mat for barn i alle aldre. På «Verdensscenen» skal barn opptre for barn. Her blir det stor variasjon med uttrykk fra ulike sjangre og kulturer. Utearenaen, ute på plassen foran Isak, blir preget av matsalg fra seks ulike land og nysirkus. Her kan du også stikke innom bokbussen.

-Vi håper på mange glade og nysgjerrige barn og foreldre som får ta del i fine kulturopplevelser. Kanskje lærer de noe nytt, som frister til gjentakelse. Målet er å vise mangfoldet som finnes, sier Bente Fossan, ansatt i Kulturenheten og prosjektleder for Barnas verdensdager i Trondheim.

Det blir satt opp 12 verksteder med kulturuttrykk fra hele verden, med utøvere fra Rikskonsertene og lokale krefter. Poenget er at barn og voksne ikke bare skal oppleve – de skal delta selv:

-Bollywooddans med søstrene Lavleen og Navreet. Barna blir utstyrt med bindi, tilak og dupata før de går inn i verkstedet.

-Havana Salsa Club for store og små. Hete salsarytmer med instruksjon fra Lazaro og Anne.

-Afro Beat er trommeverksted med djember, instruksjon fra musiker Kossa Diomande.

-Rytmer fra Sri Lanka med trommetypen Mirthangam. Instruksjon fra Sunthar.

-Mini Afrika er en sanselig opplevelse med lyd, farger, bevegelser og musikk for de minste barna (0-3 år) med Raymond Sereba.

-Rapverksted for barn mellom 8 og 12. En innføring i rapping, rim, rytmeforståelse og tekstskriving med Erik Bruset.

-Redd Barnas hilseunivers lærer barna hvordan man hilser på barn i Kambodsja, Pakistan, Nicaragua, Etiopia og Bosnia-Hercegovina. Ungene får skrive og tegne sin personlige hilsen på «verdens største postkort» til disse landene.

-Mandala er et eldgammelt ord fra sanskrit og betyr «hjul». Her får barna lage store mandalaer sammen med Brit Rian.

-ØyeBlikk-utstillingen er i regi av Trondheim Kunstmuseum. Krittavler og kritt i alle slags farger står til barnas disposisjon, og utstillingen vil forandre seg gjennom hele dagen.

-Vietnamesisk papirbretting er en innføring i ulike bretteteknikker.

-Trondheim folkebibliotek stiller med «Minibibliotek», bl. a. med fortellerstunder. Sør-Trøndelag fylkesbibliotek kommer med et «rullende bibliotek» hvor du kan låne bøker, dvd-er og lydbøker m.m.

Ti år i Oslo

Studentene på Kunstfagskolen på Rotvoll har ansvar for all dekor, og har brukt en studieuke på å forvandle Isak til mange verdener.

–Det blir fantastisk fint, lover Fossan, som venter mellom 1000 og 1500 barn og voksne innom i løpet av søndagen.

I Oslo har Barnas verdensdager blitt arrangert i over ti år, i forbindelse med Oslo World Music Festival. Det er første gang festivalen arrangeres i Oppdal og Trondheim.

Oppdal kulturhus lørdag fra kl. 11. Kultursenteret Isak søndag kl. 12-17. Arrangementet er gratis. Arrangøren anbefaler å sette igjen barnevogna hjemme.

Foto: Jimmie Poots
Foto: Ingunn A. Mæhlum
Foto: Ingunn A. Mæhlum
Foto: Verket kunstfagskole
Foto: Verket kunstfagskole