Solformørkelsen kan gjøre deg blind

Du kan få alvorlige skader på øynene, eller i verste fall bli blind dersom du ikke beskytter øynene under solformørkelsen 1. august.

Saken oppdateres.

- Det er jo morsomt å få med seg en solformørkelse. Men nå ser jeg absolutt ingenting her, sier Amundsen mens hun prøver brillene.- Vent, vent, nå ser jeg et svakt lys, sier hun.Studentene Victoria Amundsen (23) og Marte Lohne (23) har gått til innkjøp av solformørkelsesbriller på Vitensenteret. De skal pakkes ned sammen med telt, støvler og pass til Storåsfestivalen.

Håper på finvær

- Jeg hørte om solformørkelsen i et intervju med han rabiate Knut Jørgen (Røed Ødegaard journ. anm.) som hadde bestilt fly for de som ville se solformørkelsen over Kvitøya, forteller Lohne.På fredag vil Norge få oppleve en total solformørkelse, som er en av naturens vakreste fenomen. Selv om du må til Kvitøya utenfor Svalbard for å få med deg den totale solformørkelsen blir det lett å se formørkelsen fra Trøndelag også. I Trondheim vil det være cirka 50 prosent formørkelse.

Her vil man fra klokka 10.31 se at månen trekker innover solskiven, og maksimal fase vil være klokka 11.34. Siste kontakt vil være 12.37.

Viktig med brillerBak disken i gavebutikken til Vitensenteret står Vigdis Sjelmo og pakker ut 100 stk spesialbriller.

- Disse brillene slipper inn bare noen brøkdeler av lyset, og gjør at det farlige ultrafiolette og infrarøde lyset blokkeres, forklarer hun. Selv om man går til anskaffelse av riktig utstyr bør man ikke bruke brillene i så mange minutter av gangen.

Å se på sola kan gi alvorlige konsekvenser, og man må ikke prøve å se på solformørkelsen gjennom solbriller, sveisebriller eller kikkert. Dette gjelder også filmnegativ.

- Før i tiden brukte man sotet glass. Det var ikke spesielt smart. Vi fikk forsendelsen med solformørkelsesbriller onsdag, så foreløpig har vi ikke solgt så mange. Jeg tror det er mange som ikke vet om solformørkelsen ennå, sier Sjelmo.

Storskjerm

Vitensenteret skal ha et arrangement i anledning begivenheten, og det vil være mange aktiviteter i bakgården fra klokka 10.30 til 12.30 fredag formiddag. Dersom det blir dårlig vær, vil bilder fra solformørkelsen overføres på storskjerm. Aktivitetene vil handle om hvordan man kan se på sola på forskjellige måter. Klokka 13.30 kommer Birger Andresen fra Trondheim astronomiske forening (TAF) og holder et foredrag om sola.

- Jeg tror slike hendelser som solformørkelse kan gjøre at flere interesserer seg for astronomi og vitenskap, og det er jo flott, sier Sjelmo.

Man kan også bestille solformørkelsesbriller fra nettstedet astronomi.no, og da må de ha bestillingen innen klokka 12 i dag.Du kan også se solformørkelsen live på adressa.no.

 
 
På forsiden nå