Stine er en av Norges yngste med professorkompetanse

32 år gamle Stine Helena Bang Svendsen ved NTNU har nylig fått professorkompetanse. – Jeg så ikke det komme, og ble veldig overrasket, sier kjønnsforskeren.

Glad for professorkompetansen: – Den erfaringen jeg har opparbeidet meg har alt å si for at jeg har fått professorkompetanse. Jeg har bare jobbet med det som jeg synes er spennende, forteller Stine Helena Bang Svendsen.  Foto: Elisabeth Stubberud

Saken oppdateres.

Svendsen søkte tidligere i år på en stilling ved Universitetet i Stavanger (UiS) som søkte etter folk med førsteamanuensis-eller professorkvalifikasjoner. På mandag fikk Svendsen vite at hun hadde blitt tilkjent professorkompetanse.

– Jeg hadde ikke planlagt dette. Jeg var kvalifisert som førsteamanuensis, og tenkte at jeg da kunne søke på stillingen. Den komiteen som ble satt ned måtte vurdere om søkerne skulle innstilles som professor eller førsteamanuensis. De fant ut at jeg var kvalifisert som professor, og slik fikk jeg professorkompetanse. Min første tanke var at dette var overraskende, men hyggelig. Det er hyggelig å få den anerkjennelse av arbeidet jeg har gjort, sier Svendsen til Adresseavisen.

Med sine 32 år er hun nå Norges nest yngste kvinne med professorkompetanse.

Les også: Ikke homofili i russisk identitet

Les også: Skulle regne på sudanske slavinner i skoleoppgave

Ung, men med mye erfaring

Det var Universitetsavisa som først skrev om Svendsens tilkjente professorkompetanse. Fagfeltet hennes er tverrfaglig kjønnsforskning, og til tross for sine unge alder har hun allerede opparbeidet seg lang erfaring. Svendsen har blant annet skrevet bok, sammen med Åse Røthing, om seksualundervisning i skolen, og forsket på seksuell trakassering i onlinespill. For tiden jobber hun med et prosjekt om kjønn og ledelse i store organisasjoner.

– Den erfaringen jeg har opparbeidet meg har alt å si for at jeg har fått professorkompetanse. Jeg har bare jobbet med det som jeg synes er spennende, forteller hun.

Les også: Kvinnelige nettspillere blir sextrakassert

Les også: Menn med barn tjener best

– Styrker meg som fagperson

Hun forteller videre at hun har fått positive tilbakemeldinger fra kollegaer. Svendsen er for tiden midlertidig ansatt som forsker ved NTNU, og har derfor ikke en professorstilling. Om hun får stillingen ved UiS er fremdeles ikke avklart.

– Nå tar jeg ikke stilling til om jeg får jobben eller ikke. Jeg er bare veldig glad for å ha fått den kompetansen, og det styrker meg som fagperson. Det gir meg en enda bedre mulighet til å få gode jobber, men også til å få jobb som en skikkelig professor, sier Svendsen.

Svendsen får vite om en måneds tid om hun får jobben ved UiS.

Les også: Trondheimsforsker gir råd til regjeringen

Les også: Norges yngste professor nytt medlem i vitenskapsakademi

Fantastisk for miljøet

Instituttleder for tverrfaglige studier, Margrethe Aune, synes det er strålende at Svendsen har fått professorkompetanse.

– Hun viser hvor gode kvaliteter hun har som forsker. Jeg er ikke overrasket over at hun har fått professorkompetanse, men det er uvanlig å få det når hun er såpass ung. Jeg hadde ikke forventet at hun skulle få denne kompetansen nå. Hun er i starten av en karriere, og har en løs forskerstilling nå. Det er ikke lett å gjøre karriere på universitetet fordi det er mange om beinet, forteller Aune.

Hun håper professorkompetansen til Svendsen kan bidra med et løft for instituttet.

– Jeg håper det betyr en god del for instituttet, og at dette setter tverrfaglige kjønnsforskning på kartet. Det er helt fantastisk for miljøet på instituttet og for NTNU, sier Aune.

I fjor ble det kjent at 28 år gamle Terje Lohndal ved institutt for språk og litteratur ble professor ved NTNU. Lohndal ble derfor blant de tre yngste professorene i Norge. Både Svendsen og Lohndal er tilknyttet Det humanistiske fakultet.

– Jeg håper dette kan synliggjøre den humanistiske kompetansen som har lett for å drukne i det tekniske universitetet. Det er et lite fakultet, og derfor er det flott at Det humanistiske fakultetet kan huse to av Norges yngste personer med professorkompetanse, sier Aune.

På forsiden nå