Færre bolig-innbrudd

Antall boliginnbrudd er redusert med 25 prosent, og 16 vinningskriminelle sitter bak lås og slå.

Politiet anbefaler innbrudddsalarm. Det kan hindre tyven i å forsøke å bryte seg inn. 

Saken oppdateres.

- Kampen mot vinningskriminalitet er ett av våre viktigste satsingsområder. Det ser ut til at vi er på god vei til å lykkes, sier politiførstebetjent Pål Berg, fagleder vinning ved Sentrum politistasjon.

Så godt som alle de 16 som enten sitter i varetekt eller på soning av dommer, har rusproblemer. De stjeler og begår innbrudd på jakt etter kontanter eller lett omsettelige varer slik at de kan få tak i rusmidler.

Så langt i år er tallet på grove innbrudd i villaer og leiligheter gått ned med nærmere 25 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Første kvartal 2014 registrerte politiet i Trondheim en betydelig økning i vinningskriminaliteten. Men etter at politiet etablerte en egen innsatsgruppe på vårparten, sank antallet innbrudd og tyverier.

I fokus hele året

Berg avviser at politiet har intensivert innsatsen mot gjengangerne nå før påske. Fokuset på slik kriminalitet holdes fortløpende gjennom hele året. I påsken har trondheimspolitiet vanlig bemanning.

De notoriske vinningskriminelle begår gjerne en rekke straffbare forhold når de først er i gang. Og når én av dem blir tatt og satt i fengsel, merkes det med en gang på krimstatistikken.

Innbrudd i boliger begås omtrent like ofte på dagtid når folk er på jobb som om natten når beboerne ligger og sover.

Lås alltid døren

Ved å ta enkle forholdsregler kan man forhindre innbrudd mens man er på påskeferie.

Fagleder Pål Berg anbefaler at man alltid låser døren, uansett når på døgnet. Ikke gi inntrykk av at huset står tomt i påskehelgen. Boligen bør bære preg av at her er noen hjemme.

Hvis mulig, bør en bil stå foran huset. Få noen til å ta inn posten. La lyset i huset stå på, gjerne med tidsbryter. Og utebelysningen bør være sensorbasert.

Be naboene passe på

Politiet anbefaler at man spør naboer som blir hjemme om de kan holde et øye med boligen din. Fjern gjenstander som ligger synlig i vinduene, slik at de ikke frister tyvene.

- Hvis man ser personer oppføre seg mistenkelig, observer godt og kontakt politiet så raskt som mulig, anbefaler Berg.

Man kan også sette på radioen. La gjenstander ligge utenfor huset, så ser det ut som om folk er hjemme. Innbruddsalarm virker avskrekkende. Er du på Facebook, bør du ikke fortelle at du er bortreist i påsken. Også kriminelle følger med på sosiale medier.

Pål Berg ved Sentrum politistasjon melder om færre grove tyverier. 

Pål Berg ved Sentrum politistasjon melder om færre grove tyverier. 

På forsiden nå