Glassplate falt fra femte etasje og ned på fortauet

Antatt byggeskandale kunne krevd liv.

To glassplater har falt ned fra fasaden på Øya Helsehus. En tredje plate ble teipet fast av brannmannskaper på stedet. Bygget har flere hundre slike glassplater. Mauritz Hansens gt holdes stengt til man har sikret platene.  

Saken oppdateres.

Platene er omtrent en halv meter brede og en og en halv meter høye, og skal veie mellom 35 og 50 kilo.

- Hvis det hadde vært folk under her, kunne det gått ordentlig ille, det er store, tunge plater, sier operasjonsleder Tore Kyllo i Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Glass på vei og fortau

Ifølge innsatsleder på stedet har glassplatene falt ned fra femte etasje og gått i tusen knas på bakken.

- Det har sprutet glass både på vei og fortau på begge sider av gaten her, sier innsatsleder Roar Selvnes i politiet.

På den andre siden av gaten ligger St. Olavs Hospitals hotell.

Leder i driftsavdelingen i Trondheim eiendom, Torbjørn Thoresen, sier søndag formiddag at det er for tidlig å si om kommunen anmelder forholdet.

–  Vi må ta en vurdering på mandag, når alle involverte parter kan møtes. Det kommer nok litt an på om det er mange plater som er løse, eller om det kun er noen få. Uansett så er én plate ille nok, dette er et godt brukt fortau. Her har vi vært heldige, sier Thoresen.

Bygget skal sikres

Til alt hell ble ingen personer skadd i hendelsen. Mauritz Hansens gate ved Klostergata er nå stengt, og holdes stengt inntil bygget er sikret. 

- Brannvesenet har vært oppe i bygget med lift, og en glassplate som så løs ut er midlertidig sikret med teip, opplyser Selvnes.

Huseier er varslet og politiet har pålagt eier å ha vakthold på stedet.

- Brannvesenet hadde ikke kapasitet til å sjekke alle platene, så dette må følges opp av huseier.

- Dette er skandaløst. Vi er mildt sagt misfornøyd og det kommer til å bli et oppvaskmøte, sier Thoresen til adressa.no.

Leter etter underentreprenør

Søndag formiddag er et firma engasjert av NCC til å utføre kontroll av hele fasaden. NCC er fremdeles usikre på hvem som faktisk har montert platene, men sier til Adressa.no at de tror firmaet har gått konkurs.

– Vi jobber med å finne ut av disse tingene, sier Trond Espen Lorentzen, prosjektleder i NCC.

– Hva tenker du når ei svær glassplate faller ned på fortauet fra et bygg dere har satt opp?

– Det kan ikke jeg kommentere, jeg ble tilfledigvis satt på denne saken fordi at jeg ikke er på ferie, sier Lorentzen, og henviser til distriktssjef Tom Utvik, som for øyeblikket er på ferie.

Det var NCC som var hovedentreprenør for Øya Helsehus som sto ferdig i 2008.

Utvik er selv på ferie i Costa Rica, men er orientert om den tunge glassplaten som løsnet og ramlet ned like ved inngangspartiet.

- Vi vil gjøre alt for å finne årsaken. Vi tar selvsagt ansvaret for dette, og vil bistå med å utbedre skadene og sikre bygget , sier han.

- En slik hendelse er vel  pinlig for dere som entreprenør?

- Det er klart noe sånt ikke skal skje. Her var det også underentreprenører inne i bildet. Vi vil også få dem på banen.

NCC begynte lørdag kveld med risikovurdering og full sjekk av alle plater, men måtte stoppe arbeidet før midtnatt på grunn av støy. De fortsetter arbeidet gjennom helgen og på mandag.

Kan bli stengt til mandag

– Vi vet ikke hvor lenge veien blir stengt, det kan gå både kveld og natt. Helt avhengig av hvor lang tid sikringsarbeidet tar, hvor omfattende det er, og om entreprenøren eventuelt må på stedet for å gjøre ytterligere sikringer allerede nå, sier operasjonsleder Tore Kyllo.

Leder i driftsavdelingen i Trondheim kommune, Torbjørn Thoresen, opplyser søndag formiddag at Securitas fremdeles har kontinuerlig vakthold.

– De er bestilt frem til mandag, men det blir forlenget ved bohov, sier  Thoresen.

Mauritz Hansens gate ved Klostergata er en relativt høyt trafikkert gate, men omkjøring er mulig.

Flere alvorlige hendelser

Også under oppføringen av Øya Helsehus var det en alvorlig hendelse. I 2007 veltet to foskalingsmurer på til sammen 19,8 tonn over en parkert bil på en byggeplassen. Daværende distriktssjef i NCC, Asbjørn Løksa, uttalte den gang til Adresseavisen:  - Dette er en hendelse som ikke skal kunne skje, og vi tar det meget alvorlig.

Politiet på meldte om hendelsen lørdag klokken 18.30 på Twitter.

Les også:  - Dette skal ikke kunne skje

Les også: - Entreprenører i oppvaskmøte

Brannvesenet har sikret en glassplate i femte etasje på Øya Helsehus ved å teipe den fast.  

Brannvesenet har sikret en glassplate i femte etasje på Øya Helsehus ved å teipe den fast.  

På forsiden nå