Hurtigruteskip blåste på grunn

Hurtigruteskipet «Richard With» grunnstøtte ved havna i Trondheim tirsdag morgen. 153 passasjererer ble evakuert.

Saken oppdateres.

Ifølge brannvakta hos Trøndelag brann- og redningstjeneste har hurtigruteskipet Richard With truffet grunnen utenfor Pir 2 i Trondheim havn.

Skipet har skader ved styrbord propell, og tar inn vann. Det er ikke meldt om skader på passasjerer eller mannskap, men skipet evakueres.

Evakueres via brannstige

- Brannvesenet prøvde å ta passasjerene om bord i brannskøyta, men det gikk ikke på grunn av at det er svært dårlig vær, sier havnekaptein Kleiven.

Evakueringen har begynt etter at brannvesenet har fått stigen om bord i skipet som ligger åtte-ti meter fra land.

- Stigen står inn gjennom en port på styrbord side av skipet. Brannvesenet er i ferd med å ta på land passasjerene via stigen, men det er ikke rekkverk på den slik at de er nødt til å krype over en etter en, sier Kleiven.

Ifølge øyenvitner er det åpnet enda en port i skipet og det er sendt en kurv til denne porten. Formålet er å få evakuert passasjerer som er svake til beins eller som har funksjonshemminger.

- Ser livsfarlig ut

Adresseavisens Kristoffer Furberg er på stedet og ser passasjerene bli ledet over brannstigen.

- Det blåser noe helt utrolig her, så for meg ser det livsfarlig ut. De blir ledet over på en tynn brannstige av en brannmann. Det ser ut som de tar det veldig rolig, sier Furberg.Stigen er omtrent 30 meter, hvor 15 av de meterene er over vann. Det er om lag fire meter ned til vannet, hvor det ligger en redningsbåt med to brannmenn om bord.

Fraktes til Rica Nidelven

Ifølge havnekapteinen ivaretas sikkerheten etter beste evne. Når passasjerene kommer på land vil de bli fraktet i busser til Rica Nidelven hotell.

- Det ligger flere småbåter i vannet under stigen og rundt hurtigruteskipet. En redningsskøyte er også på stedet.

Kystvaktskipet Njård er også kommet til. Ifølge havnekapteinen legges det nå ut oljelenser for å hindre en eventuell oljelekkasje.

- Det er ikke meldt om noen lekkasjer så langt. Båten ligger relativt trygt på muddergrunn. Skadene er rundt hylsa på styrbord propell, sier han.

Har fått slagside

Det var flo klokken seks i dag tidlig. Richard With gikk på grunn like før klokken åtte. Ved halv ti tiden er det i ferd med å bli fjære. Dette skaper problemer i forbindelse med å avhjelpe det grunnstøtte skipet. Fjære klokken tolv, flo seks.

- Det er fjære klokken tolv, da vil vannstanden være en meter lavere. Det blir flo igjen klokken seks i kveld, sier havnekaptein Kleiven.

Ble tatt av vinden

Skipet grunnstøtte i Trondheim havn etter at det fikk problemer tidligere i dag. I en pressemelding forklarer Hurtigruten at varierende vind i styrke stiv til sterk kuling fra vest ga problemer under kaianløpet, og en vindrosse drev skipet på grunn ved pir 2.

- Richard With bakket seg inn til kai ved Pir 1, men vinden tok skipet. Propellen traff dermed grunnen ved Pir 2 og fikk skader som førte til at det tar inn vann, sier havnekaptein Sigurd Kleiven til adressa.no.

Skipet ligger nå på muddergrunn og dykkere er sendt under båten for nærmere undersøkelser. Det er så langt ikke konstatert skader på skroget.

Hurtigruteskipet står fast ved Pir 2 og kommer seg ikke derfra. Ifølge havnekapteinen arbeider man med å få ombord lenseutstyr. Samtidig må passasjerene evakueres. Det er imidlertid ikke problemfritt.Ombord med fire unger

Sari Budahl er nå om bord i skipet sammen med sine fire unger. De merket sterk risting i det skipet traff grunnet.

- Vi fikk ikke beskjed om at de hadde på grunn, men skjønte det siden det ristet og de satte skipet i revers. Vi fikk vite at vi kom til å bli hentet med en annen båt.

- Ser skummelt ut

Grunnet vanskelig forhold på sjøen hadde de ingen mulighet til å evakuere passasjerene med båt. En stigebil fra Brannvesenet har dermed lagt seg ved båten så passasjerene kan klatre i land.

- Det ser litt skummelt ut, spesielt med tanke på at jeg har fire barn. De har plassert en liten båt under som sikkerhet, men det er hvert fall tre meter ned dit, sier Budahl.

153 passasjerer

Fra Hurtigruten ASA sier kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum.

- Vi jobber med å få oversikt over situasjonen, sier kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten ASA, Ragnard Norum, til adressa.no.

Ifølge assisterende redningssjef i Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Andreas Bull var det 153 personer om bord da skipet grunnstøtte i Trondheim havn.

- Noe skjedde

Fra resepsjonen i hurtigruteskipet Richard With sier purser Jan Erik Knudsen at noe har skjedd.

- Skipet tar inn vann. Vi venter på ordre fra kapteinen om hva som skal gjøres, men jeg er ikke orientert om detaljene i det som har skjedd. Alt av mannskap er imidlertid i beredskap, sier han til adressa.no.

Knudsen sier at det inntrufne ikke er dramatisk for passasjerer eller mannskapet på skipet. Det vil imidlertid bli evakuert fra skipet.

- Det er ingen dramatikk eller risiko for de om bord. Det kommer en båt ut for å hente passasjerene, sier han.

 
 
 
 
På forsiden nå