19-åring siktet for å ha drept og flådd katt

En 19-åring er varetektsfengslet og siktet for grov overtredelse av dyrevelferdsloven. Mannen har erkjent å ha drept og deretter flådd en katt.

Sør-Trøndelag tingrett besluttet å fengsle mannen i to uker. Han er siktet for å ha utøvd grov vold mot en katt.   Foto: Finn Åldstedt

Saken oppdateres.

En 19 år gammel mann, bosatt i Trondheim, er siktet for to grove brudd på dyrevelferdsloven. Han skal ha utøvd grov vold mot og avlivet en annen persons katt. Det skriver Sør-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

- Dette er en svært spesiell sak, sier politiadvokat Tina Marielle Værnes ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

Politijuristen bekrefter at 19-åringen er siktet for å ha drept katten for deretter å ha flådd den.

Mishandlingsepisoden skjedde tidlig i august i Trondheim. Saken ble anmeldt av en privatperson som ga politiet et konkret navn å jobbe med. Værnes vil ikke opplyse om katteeier og anmelder er samme person. Hun vil ikke si noe mer om hvem sin katt det var.

LES MER: Prins (3) hadde store sår over hele kroppen

- Døde som følge av vold

Tenåringen ble pågrepet av politiet 27. august. Dagen etter ble han framstilt for varetektsfengsling. Sør-Trøndelag tingrett besluttet å fengsle ham i to uker begrunnet i gjentagelsesfare.

Politiet anser saken som alvorlig og spesiell på bakgrunn av både hvordan dyret ble avlivet og på bakgrunn av den gjentagelsesfaren som foreligger når det gjelder lignende handlinger og voldshandlinger av alvorligere karakter, står det videre i pressemeldingen.

Værnes opplyser at mannen er siktet for to forskjellige lovbrudd - voldsutøvelsen og avlivningen.

- Katten døde som følge av den alvorlige volden. Vi synes det er en alvorlig sak med tanke på omfanget og virkningen av mishandlingen, sier politijuristen.

LES KRONIKK: Ta kriminalitet mot dyr på alvor

- Skjønner han har gjort noe galt

- Han har lagt kortene på bordet, og skjønner at han har gjort noe galt, sier forsvarer Terje Engebretsen til Adresseavisen.

Mannen avga politiforklaring mandag ettermiddag. Verken politiet eller mannens forsvarer ønsker å gå nærmere inn på mannens forklaring.

Tenåringen har erkjent de faktiske forhold, ifølge fengslingskjennelsen.

Ifølge rettsboka fra fenglingsmøtet ble handlingen i siktelsen utført for å gjøre et familiemedlem fornøyd med måten katten ble flådd på, forklarte tenåringen.

Etterforskes av dyrepolitiet

Saken har vært etterforsket av det nye dyrepolitiet ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Å bli fengslet etter dyrevelferdsloven skjer ikke ofte i Norge. Påtalemyndigheten ba om fire uker i varetekt, men retten mente to uker var nok, og viser nettopp til at det er liten rettspraksis rundt slike saker.

LES MER: Én av fem bønder har hatt mistanke om vanskjøtsel av dyr på en nabogård

Kan få streng straff

Tenåringen anket fengslingskjennelsen fra 28. august, men Frostating lagmannsrett forkastet anken. Lagdommerne mener at det er fare for at tenåringen vil kunne gjenta en lignende handling, og at en periode i varetekt er påkrevd for å hindre dette.

Lagmannsretten karakteriserer forholdet som grovt og dommerne legger til grunn 19-åringen vil få en streng straff om han dømmes.

Grov overtredelse av dyrevelferdsloven har en strafferamme på fengsel inntil tre år.

I kjennelsen går det frem at siktede verken er straffedømt eller bøtelagt tidligere.

- Sjelden med fengslingsmøte

21. august ble den nye dyrepolitigruppen som skal bekjempe kriminalitet mot dyr presentert.

- Vi har flere saker vi jobber med, av ulik alvorlighetsgrad. Men denne er spesiell vil jeg påstå, sier Værnes.

Hun sier det er sjelden at folk blir varetektsfengslet i saker som omhandler brudd på dyrevelferdsloven.

- Behovet for en dyrekrimgruppe har vi sett i lang tid, men ved å avsette tilstrekkelige ressurser kan vi etterforske godt og bredt, sier hun.

Tidligere i august ble gruppen fra Sør-Trøndelag politidistrikt, som skal bekjempe kriminalitet mot dyr, presentert i Trondheim.  
        
            (Foto: kristine lindebø)

Tidligere i august ble gruppen fra Sør-Trøndelag politidistrikt, som skal bekjempe kriminalitet mot dyr, presentert i Trondheim.   Foto: kristine lindebø

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå