Kurerene kommer som oftest fra Vest-Afrika eller Øst-Europa. De får betalt opptil 20 000 kroner per tur, og reiser gjerne med flere transportmidler før de prøver å ta seg inn i Norge. Smuglerne er ofte del av internasjonale ligaer, skriver Aftenposten.no. De har gjennomsnittlig 600 gram kokain eller heroin inni seg. Narkotikaen er fordelt i 100-150 «egg», som hver inneholder 10-15 gram.

De er smuglerne som skaper hodebry for tollerne.

Store verdier

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse har eksempler på kurerere som klarer å stappe i seg 1,4 kilo narkotika. Slike mengder kan ha en gateverdi på opptil én million kroner.

Problemet er at narkotikahundene ikke kan lukte seg fram til stoffet. Dermed er tollerne avhengig av å analysere smuglernes reisemodus og reisemønster. I tillegg får de informasjon fra spaning og internasjonal etterretning.

- Når man først har puttet stoffet i seg, vil det jo komme ut igjen innen relativt kort tid. Dermed har man det travelt med å komme fram, og da er det noen mønstre i oppførsel og reiserute som går igjen, sier Røse.

Avdekker flere smuglere

Fortsatt blir de fleste slike smuglerforsøk avdekket ved flyplasser. Likevel er det en tendens til at smuglerne skifter transportmiddel flere ganger før de når destinasjonen. De ender gjerne opp med å ta buss eller tog inn i landet.

I 2010 avdekket tollvesenet 62 slike forsøk, og det førte til beslag av totalt 36 kilo heroin, kokain og hasj. Det er tollsjefen fornøyd med.

Mengden beslag har økt med 60 prosent fra 2009, og vil trolig fortsette å øke.

Vurderer røntgen

- Denne type smugling er avansert og er del av en økende trend i hele Europa, sier Røse.

Han forklarer at flesteparten av de 62 beslagene ble gjort uten at man brukte røntgen. Etter en spørsmålsrunde innrømmer ofte den mistenkte smuglingen. Da blir de satt på spesialtoaletter til narkotikaen kommer ut, og deretter overlevert til politiet.

Tollsjefen opplyser imidlertid at de ser på muligheten for å ta i bruk ultralydbaserte røntgenapparater, et hjelpemiddel tollere i blant annet Storbritannia har tatt i bruk.

- Det er noe vi vil vurdere, sier han.

I dag må tollerne ha en rettslig kjennelse før det kan tas røntgen av mistenkte. Dette må i tillegg gjøres på sykehus eller lignende.

Kulene med hasj som ble funnet i magen til en 21-åring fra Trondheim vaskes av tollvesenet etter å ha passert gjennom tarmen. Foto: TOLLVESENET