Tallene er nær en dobling fra fjoråret. Flere av dem som har tatt overdose så langt i år er tidlig i 20-årene.

- Vi er svært bekymret. Det har ikke vært så ille som nå siden 2001. Den sommeren hadde vi sju overdosedødsfall blant ungdom. Nå gjør vi alt for å unngå samme situasjon, sier fagleder i Helse- og overdoseteamet i Trondheim, Jan Erik Skjølås.

Må få kontakt med unge

Overdoseteamet sliter med å komme i kontakt med ungdom som har rotet seg inn i rusmiljøet. Dette er de avhengig av å klare dersom de skal forebygge overdoser og dødsfall.

- Vi opplever at unge ikke ønsker kontakt med oss. De tror Helse- og overdoseteamet er til for de gamle junkiene. Et problem er at ungdom ofte har en tanke om at de skal klare å slutte på egen hånd, sier Skjølås.

Unge som ruser seg på illegale rusmidler holder seg gjerne i lukkede grupper.

Les dokumentaren om narkosalg på det mørke nettet (PLUSS)

- Selv når de er på fest med andre ungdommer som ikke driver med dette, klarer de stort sett å holde for seg selv hva de driver med. Ofte vet ikke engang andre festdeltakere at noen som deltar på festen ruser seg på illegale rusmidler før det går galt, sier Skjølås.

Livsfarlig kombinasjon

Det er mer Heroin og Dolcontin i Trondheim enn hva det har vært på lenge. Stoffene går direkte på pustesenteret. Årsaken til at flere har gått i overdose den siste tiden, er en farlig blanding mellom heroin eller Dolcontin med Xanor – et medikament mot panikkangst som hemmer pustesenteret ytterligere.

- Kombinasjonen er svært farlig og kan føre til døden. Selv rutinerte brukere blir svært rusa av heroinen vi nå har i byen. Heroinen kommer i større og større partier og blir både billigere og sterkere.

Dolcontin har blomstret opp det siste halvåret, blant annet på grunn av Schengen-avtalen.

- Den gjør det mulig for brukere å få resept av utenlandske leger, kjøpe stoffet i utlandet – for så å ta det med til Norge, sier Skjølås.

Overvurderer seg selv

Heroinen som er i omløp i Trondheim i dag er sterkere enn tidligere. Linn Gjersing, forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning, er ikke overrasket over at det er blitt flere overdoser og overdosedødsfall i takt med at det blir mer og sterkere heroin i byen.

- Flere av dem som har tatt overdose med heroin har sannsynligvis ikke vært vant til å bruke stoffet. De klarer ikke å kontrollere mengden, selv om de har erfaring med andre stoffer, sier Gjersing.

For eldre, tunge rusmisbrukere er det ofte det lange, harde livet de har levd som fører til overdose.

- Det typiske for unge er at de overvurderer seg selv og undervurderer effekten av stoffet de tar. Mange vil toppe rusen sin eller tøffe seg – så går det galt, sier Gjersing.

Dette gjør du ved mistanke

Et godt samarbeid med uteseksjonen er vesentlig for at overdoseteamet skal lykkes med å forebygge flere overdoser og overdosedødsfall. Målet til fagleder Skjølås og kollegene er blant annet å gi ungdom informasjon om farlige kombinasjoner, og hva som skal gjøres dersom man mistenker at noen har tatt overdose.

Ifølge Skjølås er denne sjekklisten viktig å ha med seg dersom man får mistanken:

  • Ring 113 umiddelbart.

  • Hold hjerte- og lungeredning gående til ambulanse kommer med motgift.

  • Sørg også for frie luftveier.

  • Klyp hardt på steder på kroppen hvor det gjør vondt, for eksempel på brystvortene eller innsiden av lårene.