RBK føler seg misbrukt av Pegida

Den antimuslimske gruppen Pegida publiserte et bilde av RBK under 17. maifeiringen på sin Facebook-side.

Trond Alstad, organisasjonssjef i Rosenborg Ballklub, liker dårlig at RBK blir assosiert med Pegida.  Foto: Terje Visnes

Saken oppdateres.

- Det er et kraftig misbruk av Rosenborg. Vi ønsker overhodet ikke å bli assosiert med Pegida og ser på dette som et grovt overtramp, sier Trond Alstad, organisasjonssjef i Rosenborg Ballklub.

Det var søndag formiddag at Alstad fikk en telefon av en kollega i RBK. Kollegaen hadde fått et tips fra en person som hadde sett at Pegida Trøndelag på sin Facebook-side hadde lastet opp et bilde av Rosenborg under 17. maifeiringen. Bildet var tatt av borgertoget, antageligvis i 2013, og viste blant annet spiller Markus Henriksen som bar klubbens fane.

Fjernet bildet

Etter å ha konferert med RBKs sikkerhetssjef, klubbens advokat og daglig leder Tove Dyrhaug, skrev RBK en beskjed på organisasjonens Facebook-side der de ba om at bildet ble fjernet umiddelbart. Etter to timer var bildet fjernet.

- Om det ikke hadde blitt fjernet så raskt, hadde vi tatt saken videre og politianmeldt forholdet. RBK står for åpenhet og inkludering - uavhengig av rase, religion og seksuell legning. Vi ønsker å være tydelig på at vi ikke ønsker å assosieres med en slik organisasjon og derfor reagerte vi øyeblikkelig, sier Alstad.

Pegida er en høyreorientert politisk organisasjon, grunnlagt i tyske Dresden. Organisasjonen jobber mot det de mener er en islamifisering av vesten. Pegida har også en norsk avdeling, og omtaler seg selv som en «protestbevegelse som på humanistisk grunnlag demonstrerer mot muslimsk innvandring og påvirkningene fra islam».

Beklager

Jan Morten Hofstad, kontaktperson i Pegida Trøndelag, beklager overfor Rosenborg.

- Målet med bildet var ikke fortrinnsvis å vise Rosenborg, men å publisere et bilde av 17. mai i Trøndelag. Nasjonaldagen er noe av det norskeste vi har og en viktig feiring av frigjøringen og Norge som nasjon. Vi beklager at RBK føler seg misbrukt, det var overhodet ikke meningen, sier Hofstad.

Han mener det er en overdrivelse når RBK omtaler dette som et grovt overtramp.

- Bildet lå på vår Facebook-side i underkant av et døgn, og vi fjernet det umiddelbart etter at Rosenborg ba om det. At de gjør dette til en medie-sak bidrar til å markedsføre Pegida, noe som er positivt for oss.

Pegida-marsj i Trøndelag

Pegida Trøndelag ble etablert for bare noen dager siden. Tirsdag hadde Facebook-siden foreløpig 46 likes.

- Vi er i startfasen, men målet på sikt er å få til en Pegida-marsj et sted i Trøndelag.

Mandag kveld spilte Pegida låter av flere norske artister under en demonstrasjon i Stavanger. Sanger av Bjørn Eidsvåg, Sigvart Dagsland, Rita Eriksen, Sissel Kyrkjebø og Jahn Teigen ble spilt under arrangementet. Eidsvåg mener dette er misbruk av hans sanger.

- Dette er det på ingen måte gitt tillatelse til. Jeg vil ha meg frabedt at mine sanger blir brukt i en slik sammenheng, uttalte Bjørn Eidsvåg til Stavanger Aftenblad.

Pegidas leder i Norge, Max Hermansen, beklager at det ikke ble skaffet tillatelse til bruk av musikken.

Oppdaterte forsidebildet: Trøndelags avdeling av den antimuslimske organisasjonen Pegida publiserte i helgen et bilde av RBK på sin hjemmeside på Facebook. Bildet er nå fjernet og erstattet av et bilde av det norske flagget foran et fossefall. 
        
            (Foto: Skjermdump Facebook)

Oppdaterte forsidebildet: Trøndelags avdeling av den antimuslimske organisasjonen Pegida publiserte i helgen et bilde av RBK på sin hjemmeside på Facebook. Bildet er nå fjernet og erstattet av et bilde av det norske flagget foran et fossefall.  Foto: Skjermdump Facebook

På forsiden nå