Brukte 1,6 mill. på brannsikring for seks år siden

Ringve museum installerte vanntåkeanlegg i 2009. - Resultatet av brannen kunne blitt et helt annet uten anlegget, sier brannmester.

Mandag begynte det å brenne på Ringve museum i Trondheim. For seks år siden ble det installert vanntåkeanlegg som brannsikring på museet.  Foto: RUNE PETTER NESS

Saken oppdateres.

I juni 2009 ble Ringve museum brannsikret med vanntåkeanlegg. Etter det adressa.no kjenner til skal det siste oppgraderingsarbeidet vært ferdigstilt i fjor.

Mandag denne uken brøt det ut storbrann i én av museumsbygningene.

- Vanntåkeanlegget skal ha fungert optimalt. Det står og går ennå, sier brannmester ved 110-sentralen i Sør-Trøndelag, Hans Jørgen Kristoffersen.

Før vanntåkeanlegget ble installert var det kun brannvarsling ved Ringve museum.

- Resultatet av brannen kunne blitt et helt annet uten vanntåkeanlegget. Men det blir bare spekulasojner, sier Kristoffersen til adressa.no.

- Systemet er veldig driftssikkert

- Før vi fikk vanntåkeanlegget på plass, hadde museet kun brannvarsling. Du trenger ikke være brannekspert for å forstå at dette på ingen måte var tilstrekkelig for å sikre alle de uerstattelige verdiene museet inneholder, sa driftsleder Tor Marschhäuser ved Ringve museum i 2011.

Uttalelsen stammer fra en artikkel på nettsiden Museene i Sør-Trøndelag.


Artikkelen handler om det omfattende brannsikringsarbeidet som var gjort ved museet. Arbeidet med å installere vanntåkeanlegget startet i februar for seks år siden, og kostet 1,6 millioner kroner.

VI FULGTE BRANNEN MINUTT FOR MINUTT!

- Systemet er veldig driftssikkert. Vi gjennomfører en årlig kontroll, sa driftsleder Marschhäuser videre i artikkelen.

adressa.no har forsøkt å komme i kontakt med driftsleder Tor Marschhäuser uten å lykkes.

Forhindrer ikke - men begrenser

- Brannsikkerhet er vårt høyeste prioritering, sier direktør ved Ringve museum, Ivar Roger Hansen.

LES OGSÅ: - Dette er en uvirkelig situasjon som jeg vil få en reaksjon på etter hvert

Oppgradering av sikkerheten ved museet har fiølge ham vært under kontinuerlig oppgradering over flere år.

- Alle bygningene har vanntåkeanlegg i dag. Det moderne systemet kan ikke forhindre brann, men det kan begrense brann betydelig, noe vi er svært glade for, sier Hansen.

Ofte like gode som spinkelanlegg

På nettsidene til Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap, står det at noen vanntåkesystemer kan være like gode eller bedre enn sprinkleranlegg i forskjellige lokaliteter.

«Den store fordelen med vanntåke er at de krever vesentlig mindre vann enn sprinkleranlegg, og at følgeskadene derved reduseres. Utløsningsmetodene er stort sett som for delugeanlegg, men kan også være lik sprinkleranlegg med lukkede hoder», står det videre på nettsiden.

Viktig for estetikken

Ifølge artikkelen ble vanntåkeanlegg valgt fremfor tradisjonell sprinkleranlegg fordi det estetiske er svært viktig for Ringve museum.

- Bygningene er svært gamle og delvis fredet. De tåler ikke store inngrep, sa Marschhäuser til Museene i Sør-Trøndelag.

I samme artikkel sa Peter Andreas Kjeldsberg, tidligere direktør ved Ringve museum, at han var svært fornøyd med vanntåkeanlegget.

- Vi er svært fornøyd med å ha brannsikret oss med vanntåke, og ikke minst imponert over den varsomme måten systemet er montert på i våre sårbare miljøer. Målet vårt er å sikre resten av museumsanlegget på samme måte, etter hvert som det blir utbygd, sa Kjeldsberg.

Vanntåkeanlegg
  • Vanntåke er en gruppe vannbaserte slokkesystemer basert på redusert vannforbruk. Disse systemene produserer betydelig mindre vanndråper per volumenhet vann.
  • Følgeskadene reduseres i forhold til tradisjonelle sprinkleranlegg.
  • Det finnes ikke noe norsk standard eller regelverk for vanntåke anlegg.
  • Vanntåke ble utviklet for bruk i båter og maritime anlegg.
  • Type bygg som kan beskyttes av vanntåke: Hoteller, skoler. sykehus, sykehjem, museum. parkeringshus, kontorbygg, boligbygg, datahaller, flyhangar
  • Kilder: Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap og Sprinkelpartner
På forsiden nå