Dette er det første varselskuddet avfyrt etter at politiet ble bevæpnet

I november i fjor ble det innført generell bevæpning blant politifolk i Norge. Det første varselskuddet siden den gang kom midt på Torvet i Trondheim.

Saken oppdateres.

25. november i 2014 ble det innført bevæpning med enhåndsvåpen i den daglige tjenesten til politiet.

- Fra dette tidspunktet og til i dag er det ett tilfelle hvor politiet har avfyrt varselskudd. Det var dagens skudd i Trondheim, sier avdelingsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet til Adressa.no.

SE VIDEO: Her pågriper politiet den antatte knivmannen

En mann med kniv ble pågrepet på Torvet i Trondheim tirsdag ettermiddag etter at politiet avfyrte et varselskudd. Det ble brukt pepperspray, batonger og hundepatrulje, men mannen nektet å høre på politiet. Et skudd ble avfyrt i været. Mannen er siktet for å ha skadd en mann og kvinne med kniv.

LES OGSÅ: - Han hadde en stor kjøkkenkniv i hånda

Svært sjeldent med varselskudd

Politiet er i våpeninstruksen pålagt å rapportere til Politidirektoratet tilfeller hvor politiet har truet eller brukt skytevåpen. Politidirektoratet skriver i en rapport fra 2014 at det er sjelden at politiet avfyrer skudd. I løpet av tidsperioden 2002 til 2013 har det vært 30 tilfeller der politiet har avfyrt skudd.

I 2008, 2009 og 2012 var det episoder hvor bruken av skytevåpenet ikke var rettet direkte mot person. Da ble det skutt mot aggressiv hund og bildekk for å stanse kjøretøy. Ifølge Politidirektoratet var det kun ett tilfelle av varselskudd i tidsrommet 2002-2013, og det var i 2013. Det ble også avfyrt to varselskudd i august i 2014 mot en mann i Tønsberg.

Politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag politidistrikt sier at man uansett ville ha gitt bevæpning i en såpass alvorlig voldshendelse.

- Det har ikke noe med generell bevæpning å gjøre. Det er standard prosedyre å bevæpne politiet i slike situasjoner. Det ville det vært også før den nye ordningen i november i fjor, sier han.

Oppretter ikke sak i dag

Like etter at varselskuddet ble avfyrt klokka 15.28 ble Spesialenheten i politisaker orientert om hendelsen. Leder etterforskingsavdeling Midt-Norge og Nord-Norge er advokat Halvor Hjelm-Hansen.

- Jeg har fått en kort orientering. Det er ikke igangsatt noe etterforskning fra vår side ennå. Vi avventer mer info før vi gjør noe, sier Hjelm-Hansen.

Han opplyser at i utgangspunktet er ikke et varselskudd en sak for Spesialenheten så lenge politiet har fulgt regelverket, og så lenge ingen ble skadd som følge av politiets handlemåte. 

- I løpet av morgendagen vil jeg ha mer info, og inntil da avventer vi. Vi oppretter ingen sak nå, så lenge det ikke kommer helt ny informasjon i saken, sier han.


 
Politimester Nils Kristian Moe mener politiet gjorde alt riktig i forbindelse med pågripelsen av en mann med kniv.  
        
            (Foto: jens petter søraa)

Politimester Nils Kristian Moe mener politiet gjorde alt riktig i forbindelse med pågripelsen av en mann med kniv.   Foto: jens petter søraa

På forsiden nå