Paven har trua på ny kirke i Trondheim

Det skal bygges ny katolsk kirke i Trondheim. Denne uka fikk paven i Roma besøk av trøndere som viste ham planene.

Pavemøte: Bharath Villavaraye som er biskop Bernt Eidsvigs kapellan forteller pave Frans om domkirken som skal bygges i Trondheim. Egil Mogstad står bak ham, Unn Lindgard Madsø helt til høyre. 

Saken oppdateres.

Tirsdag denne uka dro en delegasjon fra bispedømmet Trondheim stift og tyske Bonifatiuswerk til Roma for å presentere byggeprosjektet «Nye St.Olav domkirke» for den katolske kirkes overhode.

Det er ikke bare enkelt å få hilse på pave Frans, men det klarte trønderne.

– Vi norske katolikker er få. Derfor må vi ha hjelp utenfra når vi skal bygge ny kirke, sier kapellan Egil Mogstad. For å få nok midler til å bygge kirke må det gis gaver, og da hjelper det at paven stiller seg bak byggeplanene.

LES MER: Bygger ny katolsk kirke

LES MER: - Kirken ligner en bunker

Påvirker givergleden

– Bontifatiuswerk er en viktig samarbeidspartner for å få oppført den nye kirka, og det er klart at når vi drar til Roma og får paven i tale og han stiller seg bak så påvirker det givergleden i Tyskland. Å bygge ny domkirke er et enormt økonomisk løft, som vi ikke har mulighet til å klare alene sier Mogstad.

Den norske og tyske delegasjonen møtte paven forrige tirsdag på hans generalaudiens, sammen med syke og nygifte som skulle få velsignelse.

– Det er sjelden paven tar imot besøk, så dette var veldig spesielt. Vi måtte vente lenge. Det var en stor seanse som tok tid. Men han kom bort til oss, og fikk både en statue av Olav den hellige og fikk se tegninger av den nye kirken.

Paven vil ha kirken bygget

– Likte han de han så?

– Å ja, han er absolutt for at vi får bygget den nye kirken. Husk at dette er den første katolske kirke som blir bygget i det 21. århundret, og som ordfører Rita Ottervik bruker å si så er vi stedet for integrasjon, selv om vi er få nordmenn. Vi har hele 120 nasjonaliteter i menigheten vår, og når vi samles leker det unger fra alle kontinenter her, sier Mogstad.

Trondheim stift håper å begynne å bygge nye St. Olavs katolske domkirke i mars i år, og håper den står ferdig sommeren 2016. Kirken vil koste 80 millioner kroner, og den er ennå ikke fullfinansiert.

LES MER: Katolikkene inntar folkekirken

På forsiden nå