Tjønnhåkki på Teisendammen Foto: OLE MARTIN WOLD

Det er mørkt ute, det er regn i luften og på Teisendammen spiller folk hockey på fredagskvelden.

Artig og frisk luft

Arrangørene i Blyberget frileik har stelt i stand banen, satt opp lyskastere og musikkanlegg. På land brenner et bål, og utover isen står lysende fakler.

Les også: Spiller ishockey med hodelykt i mørket

– Vi er her fordi det er artig. Det er i nabolaget, det er nært, det er trivelig og det er frisk luft, sier Kristin Mjøen som kommer sammen med sønnen Kalle på 12 år. Hun skryter av de to ildsjelene i Blyberget frileik som ordner en fantastisk opplevelse for alle som har lyst. Hun forteller også at hun ofte bruker den 900 meter lange turløypa på vannet til å trene på skøyter.

Amerikansk pond hockey

Amerikanske pond hockey har fått sin norske arvtaker, Tjønnhåkki. I invitasjonen heter det at det er bare å komme, det er ingen påmelding eller avgift. Arrangørene anbefaler hodelykt, hjelm og solbærtoddy, med beskjed om at solbærtoddy fortrinnsvis drikkes i pausene. Etter hvert som hockey-lystne barn og voksne kommer utover kvelden, snører folk på seg skøytene og blir med på et av lagene på isen.

Snillere enn ishockey

– Det er en kjempeidrett i USA og Canada. Det er omtrent samme reglene som i vanlig ishockey, men det er ikke lov med kroppskontakt. Det betyr at folk må oppføre seg ordentlig. Målene på banen på Teisendammen er som de skal være på amerikanske og canadiske baner, 30 ganger 60 meter, sier Bård Solem. Han er en av ildsjelene bak Blyberget frileik sammen med Svein Kristoffersen.

Les også: Sørpeføre stopper skøyteløpere

De er to naboer som bruker fritida til å legge til rette for skøyteleik på Teisendammen. Siste innkjøpet er lyskastere og aggregat. I fjor kjøpte de batteridrevet musikkanlegg. Snart kommer ishøvelen som gjør at de kan høvle av den frosne isen og lage isbaner uten å sprøyte slik de gjør i dag. Pengestøtten til innkjøpene kommer fra Trondheim kommune, Norges Skøyteforbund og bank og forsikringsselskap.

Naturlig is

– Amerikanske pond hockey er nabolagsidrett der folk brøyter tjønna bak huset, lager lag og spiller. Det er ute i frisk luft, det er i naturen på naturlig is med de naturlige forskjellene vind og vær fører til, og det er lekbetont, sier Solem.

Les også : Slik så Eric ut etter å ha truffet en stein på skøyteturen i Bymarka

– Her tar vi ikke hensyn til vær og vind, og spiller uansett. Dessuten har ikke profesjonelle lov til å delta i amerikansk pond hockey, og de gode spillerne må etter reglene gjøre seg dårligere.

– Vi driver med Blyberget frileik fordi det er artig og fordi det får fram barnet i oss, sier Svein Kristoffersen. Slik forklarer han uendelig med timer for å legge til rette skøyteleik på isen.

Og hvem som vant denne fredagskvelden er det ingen som vet. Det er ikke derfor de spiller.

Bård Solem (t.v) og Svein Kristoffersen er ildsjelene i Blyberget frileik. Foto: OLE MARTIN WOLD
Tjønnhåkki på Teisendammen Foto: OLE MARTIN WOLD
Kristin Mjøen og sønnen Kalle får på seg skøytene. Foto: OLE MARTIN WOLD
Tjønnhåkki på Teisendammen, norsk variant av amerikanske pond hockey. Foto: OLE MARTIN WOLD