Det trønderske ruskeværet har ført til et reisehysteri blant nordmenn. Salget av reiser har de siste ukene økt med hele 50 prosent sammenlignet med i fjor.

- Trøndere flykter til sol og varme fordi finværet har latt vente på seg, sier Marianne Beiermann, salgsleder i Ticket Trondheim, som selger reiser fra flere reisearrangører.

Charter og cruise

Ifølge Beiermann er det mange som bestiller sydentur. I sommerferien velger flertallet charter og cruiseturer.

- Vi merker mer pågang nå som det nærmer seg sommerferie, og det fine været vi hadde i fjor uteblir. Det er mange som er ute etter restplasser, men som gjerne ender opp med spesifiserte hotell og garanti for basseng. Vi er sultne på sol og bading, sier Beiermann.

Holder varmen uten å slå floke

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn reiste 1,8 millioner til utlandet i første kvartal i 2015. Det er en økning på 20 prosent fra samme kvartal i fjor.

- Mange liker værvekslingen vi i Norge har, og så gleder de fleste av oss seg til tre måneder med sol og sommer. Men blir ofte skuffet fordi forventningene er satt for høye til både gradestokken og sola. Derfor velger mange og kanskje stadig flere å få sola og varmen i «Syden», sier professord Arnulf Kolstad ved NTNU.

Det er ikke bare i sommerferien at vi nordmenn reiser til utlandet. Også på våren, vinteren og høsten benytter vi oss av utenlandsreiser.

- Temperaturer på mellom 25 til 35 grader er behagelig for oss nordboere. Vi kaster klærne, får sol og brunfarge på proppen, og bader. Vi slapper av og holder varmen uten å måtte slå floke.

Trøndernes favorittsteder

Det er bestillingsrush for årets sommerreiser. 69 prosent av oss planlegger å reise utenlands. I Trondheim bestiller flertallet reiser til Kreta, Mallorca og Rhodos. Sommerens nykommer er Venezia.

- To av selgerene mine har reist til Sardinia for å utforske, og jeg er en smule misunnelig for at jeg må være her i gråværet. Jeg håper de tar med seg litt sol og varme hjem, sier Beiermann.

Selv har Beiermann booket to sydenturer. En i juni og en i august.

- Her tar vi ingen sjanser.